FJERNER GJØRME: Innbyggerne fjerner gjørme fra gatene i byen Sant Llorenc etter det voldsomme regnskyllet. Foto: AP/Francisco Ubilla

Flere omkommet etter oversvømmelser på Mallorca

Minst ti personer mistet livet og mange er savnet etter voldsomme regnskyll og plutselige oversvømmelser på den spanske ferieøyen.

Artikkelen er over ett år gammel

Det opplyser lokale nødetater. De fleste dødsfallene skal ha skjedd i den lille innlandskommunen Sant Llorenc des Cardassar, rundt seks mil øst for hovedstaden Palma.

STORE SKADER: Slik ser det ut i gatene i Sant Llorenc des Cardassar etter uværet. Foto: Reuters

I USA nærmer orkanen Michael seg land: «En ekstremt farlig» orkan

Ifølge nyhetsbyrået DPA omkom to briter da taxien de satt i ble fanget i vannmassene. Sjåføren er blant de savnede. Totalt skal tolv personer være savnet, og militæret er sendt til de rammede områdene.

Gunn Iversen Stokke (59), som er på ferie i byen Porto Colom sammen med ektemannen, fikk merke uværet i går selv om paret holder til 3,7 mil sør for Sant Llorenc des Cardassar som ble hardest rammet.

Det kom som et veldig sjokk, regnet. Det var voldsomt mye mer enn hva vi har opplevd hjemme, forteller lederen for Trøndelag SP til VG. Hun var ute i byen da det voldsomme regnskyllet slo til.

– Lynet slo ned i hotellet hvor vi bor og strømmen gikk, sier Stokke.

PÅ MALLORCA: Gunn Iversen Stokke, leder for Trøndelag SP, fikk merke det voldsomme regnværet på Mallorca tirsdag, selv om hun og mannen ferierer 3,7 mil sør for de verst rammede områdene. Foto: Privat

Vannet flommet også inn i hotellets første etasje.

– På hotellet jobbet de iherdig med å få opp vannet, de skar blant annet opp pappesker for at de skulle trekke til seg vannet. Men her kom det på på langt nær så mye som lenger nord, sier Stokke.

Onsdag ettermiddag, forteller hun, stengte hotellet svømmebassenget og pool baren fordi de fryktet et nytt regnskyll. Disse var i kveld ennå ikke åpnet selv om det ikke ser ut til å komme mer regn.

– De avventer for å se hvordan det blir, men i morgen er det meldt bra vær, sier Stokke.

VASKER: Folk måtte vaske husene for gjørme som hadde trengt inn i boligene. Foto: AP/Francisco Ubilla

Utenriksdepartementet har ikke mottatt informasjon som tilsier at norske borgere skal være blant de rammede i flommen på Mallorca, sier kommunikasjonsrådgiver Siri R. Svendsen til VG.

Så heftig var uværet – se video her:

Oversvømmelsene oppsto da ferieøyen ble rammet av voldsomme regnskyll i løpet av få timer tirsdag. 22 centimeter regn falt på få timer tirsdag kveld. En rekke hus og biler har blitt skylt vekk av vannmassene, viser bilder i spanske medier.

Dyster klimarapport: – Viser alvoret

ØDELEGGELSER: Biler ble flyttet av de store vannmassene. Foto: Reuters

les også

Trump får kritikk etter å ha kalt håndtering av orkan der 3000 døde «en suksess»

Rundt hundre ekstra redningsarbeidere er sendt fra fastlandet for å delta i søket etter de savnede personene, sammen med sporhunder og to helikoptre.

Spanias statsminister Pedro Sanchez skriver på Twitter at hans tanker og støtte går til alle som er berørt av oversvømmelsene. Kraftig regn skal også ha ført til oversvømmelser i andre deler av Spania, som Barcelona og Costa del Sol.

Vannmassene fosser i gatene – se video her:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder