VERDENSKJENT KLIMAAKTIVIST: 15 år gamle Greta Thunberg holdt en tale under klimamarsjen i den polske byen Katowice lørdag. Thunberg ble først kjent da hun hver fredag streiket fra skolen for å tale klimaets sak utenfor den svenske Riksdagen under valget i Sverige i september. Foto: Alik Keplicz, AP

Titusener marsjerte for klimaet: – Vi må ta ansvaret våre ledere skulle tatt for lenge siden

Tusenvis av mennesker fra hele verden marsjerte i polske Katowice med krav om handling mot klimaendringer. – Ettersom våre ledere oppfører seg som barn, må vi ta det ansvaret de skulle tatt for lenge siden, sa den 15 år gamle kimaaktivisten Greta Thunberg til jubel fra folkemengden.

 • NTB
 • Signe Rosenlund-Hauglid

Artikkelen er over ett år gammel

Blant demonstrantene var bønder fra Sør-Amerika, klimaforkjempere fra Asia, studenter fra USA og familier fra Europa. Mange av dem sier at klimaendringer allerede påvirker livene deres.

– Klimaendringer er tingen som skremmer meg mest. Jeg er far og det er kritisk at hun får et ålreit liv, sier Michal Dabrowski fra Warszawa. Han hadde med seg datteren sin til demonstrasjonen.

Bakteppet for marsjen er forhandlingene som pågår mellom de nesten 200 FN-medlemslandene om hvordan man skal nå målene i Parisavtalen.

– Oppfører seg som barn

Under demonstrasjonene i Katowice talte også den svenske 15-åringen Greta Thunberg til folkemengden. Thunberg fikk stor oppmerksomhet fra svenske og internasjonale medier da hun i ukene før valget i Sverige i september startet ukentlige skolestreiker utenfor den svenske Riksdagen hver fredag.

Streiken spredte seg i ettertid til byer i flere andre land, under slagordet «Fridays for future», inspirert av Thunberg, som i tillegg har Aspergers syndrom.

– Det er flott å se så mange mennesker her i dag. Men det ville vært bedre om dere var inne på klimatoppmøtet. De trenger dere der inne, åpnet Thunberg sin tale med i Katowice lørdag:

– De snakker mye der inne. Mye om å hugge ned trær, og gjøre vår biosfære om til brennstoff, om magiske maskiner som ikke finnes, og viktigheten av å alltid se fremover, for enhver pris. Vi har hatt 30 år med peptalk og salg av positive ideer, og jeg er lei meg, men det virker ikke. For hvis det hadde virket, så ville utslippene ha gått ned nå, fortsatte Thunberg.

Onsdag denne uken slapp Global Carbon Project en rapport som viser at utslippsveksten i 2018 antakelig var større enn i fjor.

– Ettersom våre ledere oppfører seg som barn, må vi ta det ansvaret de skulle tatt for lenge siden, avsluttet 15-åringen til jubel fra mengden.

STOR MARSJ: En mengde mennesker samlet seg rundt statuen ved place de la Republique i Paris, for å avslutte lørdagens marsj for klimaet. Det var planlagt markeringer i 120 byer i Frankrike. I Paris møtte 25.000 mennesker opp. Foto: Thomas Samson, AFP

Titusener i Frankrike

Samtidig som klimamarsjen i Katowice var det lignende demonstrasjoner en rekke steder i Frankrike. Det var planlagt markeringer i 120 byer, på en dag som også var preget av de pågående demonstrasjonene mot regjeringen i landet.

I Paris møtte 25.000 opp, inkludert flere av de såkalte «gule vestene», som sluttet seg til klimamarsjen etter først å ha deltatt i andre demonstrasjoner. Store politistyrker var satt ut i hele Frankrike, inkludert hovedstaden, fordi det var ventet bråk i forbindelse med de varslede demonstrasjonene mot regjeringen.

I Marseille gikk rundt 10.000 i tog for klimaet, mens henholdsvis 3.500 og 3.000 gjorde det samme i Montpeiller og Lille.

President Donald Trump skrev i en tweet lørdag at han foreslår at hele Parisavtalen om klima skal skrotes, og at pengene i stedet bør gå til skattekutt. Samtidig kaller han opptøyene i Paris de siste døgnene for «veldig triste».

Sykkelbjeller som alarmklokke

Også i Danmark var det flere klimademonstrasjoner lørdag. I København, Aarhus, Aalborg og Odense gikk folk ut i gatene som en del av det internasjonale initiativet Klimaalarm.

– Vi bruker sykkelbjellene våre som alarmklokker, mens vi går i samlet flokk fra Israels Plads til Vor Frue kirke, forklarer medarrangør Andreas Engholm i København. Mellom 1.100 og 1.200 personer deltok i marsjen i den danske hovedstaden.

– Dette er ingen elite, men vanlige dansker – foreldre, besteforeldre og studenter – som gjerne vil gi uttrykk for hva vi føler og tenker om klimaet, sier Engholm.

MOT GLOBAL OPPVARMING: Flere tusen mennesker marsjerte lørdag i byen Katowice i Polen. Årsaken til marsjene, som også gikk parallelt i flere andre byer i verden, skyldes det pågående klimatoppmøtet COP24, der FN-landene skal komme til enighet om hvordan de kan nå målene fra Paris-avtalen. Foto: Alik Keplicz, Ap

Les også

 1. Dieselopprør vs. klimakamp

  65 000 mennesker demonstrerte i helgen i Brussel med krav om politisk handling i miljøkampen.

Mer om

 1. Debatt
 2. Parisavtalen
 3. Klima
 4. Klimaendringer
 5. FN
 6. Paris
 7. København

Flere artikler

 1. Tusenvis av belgiske elever i skolestreik for klimaet

 2. Pluss content

  Greta Thunberg: – Jeg ser verden på en annen måte

 3. Pluss content

  Greta Thunberg: «Å være annerledes er en gave»

 4. «At Polen skulle gi slipp på kullet, er som om Saudi-Arabia skulle gi slipp på oljen»

 5. Pluss content

  «Kursen vi følger bør skremme vettet av alle»

Fra andre aviser

 1. 30.000 marsjerte for klimaet i København

  Bergens Tidende
 2. Skoleelever i Bergen streiket for klimaet

  Fædrelandsvennen
 3. Greta (15) talte under klimaforhandlingene i Polen. Kaller verdenslederne for umodne hyklere.

  Aftenposten
 4. Thunberg i klimamarsj i Canada: – En kompliment at folk vil kneble oss

  Bergens Tidende
 5. Den sjenerte skoleeleven som pustet nytt liv i klimakampen

  Bergens Tidende
 6. Denne uken streiker elever i hele verden for klimaet

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no