SLIPP FANGENE LØS: Palestinere krever at Israel løslater palestinske fanger fra de israelske fengselene. Nå bønnfaller Shalits far myndighetene om å gi etter for kravene. Foto: AP

Shalits far: - Løslat de palestinske fangene

(VG Nett) Faren til den kidnappede soldaten, Gilad Shalit, bønnfaller israelske myndigheter om å gi etter for kidnappernes krav om å løslate de palestinske fangene.

Rima Iraki
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

- Jeg vet at løslatelsen av fangene ble diskutert før denne hendelsen fant sted, så det er ingen grunn til at det ikke skal forhandles om dette nå, spesielt med tanke på at soldaten ble sendt til slagmarken for å kjempe for staten, var Noam Shalits ord til den israelske regjeringen, ifølge Jerusalem Post.

- Til syvende og sist vil det bli nødvendig å betale prisen for Gilads løslatelese. Jeg skjønner ikke hvorfor regjeringen utsetter å forhandle for hans skyld, sa soldatens far.

VIL DU VITE MER OM KONFLIKTEN?MIDTØSTENFORSKER SVARTE LESERNE.

Redusert kravene

Kidnapperne har nå redusert kravet sitt for å løslate den israelske korporalen. Tidligere krevde de militante palestinerne at tusen palestinske fanger skulle løslates i bytte mot soldaten - nå er dette kravet redusert til hundre kvinner og 30 menn som har sittet fengslet mer enn 20 år.

Detaljene rundt det nye kravet er ikke kjent ennå, men ifølge palestinske kilder vil kidnapperne løslate soldaten, hvis Israel godtar en gradvis løslatelse av fangene.

Israelske myndigheter har fremdeles ikke kommentert det nye forslaget, og hittil har regjeringen nektet å forhandle med de palestinske kidnapperne.

Seks palestinere drept

GAZA: Israelske fly angrep et område like ved byen Khan Younis, sør på Gazastripen, i formiddag. To sivile palestinere ble drept og ni skadd ble skadet, melder øyenvitner. Foto: REUTERS

Harde kamper i nord, kombinert med israelske luftangrep i sør kostet minst seks mennesker livet på Gazastripen torsdag, melder NTB.

Israelske fly angrep et område like ved byen Khan Younis, sør på Gazastripen, i formiddag. To sivile palestinere ble drept og ni skadd ble skadet, melder øyenvitner. Noen av de skadde skal være medlemmer av væpnede grupper.

En talskvinne for den israelske hæren sier angrepet var rettet mot militante palestinere som hadde skutt raketter mot israelske styrker i det palestinske området.

BILDESPESIAL:Israelske styrker rykker inn på Gazastripen

Hardeste sammenstøtet

Samtidig pågikk det harde kamper mellom israelske militære styrker og væpnede palestinere i byen Beit Lahiya nord på Gazastripen.

Sammenstøtene skjedde da israelske stridsvogner og kamphelikoptre skjøt mot stillingene til palestinske militante inne i byen, og palestinerne svarte med å skyte med automatvåpen.

Det var meldt om fire drepte midt på dagen torsdag, i det som er det hardeste sammenstøtet etter at israelske styrker tok seg inn på Gazastripen for over en uke siden.

Sikkerhetssone

Israelske stridsvogner kjørte senere inn i vestlige deler av Beit Lahiya, der de skjøt mot væpnede menn fra forskjellige palestinske grupper, deriblant Hamas, Islamsk hellig krig og al-Aqsa-martyrenes brigader.

Natt til torsdag tok israelske styrker kontroll over ruinene av tre tidligere jødiske bosettinger nord på Gazastripen for å etablere en sikkerhetssone, som Israel sier skal forhindre palestinske rakettangrep mot israelske områder.

Bosettingene ble tømt i fjor, da israelerne avsluttet sin 38 år lange okkupasjon av Gaza. Beit Lahiya ligger i nærheten av de tidligere jødiske bosettingene.

Gatene i byen var torsdag nærmest folketomme. Innbyggerne søkte dekning innendørs.

HVA MENER DU OM KONFLIKTEN?

- Kollektiv straff

Palestinernes statsminister Ismail Haniyeh kaller den israelske offensiven en «kollektiv straff».

- Det Israel gjør er å avdekke sin plan om å gjenokkupere store deler av Gazastripen, å ramme infrastrukturen, ilegge en kollektiv straff mot vårt folk, og sette dem i en tilstand av panikk, sa Haniyeh, men la til:

- Israels forbrytelser vil bare styrke samholdet til det palestinske folk.

- Blir ikke værende

Israelske myndigheter sier Israel ikke har planer om å gjenerobre Gazastripen.

- Vårt nærvær betyr ikke at vi har til hensikt å bli værende på Gazastripen. Vi vil bare forhindre angrep mot våre byer, sier Binyamin Ben-Eliezer, israelsk minister med ansvar for infrastruktur, til Israels militærradio.

Onsdag sa forsvarsminister Amir Peretz at Israel ikke vil la seg trekke ned i hengemyra Gaza, men at israelske styrker vil gå inn overalt hvor det trengs for å utføre sine oppdrag.

Den israelske offensiven på Gazastripen ble innledet etter at militante palestinere bortførte den israelske soldaten Gilad Shalit 25. juni.

Spenningen økte etter at den israelske byen Ashkelon tirsdag og onsdag ble truffet av to palestinske Qassam-raketter avfyrt fra Gazastripen. Byen ligger 12 kilometer fra grensen mot Gaza, og det er første gang slike raketter har nådd mål så langt inne i Israel.

Hamas endte en uoffisiell våpenhvile med Israel etter at åtte palestinere ble drept på en strand i Gaza den 9. juni i år.

(Kilde: NTB og Jerusalem Post)

Les også

 1. Flere palestinere drept i israelske angrep

  (VG Nett) Israelske kampfly angriper sør på Gazastripen samtidig som det er voldelige sammenstøt i nordlige områder.
 2. Israel lover hevn

  (VG Nett) Israelske tropper utvidet sin militæroperasjon på Gazastripen i dag.
 3. Nye harde angrep i Gaza

  En palestinsk politimann og en lærer ved det islamske universitetet i Gaza by er drept i ny uro i Gaza.
 4. Ny rakett skutt fra Gaza mot by i Israel

  For andre dag på rad rammet en rakett som ble skutt ut fra Gazastripen, den israelske havnebyen Ashkelon, ifølge…
 5. Palestinere vil evakuere, men kan ikke reise

  Israelske stridsvogner rullet onsdag nærmere Beit Hanun, en by nord på Gazastripen hvor militante grupper har skutt ut…
 6. Vil bytte Gilad mot 100 kvinner

  (VG Nett) Israelske styrker gjenokkuperer nå tre bosetningsområder på Gazastripen.
 7. Tidsfristen ute for kidnappet israelsk soldat

  (VG Nett) Tidsfristen som kidnapperne av den israelske soldaten, Gilad Shalit, har satt for å frigi hundrevis av…
 8. Israel rykker lenger inn i Gaza

  (VG Nett) Det israelske sikkerhetsrådet godkjente i dag at de militære styrkene kan rykke lenger inn på Gaza-stripen.
 9. Olmert advarer om «langvarig krig»

  Statsminister Ehud Olmert advarer om at offensiven Israel har satt i gang, kan utvikle seg til en «langvarig krig» hvis…
 10. Hamas: - Vil ha nye forhandlinger

  (VG Nett) Palestinernes statsminister Ismail Haniyeh ba i dag om at forhandlingene om løslatelsen av den bortførte…
 11. Frykter 5000 palestinske familier må flykte

  (VG Nett) Norges Røde Kors forbereder seg på at 5000 familier vil ble drevet til intern flukt i de palestinske områdene.
 12. Palestinere trekker seg fra samtaler om soldat

  Militante palestinske grupper som kidnappet en israelsk soldat, trakk seg tirsdag fra forhandlinger med egyptiske…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder