Lå to måneder på sykehus uten ansikt

Etter flere komplikasjoner måtte franskmannen Jérôme Hamon (43) fjerne den første ansiktstransplantasjonen. Nå er han først i verden til å ha fått to nye ansikter.

les også

Rekordmange venter på organdonasjon: Venstre vil opprette nytt senter for transplantasjon

Jérôme Hamon fikk sin første ansiktstransplantasjon i 2010. I fjor måtte Hamon fjerne vevet som var transplantert. Kroppen hadde begynt å vise tegn til å avvise det nye ansiktet etter en antibiotikakur som ikke var forenlig med andre medisiner Hamon var avhengig av, ifølge BBC.

I november i fjor måtte ansiktet fjernes i sin helhet. Nesten alle cellene og alt vev hadde dødd på grunn av for lite blodtilførsel.

LANG AFFÆRE: Operasjonen varte i flere timer. Hamon ble operert i januar i år. Foto: HEGP AP

I januar i år dukket en ny donor opp. De to månedene uten donor lå Hamon på sykehus uten ansikt. Han kunne hverken se, høre eller snakke. Tre måneder etter den andre ansiktstransplantasjonen er Hamon fremdeles på et sykehus i Paris, men føler seg bra.

les også

Kjendismanager fjernet nyre på over åtte kilo: Vil sette verdensrekord

Mannen med tre ansikter

Hamon lider av den medfødte sykdommen nevrofibromatose type 1. Ifølge Norsk helseinformatikk skyldes tilstanden ulike typer genfeil som gjør at sykdommen kommer til uttrykk på forskjellige måter fra person til person.

VELLYKKET: Hamon har fått sitt nye ansikt av en 22 år gammel donor. Han møter pressen på sykehuset i Paris. Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

I Hamons tilfelle angrep sykdommen ansiktet. Flere svulster skapte store deformasjoner, som førte til at han var nødt til å ta den første transplantasjonen.

les også

Australia rammet av mystisk kjøttetende bakterie

I franske medier har Hamon fått navnet «Mannen med tre ansikter».

Vellykket operasjon

– Kroppen min aksepterte det første ansiktet umiddelbart. Denne gangen er det nøyaktig det samme, sier Hamon ifølge BBC.

les også

Raser mot nedbyggingen av norske sykehus: – Pasienters liv settes i fare

Han skal være ved godt mot, og til og med spøkt med pressen.

– Jeg er 43 og donoren var 22, så nå er jeg 22 igjen, sa han til fransk TV.

TEAMET: Laurent Lantieri (til høyre i bildet) utførte også den første ansiktstransplantasjonen. Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Kirurgen som utførte transplantasjonen, Professor Laurent Lantieri, utførte også den første i 2010. Transplantasjonen varte i flere timer.

– I dag vet vi at en dobbel transplantasjon er gjennomførbart, sa han til Le Parisien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder