Sjøens menn har fått sitt monument i Normandie

Etter 60 år har falne og gjenlevende menn fra den norske marinen og handelsflåten fått sitt minnesmerke ved kysten av Normandie.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Bautaen er reist til minne om de som døde da den norske flåtejageren "Svenner" ble senket om morgenen på D-dagen 6. juni 1944 og til minne om marinens og handelsflåtens innsats under den annen verdenskrig - særlig under landgangen i Normandie.

-Et lite stykke Norge i Normandie

-Et lite stykke Norge er nå på plass i Normandie og det er vi svært stolte over, sa landsbyens ordfører Hubert Lelandais etter at det 4 meter høye og 15,5 tonn tunge monumentet var avduket.

Monumentet ble reist i Hermanville-sur-Mer fordi det var like utenfor denne landsbyen at flåtejageren "Svenner" ble torpedert og senket kl. 05.30 om morgenen den 6. juni 1944. 33 personer - 31 nordmenn, én danske og én brite - mistet livet i denne hendelsen.

Hakon Lunde (86) var selv om bord i "Svenner" den morgenen.

-Jeg sto på babord broving sammen med skipslegen da jeg så torpedoen komme. Skuta brakk i to og gikk ned. Alle mann havnet i vannet, forteller Lunde.

"Svenner"s livbåter ble ødelagt under torpederingen og det var den britiske flåtejageren "Swift" som kom besetningen til unnsetning, selv om den hadde ordre om ikke å stanse for å plukke opp overlevende fra sjøen. "Swift"s kaptein John Gower ville det imidlertid annerledes.

-Jeg er en kristen mann. Jeg kan ikke forlate dem i sjøen, sa Gower ifølge David Cottrell (79), som var skytter om bord på "Swift" den morgenen og som var til stede under den norske seremonien i Hermanville-sur-Mer mandag.

Æreslegion

Under mandagens seremoni ble også den franske æreslegionen tildelt flere av de norske veteranene. Gunnar Knudsen (83), tidligere sjømann i handelsflåten, ble dekorert med æreslegionen av Frankrikes president Jacques Chirac under den internasjonale hovedmarkeringen i Arromanches søndag.

Mandag var turen kommet til Lars Arnholm (85), Anders O. Standnes (84), Johannes Helland (83), Antoni Lunder (86), Rangvald Myhre (80), Bertel Bjørvik (88) og Enevold Falsen Schrøder (90), mens Johannes Bauge (82) vil bli dekorert i Oslo senere.

-Dette var en stor overraskelse som jeg ikke var forberedt på, sa Lars Arnholm (85), etter å ha blitt dekorert av Frankrikes ambassadør i Norge, Hubert de la Fortelle, på vegne av president Chirac.

Arnholm tjenestegjorde i juni 1944 som skytter om bord på fartøyet "Glaisdale", som var satt inn for å forsvare den allierte invasjonsstyrken mot tyske angrep under landingsoperasjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder