BEKYMRET: Angela Merkel, Tysklands forbundskansler. Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Krigsfrykt etter konfrontasjon mellom Iran og Israel i Syria

Opptrappingen mellom Iran og Israel bekymrer flere verdensledere. USA sier de støtter Israels rett til selvforsvar.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den tyske forbundskansleren kaller opptrappingen mellom Iran og Israel, som natt til torsdag var i sin største militære konfrontasjon hittil, et spørsmål om krig og fred.

– Eskaleringen de siste timene viser oss at dette virkelig er et spørsmål om krig og fred. Og jeg kan bare be alle sider om å vise tilbakeholdenhet her, sa Merkel, ifølge Reuters.

Storbritannia advarer også mot «videre eskalering» mellom Iran og Israel, ifølge AFP.

Israel har bekreftet at de bombet «dusinvis» av iranske militære mål i Syria natt til torsdag, som svar på det de hevder var et angrep der det ble skutt 20 raketter mot israelske stillinger på Golanhøydene.

Ifølge russiske myndigheter skjøt 28 israelske F-15 og F-16-fly minst 60 missiler mot iranske styrker i Syria. Minst 23 syriske og utenlandske soldater ble drept, ifølge eksilgruppen SOHR.

Det hvite hus melder torsdag formiddag at USA fordømmer Iran etter «det provoserende» rakettangrepet på Golanhøydene, og gir sterk støtte til Israels rett til selvforsvar, ifølge AP.

Syria sier at det israelske angrepet markerer en «ny fase» i krigen, melder AFP.

Angela Merkel sa også torsdag at Europa «ikke lenger kan stole på USA for beskyttelse», ifølge AFP.

Eskaleringen mellom Iran og Israel finner sted to dager etter at USAs president Donald Trump bestemte seg for å trekke USA ut av atomavtalen med Iran.

Den franske presidenten Emmanuel Macron har også tatt til orde for nedtrapping i en uttalelse torsdag, ifølge NTB.

I uttalelsen fra presidentens kontor heter det videre at han skal diskutere saken med Angela Merkel når de to treffes i Aaxhen i Tyskland senere på dagen, der de skal diskutere situasjonen i Midtøsten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder