I RETTEN: Michael Flynn forlater en føderal domstol i Washington, D.C. fredag. Foto: Susan Walsh AP

Tidligere Trump-rådgiver Michael Flynn innrømmer å ha løyet til FBI

WASHINGTON, D.C./NEW YORK (VG) På sin fjerde dag som Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, løy Michael Flynn til FBI om sin kontakt med Russland. Ifølge CNN skal Trumps svigersønn ha bedt Flynn opprette den kontakten.

Artikkelen er over to år gammel

Spesialetterforsker Robert Mueller, som etterforsker Russlands påvirkning på det amerikanske presidentvalget i fjor, har tatt ut siktelse mot Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Flynn møtte fredag foran en domstol i Washington, D.C. Der erkjente han skyld i å ha løyet til FBI minst fire ganger, og mens han jobbet i Det hvite hus. I en uttalelse skriver Flynn at det han gjorde var galt, og at han nå samarbeider med FBI.

– Å erklære skyld var en måte å gjøre opp for seg på, til det beste for min familie og landet, skriver Flynn.

– Dette er den største utviklingen i Muellers etterforskning, sier Jeffrey Toobin, CNNs juridiske ekspert.

I slutte av oktober: Trumps tidligere kampanjesjef angir seg selv - siktes for korrupsjon

Den tidligere generalen nekter derimot for forræderi mot landet sitt. Sønnen Michael Flynn jr. er også under etterforskning i denne saken, og det har tidligere blitt spekulert i at faren kan komme til å samarbeide med FBI for å beskytte sønnen.

Like før klokken 16.30 ankom Flynn rettslokalet, men avsto fra å gi kommentarer til media på utsiden. Han gikk rett fra bilen og inn i bygningen. Det samme skjedde da han en time og et kvarter senere kom ut igjen.

– Toppen av isfjellet

Det har vært flere tegn på at noe stort var på gang i Russland-etterforskningen.

Forrige uke avslørte New York Times at Flynn hadde sluttet å utveksle informasjon med Trumps advokater. Og i helgen tvitret plutselig Trump om Russland-sporet fra sin Thanksgiving-ferie i Florida, noe som ble tolket som at han hadde blitt fortalt at noe var i ferd med å skje.

Muellers etterforskning handler altså om Russlands påvirkning på fjorårets presidentvalg, og hvorvidt noen i Trump-kampanjen samarbeidet med Russland.

Det er likevel verdt å merke seg at denne siste utviklingen foreløpig ikke sier noe om dette faktisk skjedde, men et umiddelbart spørsmål mange nå stiller seg er hva Flynn samarbeider med FBI om.

En rekke eksperter sier til ulike amerikanske medier at det er trolig at Flynn har informasjon som kan ramme andre personer i Trumps nære krets.

Fikk du med deg: Trump svarte ikke på spørsmål om benådning av Russland-siktede

Donald Trumps advokat Ty Cobb sier at Flynns løgner til FBI minner om hans løgner til Det hvite hus, noe som førte til at han mistet jobben.

– Ingenting i siktelsen, eller det at han har erkjent skyld, impliserer andre enn Mr. Flynn, skriver Cobb i en uttalelse.

– Dette er trolig toppen av et isfjell av siktelser. Dette er et mareritt for Donald Trump fordi general Flynn var hans faste kompanjong på utenlandssaker og etter hvert hans sikkerhetsrådgiver i perioden fra juni 2016 til februar 2017, sier Fox News sin juridiske seniorekspert, dommer Andrew Napolitano.

Han understreker overfor Fox News at Flynn gjennom å erklære seg skyldig har redusert straffen sin fra potensielle 60 år til 6 til 12 måneder.

Det hvite hus har avlyst en planlagt seanse der Donald Trump ville møtt pressen fredag kveld, norsk tid.

Les også: Avslører hemmelig korrespondanse mellom WikiLeaks og Trump jr.

Kan få fengselsstraff

I siktelsen heter det at den tidligere generalen, mens han fremdeles var nasjonal sikkerhetsrådgiver i Donald Trumps administrasjon, med viten og vilje har kommet med «falsk, oppdiktet og bedragersk» forklaring til FBI om samtaler han hadde med den russiske ambassadøren, Sergej Kisljak.

Å lyve til FBI kan kvalifisere til flere års fengselsstraff.

Fra rettslokalet er det kommet frem at Flynn 29. desember i fjor flere ganger ringte folk i Trumps overgangsteam, fra han ble valgt til president til han ble innsatt, om samtalene med ambassadøren. Samtalene skal ha handlet om sanksjoner Barack Obamas regjering iverksatte mot Russland. Det er uklart nøyaktig hvem Flynn snakket med i Trumps team.

Det er også klart at Flynn hevder en høytstående person i Trump team ba ham kontakte flere nasjoner, inkludert Russland, i forbindelse med en avstemning i FN. Kilder opplyser både til CNN, NBC og Bloomberg at dette skal være Trumps svigersønn, Jared Kushner.

Også tidligere assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver, Kathleen «K. T.» McFarland er nevnt i rettsdokumentene, skriver nyhetsbyrået AP.

Ifølge to tidligere tjenestemenn i Trumps overgangsteam skal han ha vært involvert i en diskusjon med Flynn om hva han skulle si til russiske myndigheter som en respons på sanksjonene som ble pålagt Russland i fjor. McFarland var i Trump-apparatet i fire måneder. Hun er nå nominert til å bli den USAs neste ambassadør i Singapore.

Det er ikke lov for amerikanske privatpersoner å blande seg inn i USAs forhold til andre land. Frem til innsettelsen av Trump, da Flynn ble nasjonal sikkerhetsrådgiver, var han og resten av Trumps team å regne som en privatpersoner.

PRESIDENT: Donald Trump ble i november i fjor valgt til USAs 45. president. Foto: Kevin Lamarque Reuters

Tidligere FBI-sjef James Comey, som ble sparket av Trump, har hevdet at presidenten personlig ba ham droppe etterforskningen av Michael Flynn.

Comey tvitret fredag følgende, som kan bli sett på som en kommentar til den siste utviklingen i Russland-etterforskningen:

Fire fra Trump-kampanjen siktet

Michael Flynn er den fjerde personen fra Trumps valgkampanje som nå er siktet av FBI for en kriminell handling.

Fra før er Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort og hans assistent Rick Gates siktet for konspirasjon mot USA, konspirasjon for å hvitvaske penger, skatteunndragelse, og falske forklaringer.

Trumps tidligere utenrikspolitiske rådgiver George Papadopoulos (30) har også kjent seg skyldig i falsk forklaring til føderale etterforskere i Muellers etterforskning.
Han forsøkte å organisere møter mellom russiske ledere, blant dem president Vladimir Putin, og Donald Trumps stab.

Michael Flynn ble sparket som nasjonal sikkerhetsrådgiver tidlig i Trumps presidentperiode fordi han ikke hadde fortalt hele sannheten om sin Russland-kontakt til visepresident Mike Pence.

Han snakket ikke sant til Pence om å ha diskutert sanksjonene som Obama-administrasjonen innførte mot Russland før årsskiftet, med Russlands USA-ambassadør før Trump inntok Det hvite hus.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder