USAs nye utenriksminister truer med å «knuse» Iran

USAs ferske utenriksminister Mike Pompeo går rett i strupen på Iran: Hvis ikke Iran oppfyller 12 amerikanske krav, truer han med «tidenes strengeste sanksjoner» – og at Iran kan bli knust.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dette er første gang den tidligere CIA-sjefen taler til USAs befolkning som utenriksminister. Han ble godkjent av senatet til å ta over stillingen i april. I talen presenterte han USAs «Plan B» for en ny avtale med Iran, etter at USA trakk seg ut av atomavtalen.

Pompeo la frem en liste med 12 ufravikelige krav Iran er nødt til å innrette seg etter om man skal kunne diskutere en ny avtale mellom landene, slik at Iran kan unngå stort økonomisk press fra USA. Dersom Iran ikke innfrir, truet han med at USA vil innføre «de strengeste sanksjonene i historien» på Iran.

– Iran vil aldri igjen få blanke ark til å dominere Midtøsten, sa Pompeo i sin tale.

– Det iranske regimet bør vite at dette bare er begynnelsen, sa han.

12 krav

les også

Bakgrunn: Trump trekker USA ut av atomavtalen med Iran

Pompeos kravliste til Iran er lang. Den inkluderer blant annet at Iran må avslutte all utvinning av uranium, anriking av uran, og gi inspektører ubetinget tilgang til alle anlegg i landet. Han vil at Iran skal kutte all støtte til blant annet Houthi-opprørere i Jemen, til libanesiske Hizbollah og til Hamas, til Taliban i Afghanistan, og han krever at Iran trekker alle styrker ut av Syria der Iran støtter regimet. Han krever at Iran slutter å true Israel, slipper alle «falskt anklagde» fanger eller savnede borgere fra USA og allierte land frie, og slutter å utvide missilpgrogrammet sitt.

Hvis ikke Iran følger opp, advarer Pompeo om alvorlig økonomisk press, og at USA vil «knuse» Iran.

– Vi lagde ikke denne listen - det var det de som gjorde, sier han i talen.

les også

Trump avgjør atomavtalens skjebne: Dette er scenarioene

Irans president Hassan Rouhani reagerer med å si at USA ikke kan bestemme over Irans politikk.

– Verden i dag godtar ikke at USA skal bestemme for verden, ettersom landene er uavhengige. Den tiden er over, sa han ifølge det iranske nyhetsbyrået ILNA.

President Donald Trump annonserte i mai at USA trekker seg ut av atomavtalen (JCPOE) med Iran, som Barack Obama forhandlet frem sammen med Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.

Få med deg: Dette var diskusjonen i 2015

Avtalen innebærer internasjonalt sanksjonslette for Iran, i bytte mot innsyn i og jevnlig internasjonal kontroll med deres atomprogram.

Advarer EU mot Iran-handel

EU, Frankrike Storbritannia, Tyskland, Russland og Kina har gått sammen om at de vil bevare atomavtalen med Iran.

les også

VG-leder: Fare uten atomavtale

EU har en egen «plan B» for hvordan de skal håndtere at USA trekker seg ut av atomavtalen. De vil blokkere amerikanske sanksjoner mot Iran for å beskytte europeisk næringsliv som driver handel i og med Iran mot konsekvensene av at USA gjeninnfører sanksjoner mot landet.

les også

Stoltenberg urolig over økende avstand mellom USA og Europa

USA har tidligere advart om at de vil straffe selskaper som fortsetter å handle med Iran. Pompeo advarte igjen i sin tale om at USA ikke vil ta hensyn til USAs venner som ønsker å drive handel med Iran:

– Vi skjønner at vår gjenoppretting av sanksjoner, og den kommende press-kampanjen mot det Iranske regimet, vil skape finansielle og økonomiske hindringer for en rekke av våre venner. Men dere bør vite at vi vil holde de som driver forbudt virksomhet i Iran ansvarlige.

Han bemerket senere at EU «vet hvor vi står», når det kommer til at allierte i Europa kan gjøre et forsøk på å bevare den gamle atomavtalen.

Europa protesterer

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier mandag kveld at det ikke finnes noe alternativ til Iran-avtalen, ifølge NTB:

– Utenriksminister Pompeos tale har ikke vist hvordan det å gå bort fra JCPOA, har gjort eller kommer til å gjøre regionen tryggere med tanke på trusselen om spredning av atomvåpen, sier Mogherini.

Også Storbritannias utenriksminister Boris Johnson forsvarer fortsatt den gjeldende avtalen, skriver nyhetsbyrået.

– Den beskyttet verden fra en iransk atombombe, og til gjengjeld ga den iranerne noen merkbare økonomiske fordeler. Muligheten for en ny kjempeavtale med Iran kommer til å være veldig, veldig vanskelig, sa Johnson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder