Lå to måneder på sykehus uten ansikt

UTENRIKS

Etter flere komplikasjoner måtte franskmannen Jérôme Hamon (43) fjerne den første ansiktstransplantasjonen. Nå er han først i verden til å ha fått to nye ansikter.

Publisert:

Jérôme Hamon fikk sin første ansiktstransplantasjon i 2010. I fjor måtte Hamon fjerne vevet som var transplantert. Kroppen hadde begynt å vise tegn til å avvise det nye ansiktet etter en antibiotikakur som ikke var forenlig med andre medisiner Hamon var avhengig av, ifølge BBC.

I november i fjor måtte ansiktet fjernes i sin helhet. Nesten alle cellene og alt vev hadde dødd på grunn av for lite blodtilførsel.

I januar i år dukket en ny donor opp. De to månedene uten donor lå Hamon på sykehus uten ansikt. Han kunne hverken se, høre eller snakke. Tre måneder etter den andre ansiktstransplantasjonen er Hamon fremdeles på et sykehus i Paris, men føler seg bra.

Mannen med tre ansikter

Hamon lider av den medfødte sykdommen nevrofibromatose type 1. Ifølge Norsk helseinformatikk skyldes tilstanden ulike typer genfeil som gjør at sykdommen kommer til uttrykk på forskjellige måter fra person til person.

I Hamons tilfelle angrep sykdommen ansiktet. Flere svulster skapte store deformasjoner, som førte til at han var nødt til å ta den første transplantasjonen.

I franske medier har Hamon fått navnet «Mannen med tre ansikter».

Vellykket operasjon

– Kroppen min aksepterte det første ansiktet umiddelbart. Denne gangen er det nøyaktig det samme, sier Hamon ifølge BBC.

Han skal være ved godt mot, og til og med spøkt med pressen.

– Jeg er 43 og donoren var 22, så nå er jeg 22 igjen, sa han til fransk TV.

Kirurgen som utførte transplantasjonen, Professor Laurent Lantieri, utførte også den første i 2010. Transplantasjonen varte i flere timer.

– I dag vet vi at en dobbel transplantasjon er gjennomførbart, sa han til Le Parisien.

Her kan du lese mer om