Napoleon ville lære engelsk

(VG Nett) Napoleon Bonaparte ville gjerne lære engelsk for å kunne følge med på hva som ble skrevet om ham i britisk media.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

NAPOLEON: Maleri av Napoleon offentliggjort av Londons nasjonale maritime museum 3. juli. Den franske keiseren skal ha vært svært interessert i å lære engelsk. Foto: AP

Den franske keiseren, som erobret og regjerte over det meste av det vestlige og sentrale Europa tidlig på 1800-tallet, skal ha vært så nysgjerrig på hva det stod om ham i London-avisene at han ville lære engelsk.

Ble undervist
Dokumentene som er funnet inneholder papirer fra engelskundervisning Napoleon skal ha fått under fangenskap på øya St. Helena.

Dokumentene vil bli vist for offentligheten på Londons nasjonale maritime museum fra torsdag. Der vil man kunne se franske setninger delvis oversatt til engelsk av selveste Napoleon.

Det fins også andre beviser på at franskmannen ville noe franskmenn sjelden vil, nemlig å lære engelsk. Grev Emmanuel de las Cases, som rømte sammen med Napoleon i eksil etter slaget på Waterloo, skrev i sine memoarer om keiserens ønske om å lære fiendens språk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder