BLODIG: Palestinske demonstranter bærer en skadet mann som ble skutt av israelske styrker under en dødelig protest på grensen mellom Gaza og Israel mandag. Over 2200 ble skadet under konfrontasjonen. Foto: Khalil Hamra / TT NYHETSBYRÅN

USA om Gaza-konfrontasjonene: – Israel har rett til å forsvare seg selv

Flere land og internasjonale organisasjoner tar avstand fra mandagens konfrontasjoner i Gaza, etter at minst 55 palestinske demonstranter ble drept av israelske styrker. USA mener på sin side Hamas har ansvaret for volden.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Minst 55 palestinere er bekreftet drept på grensen mellom Gaza og Israel mandag, da titusenvis av palestinske demonstranter samlet seg for å protestere mot at USA flyttet ambassaden sin fra Tel Aviv til Jerusalem.

les også

Kushner: – Trump holder det han lover

Over 2500 andre er også meldt skadet, etter at den israelske hæren skjøt med skarpt mot menneskemengden. Konfrontasjonen har utviklet seg til å bli den mest dødelige dagen i Gaza siden grensekrigen i 2014.

Det hvite hus: – Israel har rett til å forsvare seg selv

Under en pressekonferanse mandag kveld, fordømmer Det hvite hus den palestinske organisasjonen Hamas etter volden i Gaza.

– Ansvaret for disse tragiske dødsfallene ligger hos Hamas. De provoserer fram responsen fra Israel på en bevisst og kynisk måte, sier pressesekretær Raj Shah.

les også

Trump bryter med allierte

– Som utenriksministeren vår sa, har Israel rett til å forsvare seg selv.

Han sier videre at USA i flere tiår har vært for forsiktig, og latt som at Jerusalem ikke er Israels hovedstad, mens det i realiteten har vært det.

– Det dagen i dag handler om, er å følge opp hva presidenten har lovt, og det han tror på, sier Shah om ambassadeåpningen.

Han tror ikke at dagens konfrontasjoner vil skade USAs ønske om å sette i gang en fredsplan i området.

Ine Eriksen Søreide: – Uakseptabelt

Norges utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, er blant dem som har uttrykt sin bekymring for situasjonen.

– Jeg er svært bekymret for den voldsspiralen vi nå er vitne til på grensen mellom Israel og Gaza, sier hun i en pressemelding.

les også

Knesset-representant om Gaza-protestene: Et blodbad

– Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot demonstranter. Dette er tydelig kommunisert til israelske myndigheter. Og palestinske ledere må heller ikke oppfordre til ytterligere eskalering fra demonstrantene.

FNs høykommisær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad al Hussein, ber Israel slutte å skyte mot protestantene.

– Retten til å leve må bli respektert. De ansvarlige for disse opprørske bruddene på menneskerettighetene må bli holdt ansvarlig, skriver han på Twitter.

Frankrike: – USA krenket internasjonal lov

– Frankrike ber alle aktører om å vise ansvar for å forhindre en ny eskalering, sier Frankrikes Jean-Yves Le Drian i en uttalelse, og oppfordrer de israelske myndighetene til å begrense maktbruken mot demonstrantene.

les også

En eksplosiv kombinasjon

Han sier også at USAs avgjørelse om å flytte ambassaden til Jerusalem «krenket internasjonal lov, og spesielt FNs sikkerhetsråds resolusjoner».

Statsminister Erna Solberg mener at ambassadeflyttingen bidrar til å øke konfliktene.

– Men det er selvfølgelig USAs eget ansvar å gjøre dette, sier hun til NRK.

En talsperson for den britiske statsministeren, Theresa May, sier de er bekymret for situasjonen i Gaza:

– Vi oppfordrer til å roe ned situasjonen, for å unngå handlinger som kan ødelegge fredsforsøk. Storbritannia forholder seg forpliktet til en tostatsløsning, med Jerusalem som delt hovedstad.

les også

Israelsk fotballag vil hete Trump

Tyrkias utenriksminister, Mevlut Cavusoglu, kaller Israels handlinger for «statlig terror», mens utenriksdepartementet i Egypt fordømmer det de kaller «bruk av kraft mot fredelige demonstrasjoner».

EUs utenrikspolitiske leder, Federica Mogherini, ber Israel respektere «retten til fredelige protester». Samtidig understreker hun at Hamas må sørge for at demonstranter i Gaza er fredeligere, og at de ikke må oppfordre dem til annet.

Trump og Netanyahu: – En stor dag

President Donald Trump har foreløpig ikke kommentert de blodige konfrontasjonene på grensen mellom Gaza og Israel selv, men har uttrykt sin glede over ambassadeåpningen i Jerusalem.

– Stor dag for Israel. Gratulerer! skriver han på Twitter.

I en pressemelding sier Det hvite hus imidlertid at Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad ikke betyr at USA har valgt side i de endelige forhandlingene mellom Israel og Palestina.

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, deler Trumps begeistring for den nye ambassaden.

les også

Forfatter hevder Trump-rådgiver står bak flest medielekkasjer

– Venner, for en fantastisk dag! Husk denne dagen, dette er vår historie. Herr Trump, ved å anerkjenne historie, har du skapt historie, sa han til forsamlingen under åpningen.

GLAD: Den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu, leverte en positiv tale under mandagens åpning av den amerikanske ambassaden i Jerusalem. Foto: MENAHEM KAHANA / AFP

Mener Hamas har skylden

På Twitter skriver Netanyahu at enhver nasjon har rett til å forsvare sine landegrenser.

– Terrororganisasjonen Hamas har erklært sin intensjon om å ødelegge Israel og sende tusenvis for å ødelegge grensegjerdet for å oppnå dette. Vi vil fortsette å handle for å forsvare våre innbyggere og suverenitet, skriver han.

Det israelske utenriksdepartementet mener at mandagens mange dødsfall var «ene og alene Hamas’ ansvar», og hevder at Hamas organiserte de palestinske protestene for å ødelegge grensegjerdet og storme inn i Israel.

les også

Tom Segev: Sannheten om Israels kontroversielle historie

Pluss content

Trumps svigersønn, Jared Kushner, sier at demonstrantene i Gaza er en «del av problemet».

– Som vi har sett fra protestene den siste måneden, og også i dag, er de som provoserer frem vold en del av problemet, og ikke en del av løsningen, sa han til forsamlingen under ambassadeåpningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder