BLIR KASTET UT: Helt uten forvarsel ble Yngvild Vollen Steiro og åtte andre norske studenter i St. Petersburg fredag bedt om å forlate Russland innen tre dager. Foto: Privat

Ni norske studenter kastes ut av Russland

Ni norske studenter på utveksling i St. Petersburg må forlate Russland innen tre dager. Universitetet i Oslo jobber med å få dem hjem søndag og mandag.

  • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over to år gammel

Fredag troppet russisk immigrasjonspoliti opp ved Det norske universitetssenteret i byen. Ni norske og ni svenske studenter ved senteret fikk beskjed om at de var i landet på feil visumgrunnlag.

– Det var veldig dramatisk. Vi er mest oppgitt og sjokkert, sier Yngvild Vollen Steiro, en av studentene ved senteret, til Universitas.

Les: Stortingspolitikere fikk ikke visum til Russland – komitéreise avlyst

Hun sier til VG fredag kveld at situasjonen har roet seg.

– Vi har kontakt med Universitetet i Oslo, og får hjelp til å reise hjem. Så vi blir tatt godt vare på, skriver Vollen Steiro i en melding til VG.

Har hatt kontakt med studentene

Universitetssenteret er et samarbeidsprosjekt mellom universitetene i Oslo, Tromsø, Bergen og Trondheim. Det er UiO som tar seg av den daglige driften.

I følge Universitetet i Oslo fredag kveld, har de oppnådd kontakt med alle de ni norske studentene. Og situasjonen oppgis å være under kontroll, opplyser informasjonsavdelingen ved UiO.

Det ble jobbet intenst med å skaffe reisedokumenter og flybilletter til studentene fredag, får VG opplyst. Og alle de norske studentene skal etter planen komme seg hjem til Norge med fly søndag og mandag.

– Vi fikk bare oppgitt at visumet er utstedt på feil grunnlag. Noe annet vil jeg ikke spekulere i. Uansett er situasjonen selvfølgelig kjedelig for oss, sier studenten til VG.

Får ikke ta eksamen

Studentene ved senteret skulle ifølge timeplanen hatt eksamen neste uke og reist hjem påfølgende fredag. Nå må de ut av landet innen mandag.

Steiro forteller at studentene ble bedt om å oppgi at de skulle studere ved Baltisk Teknisk Statsuniversitet «Voenmekh» før studieoppstart i høst.

– Der har vi aldri vært, sier hun.

– UiO har blitt orientert om at våre studenter ved Det norske universitetssenter i St. Petersburg har fått beskjed fra russiske myndigheter om at de må forlate landet.

Uten forvarsel

De norske studentene ved universitetssenteret har fått beskjed om at deres visum har vært utstedt på feil grunnlag og er bedt om å reise ut innen tre dager, skriver UiO på sine nettsider.

Beskjeden skal ha kommet helt uten forvarsel på både studentene og Universitetet i Oslo.

UiO er i kontakt med Utenriksdepartementet for å få oversikt over situasjonen.

Les: Norsk redaktør nektes innreise til Russland: – Veldig problematisk

Kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD sier til VG at departementet ikke kjenner bakgrunnen for den russiske inngripenen.

– UD kjenner ikke til bakgrunnen for myndighetenes aksjon eller formålet, sier Andersen.

Grundig kontroll

Han opplyser at det gjennomført en grundig kontroll av det norske universitetssenteret i St. Petersburg av russiske myndigheter 5. desember.

– Vi er i dialog med universitetssenteret for å avklare hva den russiske kontrollen betyr for driften av senteret, og for de ansatte, legger Andersen til.

Han bekrefter at de norske studentene vil forlate St. Petersburg senest mandag.

– Gjennom vårt generalkonsulat i St. Petersburg vil vi følge situasjonen nært og gi bistand til norske studenter og ansatte ved senteret som har behov, sier UDs kommunikasjonssjef.

Han understreker at samarbeidet innenfor utdanning og forskning er en viktig del av samarbeidet mellom Norge og Russland. Og at Universitetssenteret i St. Petersburg bidrar til å fremme interesse for russisk språk og kultur i Norge.

Les også

Flere artikler

  1. Kreml-kritisk professor mistet jobben

  2. Pluss content

    Hva vil russerne med Norge?

  3. ANSA blir kontaktet av bekymrede studenter i utlandet

  4. NRK: Utvist russer er etterretningsoffiser

  5. Russland utviser 60 amerikanske diplomater

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder