DØDE: Denne uka ble neshornet «Sudan» avlivet. Han ble 45 år gammel, noe som regnes som en svært høy alder for et neshorn. Foto: Thomas Mukoya

Den siste neshorn-hannen døde: Slik skal de redde arten med unik sperm-tank

Denne uken døde verdens siste gjenlevende mannlige stumpneshorn. Men en tysk professor har i 15 år samlet spermprøver fra neshorn og har tro på at de fortsatt kan redde arten – på overtid.

 • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over to år gammel

– Vi er optimistiske på at vi vil lykkes med å redde det nordlige stumpneshornet fra utryddelse, sier professor Thomas Hildebrandt til VG.

Mandag kom nyheten om at «Sudan» – den siste gjenlevende hannen av arten nordlig stumpneshorn – var død. Uten at han har klart å reprodusere seg med de to gjenlevende hunnene.

– Jeg var aktivt involvert i den endelige avgjørelsen om å avlive «Sudan», forteller professoren og forteller at det var en tung avgjørelse.

Les mer: Neshorn søker partner på Tinder

les også

Ingen flere hanner igjen av utrydningstruet neshorn

– Vi har vært destruktive

Neshornet «Sudan» som levde i Ol Pejeta Conservancy i Kenya, var 45 år gammel da han døde. Hildebrandt og de kenyanske kollegene har jobbet i 18 år for å sikre artens videre eksistens.

– Dødsfallet demonstrerer hvor destruktive vi mennesker har vært for en karismatisk art som stumpneshornet. Men jeg håper også dødsfallet kan være en oppvåkning for hvordan menneskeheten kan jobbe innovativt for å reversere denne prosessen, sier han.

Se også: Et galleri over verdens mest truede dyrearter

Uvurderlig sperm

Håpet for det nordlige stumpneshornet ligger innelåst og nedfryst i en kjeller øst i Berlin. Professoren er leder for reproduksjonsavdelingen ved Forskningsinstituttet Leibniz. I en kryogen-tank som holder minus 196 grader, er 300 milliliter neshorn-sæd lagret i flytende nitrogen.

– Vi bruker flere moderne former for reproduksjonsteknologi, og har lagret modne kjønnsceller og vevskultur av flere individer som allerede er avdøde, sier han til VG.

Verdens to siste stumpneshorn-hunner produserer egg, men kan ikke bære fram barn. For å få et avkom må det dyrkes fram fra hunnens egg, befruktes med den nedfryste sæden fra døde hanner – og bæres fram av sørlige stumpneshorn som kan være surrogater.

Dette er Hildebrandt og teamet hans optimistiske på at de vil lykkes med i løpet av kort tid. Men på sikt vil det likevel ikke gi den nødvendige biologiske mangfoldet som vil sikre en bærekraftig populasjon.

GODE HJELPERE: Det internasjonale forskningsteamet gjennomfører en ultralydundersøkelse på et gravid sørlig stumpneshorn. Professor Thomas Hildebrandt leder undersøkelsen til høyre i bildet. Foto: LEIBNIZ-IZW

«Prøverørs-neshorn»

Her knytter forskningsteamet håp til stamcelleforskningen – og særlig forskeren Katsuhiko Hayashi som i 2016 skapte overskrifter da han brukte stamceller fra mus til å dyrke egg som produserte sunne avkom.

De neste par årene skal instituttet i Berlin bruke hudcelleprøver tatt i 2014 fra «Sudan» og andre nordlige stumpneshorn, utvikle dem til stamceller og programmere disse til å bli eggceller. Målet er at prøverørs-neshorn kan produsere genetisk variabelt avkom.

les også

Verdens siste gjenlevende hann-stumpneshorn nærmer seg døden

– Veldig arrogant

Overfor VG sier Hildebrandt til at han er skuffet over at verdens rike land ikke gjør mer for å finansiere forskningen. Leibniz-instituttet jobber også for å reprodusere og redde andre utrydningstruede dyr som elefanter, pygmé-flodhester, sort og hvite neshorn, løver og tigre.

I et intervju med The Guardian beskriver professor Thomas Hildebrandt nordlige stumpneshorn som helt uvurderlige.

– Her tar vi mennesker livet av en hel art i sitt sårbare miljø – og så lar verdens ledere det skje. Det er veldig arrogant å spørre seg hvorfor dette er viktig. Utrydningstruede dyrearter er en del av komplekse økosystem. Hvite neshørns avføring sørger for næring til tusenvis av insekter, huden deres er oppholdssted for fuglearten okseplukker, greinene de bryter av når de går gjennom skogen, gir mat til antiloper og produserer veier der de kan unnslippe fra leopardene. De er en form for landskapsarkitekter som mange arter er avhengige av.

Mer om

 1. Truede dyrearter
 2. Neshorn
 3. Kenya
 4. Dyr

Flere artikler

 1. Ingen flere hanner igjen av utrydningstruet neshorn

 2. Skal redde utrydningstruet neshorn med unik sperm-tank

 3. Øver på klodens farligste stoffer på den kanadiske prærien

 4. Jessie (18): – Folk roper «corona» etter meg

 5. 2018 vs. 2019: Dette er de enorme forskjellene

Fra andre aviser

 1. Skrantesyke hos villrein går ikke over av seg selv

  Aftenposten
 2. Nærkontakt med hvithai

  Aftenposten
 3. Ringhalelemurer født i Kristansand dyrepark

  Aftenposten
 4. Vet du hvorfor øyenstikkeren sjelden går på kino?

  Aftenposten
 5. Hun flyttet ut i jungelen for å bo med aper. I dag kalles Jane Goodall for en levende legende og et feministikon

  Aftenposten
 6. Hunden var på tur og ble plutselig borte. Til slutt ble den funnet i denne fellen.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no