PÅGREPET: Ifølge den franske avisen Le Monde er det norske Jacob Wærness som er pågrepet og siktet i Frankrike. Foto: SCANPIX/PAX forlag

Le Monde: Norske Jacob Wærness (40) pågrepet i Frankrike

Nordmannen Jacob Wærness (40) skal være siktet for finansiering av terror i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nordmannen ble i starten av mai pågrepet under en mellomlanding i Frankrike, siktet for finansiering av terrorisme i Syria, ifølge den franske avisen Le Monde.

– Utenriksdepartementet kjenner til saken og undersøker opplysningene gjennom vår ambassade i Paris, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kvammen Ekker i UD til VG.

Ifølge avisen er han den åttende mistenkte i saken rundt firmaet Lafarge, som hadde en sementfabrikk nord i Syria.

VG har tidligere skrevet at Wærness jobbet som sikkerhetssjef i selskapet Lafarge Sement i Syria. Han har også bekreftet at selskapet betalte penger til terrororganisasjonen IS.

Wærness jobbet ved fabrikken fra 2011 til 2013.

– Vi bestemte oss for å gjøre det vi kunne for å opprettholde driften og arbeidsplassene, beskytte selve fabrikken og å fortsette å tjene penger, på en forsvarlig måte. I ettertid har jeg konkludert at vi burde trukket oss ut tidligere, og at vi presset det for langt, har Wærness tidligere uttalt til VG.

Lang etterforskning

Den franske avisen Le Monde har ikke fått kontakt med nordmannen eller hans forsvarer, og skriver at etterforskere i saken mener mannen har vist seg «lite samarbeidsvillig» og ikke har villet møte for utspørring i Frankrike.

VG har tidligere omtalt selskapet som har blitt anklaget for å ha drevet forretninger med IS i Syria, og slik bidratt til å finansiere terrorgruppen.

PÅGREPET: Nordmannen som nå er siktet for finansiering av terror i Syria jobbet i perioden 2011 til 2013 ved Lafarges sementfabrikk i Syria. Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Den franske avisen skriver at Wærness nå jobber i Sveits. Ifølge hans profil på LinkdIn har han de siste fem månedene jobbet ved DCAF (Centre for the Democratic Control of Armed Forces) som «Senior Programme Manager Libya» fra Zurich.

Ifølge den franske avisen har etterforskerne i saken ventet lenge på at han skulle sette sine ben på fransk jord, slik at de kunne pågripe ham. De beskriver nordmannen som den mest profilerte – og samtidig mest gåtefulle i den såkalte «Lafarge- saken».

Wærness har tidligere skrevet boken «Risikosjef i Syria» hvor han forteller om hvordan han jobbet for fabrikken i Syria. Den forteller blant annet om at 13 ansatte ble kidnappet av væpnede grupper, og en rekke kamphandlinger fant sted i området rundt fabrikken.

I et intervju med NRK i fjor avviste Wærness å ha utbetalt penger direkte til IS eller andre grupper:

– Jeg betalte aldri penger direkte til disse gruppene. De eneste gangene jeg betalte ut penger var løsepenger for gisler som ble betalt til grupper innen FSA, sier han til NRK.

les også

Selskap med IS-anklage hadde norsk sikkerhetssjef

– Bekreftet handel med IS

I et intervju med VG i november i 2016 bekrefter han at det ble betalt penger til væpnede grupper for fri passasje av personell og transport av varer og råmaterialer til og fra butikken. Han bekreftet også at det ble handlet indirekte med terrorhæren IS i Raqqa:

– Lafarge betalte ikke penger direkte til noen grupper, men selskapet hadde en syrisk forretningspartner, slik man er påkrevd i Syria. Han betalte penger til i alt tyve ulike grupper, og IS og Nusrafronten sto på ulike tidspunkt på den listen. Det var toppledelsen kjent med, sa Wærness.

I september 2016 var han gjest i det populære NRK-programmet Lindmo, hvor han blant annet fortalte om livet som sikkerhetssjef.

– På et tidspunkt kjøpte vi også inn råmaterialer fra et steinbrudd i Raqqa som IS kontrollerte. Vi handlet via et mellomledd, men igjen var ledelsen ved selskapet kjent med at det var IS som solgte produktet til denne kontraktøren, har Wærness tidligere sagt til VG.

Han forklarte da at IS ikke var noen etablert gruppe da kampene begynte, og at det var den kurdiske PYD-militsen og Free Syrian Army som var i området til å begynne med.

les også

Oljefondet investerer i selskap anklaget for IS-tilknytning

Selskapet evakuerte ansatte

I 2014 sendte selskapet ut en pressemelding hvor de svarte på anklagene mot selskapet, og skrev at de evakuerte de ansatte i september samme år – etter en gradvis nedtrapping av driften.

VG har forsøkt å kontakte utenriksdepartementet, men har ikke lykkes med å få en kommentar torsdag kveld.

Ifølge Wærness’ LinkdIn-profil jobbet han fra 2005–2011 i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

Kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i PST sier til VG at de ikke har noen kommentar til saken, og henviser til franske myndigheter.

Sabine Wacquez, presseansvarlig ved Lafarges hovedkontor i Paris sier til VG at selskapet ikke kjente til pågripelsen av Wærness før saken ble kjent i media.

– I Frankrike er juridiske prosesser konfidensielle, og Lafarge er som selskap ikke siktet i denne saken. Vi er ikke en del av prosessen og har derfor ikke tilgang til noen saksdokumenter. Vi kan derfor hverken kommentere eller bekrefte noe som helst, sier Wacquez.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder