Trump og Kim undertegnet dokument: – Verden vil se en stor forandring

UTENRIKS

SINGAPORE/NEW YORK (VG) Kim Jong-un og Donald Trump signerte tirsdag morgen det den amerikanske presidenten beskriver som et «omfattende» dokumentet.

Publisert: Oppdatert: 12.06.18 21:13

– Vi har hatt et historisk møte i dag, og har bestemt oss for å legge fortiden bak oss. Verden vil se en stor forandring, sa Kim like før dokumentet ble signert.

Trump beskriver dokumentet som «omfattende», men hva de to statslederne egentlig undertegnet er ennå ikke kjent.

Den amerikanske presidenten varsler at han vil holde en pressekonferanse klokken 09.30 norsk tid.

På spørsmål fra CNN svarer Trump at Nord-Korea kommer til å starte en nedrustningsprosess «veldig snart». Nyhetsbyrået AP melder at Trump sier han «absolutt» vil invitere Kim til Det hvite hus.

Etter at dokumentet var undertegnet forlot Kim Jong-un toppmøtet om lag fem timer etter at han og Trump møttes for første gang på Capella Hotel på øya Sentosa like over klokken 03.00 norsk tid i natt.

Mens pressefotografene tok bilder av det historiske øyeblikket ga de to hverandre et håndtrykk som varte 13 sekunder ifølge nyhetsbyrået AP.

1 av 5GOD TONE: Både Kim Jong-un og Donald Trump var tilsynelatende i svært godt humør. HANDOUT / X80001

Møtet er det første noensinne mellom en nordkoreansk statsleder og en amerikansk president.

Etter et klapp på skulderen fra Trump til Kim gikk de inn og satte de seg ned for å bli tatt flere bilder av. Der sa de to noen få ord til media. Donald Trump åpnet med å si at det føltes bra å være på plass.

– Jeg tror vi kommer til å ha en storartet samtale. Det er en ære å være her. Vi kommer til å ha et fantastisk forhold fremover. Jeg er ikke i tvil.

– Vi vil løse et stort problem. Et stort dilemma som verdens så langt ikke har vært i stand til å løse, fortsatte Trump.

Kim Jong-un var også kortfattet:

– Det var ikke en enkel vei hit. Vår fortid har holdt oss tilbake. Gamle fordommer har skygget for våre øyner og blokkert vår vei, men vi har overvunnet alt og kommet til dette punktet.

41 minutter

Deretter trakk de seg tilbake for å avholde møtet hele verdenen har snakket om de siste månedene. Møtet skal angivelig ha vært kun mellom Trump og Kim, samt to tolker.

Klokken 09.50 lokal tid kom Kim og Trump ut igjen fra møterommet. Da hadde de bare vært der sammen i 41 minutter. I praksis betyr det at samtalen var betydelig kortere all den tid alt går via tolker.

I det de kom ut ropte en reporter et spørsmål om hvordan møtet hadde gått.

– Veldig, veldig bra. Et strålende forhold, svarte Donald Trump.

Også Kim Jong-un fikk et spørsmål, som handlet om han kommer til å gi opp atomvåpen, ropt mot seg. Den nordkoreanske lederen svarte ikke på det spørsmålet.

Ifølge CNN skal Kims tolk ha henvendt seg til Trump og sagt «Mange vil se dette som en science fiction-film».

I morgentimene norsk tid spiste de to statslederne lunsj sammen. På menyen sto blant annet rekecocktail med avokadosalat, confitert bringe av storfe med rødvinssaus og iskrem fra produsenten Haagendazs.

Under måltidet var Trumps stabssjef John Kelly, hans utenriksminister Mike Pompeo og hans nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton, som tidligere har vært svært aggressiv i sine uttalelser om Nord-Korea, blant dem som deltok. Også Kim Jong-un hadde noen av sine nærmeste rådgivere med seg.

Like før måltidet startet fikk en håndfull pressefolk være til stede mens de to utvekslet høfligheter, hvor de blant annet sa at de ønsker å forhandle og få til et konkret resultat av dette toppmøtet.

– Vi vil jobbe sammen og vi vil fikse dette. Jeg ser frem til å jobbe med deg. Tusen takk skal du ha. Takk skal dere alle ha, sier Trump i kjent stil.

– Vi har utfordringer foran oss, men vi vil jobbe sammen med Trump. Vi overvant alle mulige former for skepsis og spekulasjoner om dette møtet, og jeg tror det er bra for freden, sier Kim.

Spenning

Den lille bystaten Singapore summer av spenning i øyeblikket. I pressesenteret, hvor VG er til stede sitter det et par tusen pressefolk samlet rundt et utall av storskjermer.

Pressesenteret er ikke på Sentosa-øya, men mediene går ikke glipp av et øyeblikk av det som er mulig å få ut av det som foregår. Singapore er verdens politiske navle akkurat nå.

Hoderystende pressefolk sitter og ser på hverandre og tror nesten ikke det som skjer.

Her kan du lese mer om