«HEKSEJAKT»: Trump har flere ganger langet ut mot spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning. Foto: Evan Vucci / AP

Russland-etterforskningen: Fire tidligere Trump-medarbeidere er til nå idømt fengsel

Robert Muellers etterforskning av russisk innblanding i det amerikanske valget, har så langt ført til at fire personer er dømt til fengselsstraffer. Den siste i rekken, Trumps tidligere advokat, fikk hele tre år.

 • Marthe S. Lien

Artikkelen er over ett år gammel

Siden spesialetterforsker Mueller startet sin etterforskning 17. mai i fjor, har nettet strammet seg til rundt flere personer i presidentens nærmeste sirkel.

Etterforskningen skal avdekke hvorvidt Russland blandet seg inn i presidentvalget høsten 2016 for å skade kandidaturet til Hillary Clinton, med det resultat at Trumps vinnersjanser økte.

Etter flere dommer som et resultat av etterforskningen er det flere som peker på at også Trump etter hvert kan ende opp med å sitte i saksa.

les også

Trumps advokat dømt: Cohen får tre års fengsel

Michael Cohen, president Trumps tidligere advokat og personlige «fixer», ble onsdag dømt til tre års fengsel for både skatteunndragelser, løgn til Kongressen og brudd på valgkamplovgivningen.

Dommeren i saken understreket at Cohen handlet etter instruks fra Trump.

– Jeg tar fullstendig ansvar for hver av tiltalepunktene som jeg erkjente skyld for, de personlige og de som involverer USAs president, sa Cohen før domsavsigelsen.

DØMT TIL FENGSEL: Michael Cohen, Trumps tidligere advokat og høyre hånd, er den av de tre som til nå er dømt til fengsel, som ble idømt lengst straff. Her forlater han retten etter å ha blitt dømt til tre år i fengsel. Foto: BRENDAN MCDERMID / X90143

Cohens advokat sa etter dommen at Cohen nå står fritt til å fortelle hele sannheten, og at Cohen ønsker å fortelle sannheten om Donald Trump, men først etter at Mueller har lagt frem sin rapport.

Presidenten har gjentatte ganger den siste tiden hevdet at Cohen er en løgner, og kaller det hele en «heksejakt».

George Papadopoulos

Rådgiver for Trump-kampanjen foran presidentvalget 2016, George Papadopoulos, ble i september dømt til 14 dagers fengsel, i tillegg til en bot på 9 500 dollar og 200 timers samfunnsstraff, etter å ha sagt seg skyldig i å ha løyet til FBI.

Papadopoulos var den første til å bli siktet som følge av Mullers etterforskning.

DØMT TIL FENGSEL: George Papadopoulos forlater retten etter å ha blitt dømt til 14 dager i fengsel, 7. september i år. Foto: MANDEL NGAN / AFP

Løgnen den tidligere rådgiveren serverte omhandlet blant annet hans kontakt med den London-baserte professoren, Joseph Mifsud, som har nære bånd til Kreml. Mifsud fortalte under et møte med Papadopoulos at russiske myndigheter hadde «tusenvis av e-poster» som kunne brukes til å sverte Hillary Clinton.

les også

Eks-statsadvokat til VG: Mueller bryr seg ikke om Trumps sjikane

I et intervju med storavisen The New York Times har Papadopoulos grunngitt det å lyve for FBI med at han ønsket å beskytte seg selv og Trump-kampanjen mot det som «sannsynligvis var en ulovlig handling, eller farlig informasjon».

Richard Pinedo

Dataeksperten fra California, Richard Pinedo, knyttes også til ulovligheter i Trumps valgkampanje. Amerikaneren innrømmet blant annet å ha begått identitetstyveri, som ble brukt til å skjule ulovlige pengeoverføringer til kampanjen. Ifølge CNN kom pengene fra Russland.

Pinedos advokat har imidlertid sagt at klienten hans ikke var klar over hverken identiteten til donorene, eller hva pengenes formål var.

Pinedo ble dømt til seks måneders fengsel, og har i etterkant samarbeidet med etterforskerne, skriver CNN.

les også

Heftig krangel med demokrater for åpent kamera: Trump truer med «shutdown»

Alex van der Zwaan

Den nederlandske advokaten, Alex van der Zwaan, ble i april i år dømt til 30 dager i fengsel, og en bot på 156 000 kroner. Han ble med det den første til å bli dømt i Mueller-etterforskningen. Også han er funnet skyldig i å fare med løgn.

Nederlenderen var det første til å bli dømt i forbindelse med Muellers etterforskning.

DØMT TIL FENGSEL: Alex van der Zwaan (nr. to fra venstre) forlater retten tredje april. Han er dømt til 30 dager i fengsel. Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT NYHETSBYRÅN

Advokaten løy til etterforskerne om sin kontakt med den tidligere Trump-rådgiveren Rick Gates. Van der Zwaan var tidligere ansatt i det internasjonale advokatbyrået Skadden Arps, som jobbet med prosjekter i Ukraina sammen med Gates og tidligere leder for Trump-kampanjen, Paul Manafort.

les også

Mueller mener Manafort har brutt tilståelsesavtale

Manafort ble i august i år funnet skyldig på åtte av 18 tiltalepunkter, deriblant skattesvindel. Tiltalepunktene er først og fremst knyttet til jobben han har gjort for Moskva-vennlige politikere i Ukraina fra 2004 fram til 2014. Men han er også etterforsket for en mulig rolle i det påståtte samarbeidet mellom Trumps valgkampapparat og russiske myndigheter.

les også

Mueller: – Flynn bør slippe fengsel

Hans tidligere makker, og medarbeider på Trump-kampanjen, Rick Gates har sagt seg skyldig i konspirasjon mot USA, og for å ha kommet med falske uttalelser. Han fungerer nå som aktoratets stjernevitne.

Også Michael Flynn, Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver, har erkjent seg skyldig i å ha løyet til FBI om sin kontakt med Russland.

DØMT: Paul Manafort (i midten) var sjef for Trump-kampanjen fra juni til august 2016. Her sammen med presidenten og hans datter Ivanka Trump. Foto: RICK WILKING / X00301

Trenger ikke få konsekvenser

At flere personer rundt presidenten nå er idømt straff, trenger ikke nødvendigvis være ensbetydende med at nettet også snører seg til rundt presidenten, mener Hilmar Mjelde, postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen.

les også

Ti demokrater som kan slå Trump i 2020

– Dommene har ingenting å si for ham umiddelbart. Han kan ikke straffeforfølges som sittende president, og han ville ikke bli felt i riksrett for et valgkampfinans-lovbrudd. Han har ekstraordinær juridisk beskyttelse som president, og jeg har ikke sett noe enda som kan felle ham. Han kan få politisk trøbbel, men ikke juridisk, der vi står i dag, sier Mjelde til VG og legger til:

– Spørsmålet er om Mueller sitter på mer og alvorlig bevis mot Trump for større lovbrudd. Det vet vi ikke.

Flere peker imidlertid på at en fremtidig tiltale mot presidenten er sannsynlig.

– Han kan bli den første presidenten på ganske lang tid som står i reell fare for å havne i fengsel, sa demokraten Adam Schiff, som fra januar skal lede Husets etterretningskomité, til CBS i helgen.

Det gikk en kule varmt på Trumps kontor tirsdag. Se video fra hendelsen her:

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. USA
 3. Etterforskning
 4. Russland
 5. FBI
 6. Donald Trump
 7. Paul Manafort

Flere artikler

 1. Pluss content

  Konspirasjoner, løgner og hemmelighold: Dette må du vite om Russland-etterforskningen

 2. Eks-statsadvokat til VG: Mueller bryr seg ikke om Trumps sjikane

 3. Dommer: Manafort løy til Mueller etter tilståelsesavtale

 4. Ti ganger Trump kan ha forsøkt å påvirke Mueller-etterforskningen

 5. Trump sier Flynn vil komme tilbake «større og bedre»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder