Nye protester på Gazastripen: Skutt med tåregassgranat i kinnet

Den palestinske demonstranten Haitham Abu Sabla løper desperat rundt i smerte mens tåregassgranaten han ble truffet av spyr gass ut av munnen hans. Dagens protester i Gaza ble en voldsom markering av den årlige Jerusalemdagen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Granaten som satt fast i kinnet hans ble fjernet av kirurger på sykehuset. Nå ligger Haitham Sabla koblet til en respirator på et sykehus i Gaza by, melder Reuters.

Ifølge vitner på stedet ble han truffet av en tåregassgranat mens ha så på stenkastende palestinske demonstranter øst for Khan Younis.

INTENSIVAVDELING: Abu Sabla koblet til en pustemaskin på et sykehus i Gaza. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Det var voldsomme uroligheter i forbindelse med dagens demonstrasjoner på Gaza-stripen.

– Palestinere brente bildekk og israelske soldater avfyrte store mengder tåregass for å skyve en stor mengde demonstranter tilbake fra området ved grensegjerdet som skiller det blokkerte territoriet fra Israel, melder Associated Press.

Fire palestinere er skutt og drept og hundrevis såret i demonstrasjoner, ifølge palestinske helsemyndigheter. De opplyser også at 525 personer er såret. 92 av dem er truffet av skarpe skudd avfyrt av israelske soldater på den andre siden av grensegjerdet. For noen av de sårede skal tilstanden være alvorlig, ifølge NTB.

Anti-USA

Tåregassen som ble avfyrt fra spesialutstyrte vogner og fra droner styrt av israelske soldater skapte panikk blant demonstrantene som løp i dekning.

Flere av de palestinske demonstrantene hadde fredag på seg uniformer som lignet dem som nazistene tvang jødiske fanger og andre å gå i under annen verdenskrig, ifølge NTB.

– Vi ønsker å minne verden om at den israelske okkupasjonsmakten begår de samme massakrene som nazistene begikk, sier en av demonstrantene, Ahmed Abu Artima.

les også

USA vil nedlegge veto mot FN-resolusjon for å beskytte palestinere

FRAKTES UT: Palestinere evakuerer demonstranten som fikk en tåregassgranat i kinnet. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / REUTERS

Dette er den foreløpig siste protesten mot Gaza-blokaden som ble iverksatt av Israel og Egypt i juni 2007. Fredagens protest sammenfalt dessuten med den årlige Jerusalemdagen en israelsk nasjonal helligdag hvor man minnes gjenforeningen av Jerusalem og gjenopprettingen av jødisk kontroll over Gamlebyen i 1967.

President Trumps nylige anerkjennelse av Jerusalem som ny hovedstad er også tema i demonstrasjonene. En mann med megafon ropte, «Amerika er den største ondskapen», ifølge AP.

JOURNALIST SÅRET: En såret palestinsk journalist ble såret, uvisst på hvilken måte under demonstrasjonene i går. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA /REUTERS

115 drept

En palestinsk journalist ble såret under demonstrasjonene i går. Det er uvisst om han har blitt truffet av israelske tåregassgranater eller om han ble skadet på annen måte.

Ifølge AP skal minst 115, for det meste ubevæpnede palestinske demonstranter være drept og nærmere 3.800 såret av israelske soldater siden protestmarsjene startet i slutten av mars i år.

les også

USA stanset FN-resolusjon om beskyttelse av palestinere

Israels utstrakte bruk av potensielt dødelige våpen mot demonstranter de siste månedene har ført til internasjonale reaksjoner. Menneskerettighetsgrupper har slått fast at Israels bruk av våpen mot demonstrantene strider mot folkeretten.

Israel på sin side beskylder Hamas for å stå bak angrepene og for å ødelegge gjerdet mot Israel under dekke av protestene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder