Trump signerer direktiv om familier på Mexico-grensa

UTENRIKS

USAs president Donald Trump har signert et direktiv som skal hindre at barn skilles fra sine foreldre etter ulovlig grensekryssing fra Mexico.

Publisert: Oppdatert: 20.06.18 23:56

Nyheten om at direktivet var signert kom onsdag kveld, etter spekulasjon fra flere hold om at et slikt direktiv lå på trappene.

– Vi holder familiene samlet, og dette vil løse det problemet. For øyeblikket har vi en veldig streng grense, og det vil fortsette å være nulltoleranse for folk som kommer inn i landet ulovlig, sier Trump.

Nulltoleransen for ulovlig grensekryssing, som ble innført i mai, innebar at foreldre som krysset grensen med barn, ble satt i varetekt. Barna ble deretter regnet som enslige, og dermed satt i interneringsleirer for mindreårige. Bilder og lydopptak fra leirene har ført til kraftige reaksjoner.

Amerikanske grensemyndigheter opplyste tirsdag at 2342 barn var blitt skilt fra sine foreldre på grensen mot Mexico mellom 5. mai og 9. juni, skriver Reuters.

Sammen i varetekt og raskt behandling

Etter omfattende kritikk fra menneskerettighetsgrupper, religiøse grupper og politiske meningsfeller og -motstandere har Trump-administrasjonen endret praksisen.

– Jeg likte ikke synet eller følelsen av familier som ble separert. Dette er et problem som har pågått i mange år, i for mange administrasjoner, hevder han.

Dette er punktene i direktivet

Direktivet, som ligger på nettsidene til Det hvite hus, formulerer en midlertidig praksis for internering av de familiene som krysser grensa ulovlig.

  • Ministeren for innenlands sikkerhet skal holde familiene samlet i varetekt, så langt det er mulig.
  • Familier skal ikke holdes samlet dersom det er mistanke om at foreldre kan utgjøre fare for barnas velferd.
  • Departementet for innenlands sikkerhet kan be forsvarsdepartementet om å disponere bo- og omsorgsfasiliteter til familiene.
  • Statsadvokaten skal søke domstolene om fritak fra å følge dommen i Flores-saken, som har presedens på området.
  • Statsadvokaten skal, så langt praktisk mulig, prioritere rask avgjørelse i saker med familier.

– Du kommer til å få masse glade folk, bemerket Trump idet han signerte direktivet.

Melania har jobbet i kulissene

Førstedame Melania Trump, som ellers er svært ordknapp, har tatt et tydelig standpunkt mot praksisen med å splitte familiene. I det har hun fått støtte av fire tidligere førstedamer.

De siste dagene har Melania jobbet i kulissene med å overbevise sin mann om at familiene må få holde sammen, skriver CNN, som har opplysningene fra en medarbeidet i Det hvite hus.

Melania har hatt flere private samtaler med presidenten, der hun har presset ham til å gjøre det han kan for at familiene ikke skal splittes, uansett om det gjøres gjennom lovgivning eller andre tiltak for å stoppe praksisen.

Datteren, Ivanka Trump, applauderer sin far for å være handlingskraftig.

– Takk for at du gjennomfører kritiske tiltak for å ende oppsplitting av familier ved våre grenser. Kongressen må handle nå og finne langsiktige løsninger i tråd med våre felles verdier; de samme verdiene som så mange har kommet hit for å søke i håp om et bedre liv for sine familier, skriver hun på Twitter.

Demokratenes oppgjør

Trump har kanalisert kritikken for familiesplittelsene videre mot demokratene, som han framholder blokkerer forsøk på mer helhetlig lovgiving. Onsdag kom demokrater i Representantenes hus ut på trappen for å uttale seg om familiesplittelsene.

Representant Jerrold Nadler la fram forslag til de de kaller «Keeping families together act».

– Familier skal holdes sammen, med mindre det dreier seg om et ekstremt tilfelle, sa Nadler, og la til:

– Jeg håper at mine republikanske kolleger som blir opprørt av dette slutter seg til oss. Verden ser på oss, og vi har en moralsk og juridisk plikt her.

Leder for demokratene, Nancy Pelosi, var ikke nådig i sin omtale av presidenten.

– Hvor lavt kan du gå, Trump? Vi trodde at vi hadde sett alt, så brukte dere Bibelen til å rettferdiggjøre dette.

Obama: - Nesten alle vi har vært fremmede

– Å finne en måte å ønske flyktningen og migranten velkommen - å være store nok og kloke nok til å følge våre lover og hedre våre verdier samtidig- er en stor del av det som gjør oss til amerikanere, skriver Barack Obama på Facebook i anledning verdens flyktningdag.

Han skriver at det å være amerikaner innebærer en tro på at alle er skapt like og at alle fortjener en sjanse til å bli noe bedre. Videre skriver han at det må bevises gjennom politikk, lover, handlinger og stemmer.

– Når alt kommer til alt, var omtrent alle vi fremmede en gang.

Her kan du lese mer om