ETTERTRAKTET: USAs forsvarsminister James Mattis besøkte utenriksminister Ine Eriksen Søreide i Oslo rett etter NATOs toppmøte i juli i år. Foto: Trond Reidar Teigen, NTB scanpix

Politico om Ine Eriksen Søreide: Europas fremste «doer»

BRUSSEL (VG) Ine Eriksen Søreide vil være blant Europas aller mektigste politikere i 2019, spår det europeiske nettstedet Politico. Selv er den norske utenriksministeren mest opptatt av å gjøre jobben sin.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Hun topper Politicos liste over europeiske «doers», den typen politikere som får noe gjort i europeisk politikk.

Den samlede listen toppes av den nye italienske nasjonalistiske statsministeren, Matteo Salvini, som Politico mener vil sette dagsorden i Europa i året som kommer.

Eriksen Søreide sier at kåringen kom som en veldig hyggelig overraskelse for henne:

– Det gir god inspirasjon til å samarbeide godt med kolleger både hjemme og ute. Det blir stadig viktigere når situasjonen er så uoversiktlig som den er, sier Eriksen Søreide på vei inn til NATOs utenriksministermøte i Brussel tirsdag ettermiddag.

I front mot Russland

Politico skriver i begrunnelsen at den norske utenriksministeren sitter i frontlinjen i Vestens nesten-konflikt med Russland.

les også

Arbeiderdatteren som ble utenriksminister: – Jeg har alltid jobbet hardt

De har åpenbart merket seg at Norge i mange år har hatt en to-spor linje i forhold til Russland: Tett praktisk samarbeid i nord, men samtidig har Søreide en tydelig markering mot Russland i et stadig vanskeligere klima mellom øst og vest i NATO-selskapet.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg kom på den listen. Hovedfokuset er å fortsatt å gjøre en god jobb, og ivareta norske interesser, sier hun selv.

les også

Avviser ikke å invitere Putin til Kirkenes

Blir lyttet til

Søreide har vært på ministermøter i NATO helt siden hun ble forsvarsminister i 2013, og som utenriksminister siden oktober 2017.

Men allerede som forsvarsminister ble hun lagt merke til, og forsamlingen lyttet nøye. Folk oppfattet at det var substans i det hun hadde på hjertet i ministermøtene, ifølge en erfaren NATO-diplomat.

Bare fire av 29 utenriksministere i NATO er kvinner.

Under to prosent

Etter Donald Trumps målestokk ligger Norge skuffende langt bak på NATO-listen over dem som bidrar mest til felles forsvar. To-prosent målet er et tilbakevendende tema i NATO.

Før toppmøtet i juli i år fikk statsminister Erna Solberg et eget brev fra Trump hvor han formante Norge til å bruke mer penger på forsvar.

Likevel har dørene alltid stått vid åpne for Ine Eriksen Søreide i Washington, og det gjør de fortsatt. TV-bilder og foto inne fra toppmøtene i NATO viser at hun nærmest er omsvermet av sine utenlandske kolleger på møtene.

les også

Donald Trump til Erna Solberg: Norge må oppfylle toprosentmålet

Den norske utenriksministeren er også en etterspurt foredragsholder og paneldeltager på de store internasjonale konferansene om sikkerhet, blant annet på sikkerhetskonferansen i München.

Politico merket seg også at hun hopper fallskjerm på fritiden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder