Trump prøver å holde partifellene samlet – enighet om «shutdown» slår sprekker

Donald Trump forlot et budsjettmøte med Demokratene i sinne onsdag kveld. Samtidig blir hans republikanske partifeller stadig mer kritiske til presidentens håndtering av budsjettkrisen.

Artikkelen er over ett år gammel

Trump besøkte onsdag Capitol Hill for å få senatorene til å slutte rekkene bak seg.

Men:

Konsekvensene av den delvise nedstengningen av statsapparatet i USA går nå for alvor ut over den jevne amerikaner – «alvorlige saker», sier senator John Tune, som er Republikanernes nummer to i Senatet.

Deler av USAs statsapparat har vært stengt siden 22. desember da Trump nektet å godkjenne statsbudsjettet siden det ikke var satt av penger til muren.

Nedstengningen innebærer blant annet at en rekke offentlige kontorer og organisasjoner er stengt og at flere hundre tusen offentlige ansatte i de berørte sektorene ikke får lønn.

les også

Donald Trump om grensesituasjonen: – Humanitær og nasjonal sikkerhetskrise

Senator Lisa Murkowski, Republikaner fra Alaska, oppfordrer sine kolleger i Senatet til å vedta lovforslag som gjør at flere føderale kontorer kan gjenåpne.

– Slik at folk kan gå tilbake på jobb. Jeg vil gjerne se det, sier hun ifølge Associated Press.

Senator John Cornyn fra Texas kaller den fastlåste budsjettkrisen «komplett unødvendig og tilgjort».

– Folk forventer at staten deres skal fungere. Denne fungerer åpenbart ikke, sier han ifølge nyhetsbyrået.

les også

Ekspert etter forlengelsen av shutdown i USA: – Det politiske systemet er truet

Trump la onsdag turen innom Capitol Hill for å møte de bekymrede republikanske senatorene, og for å få dem til å holde linjen. Selv om han ga noen sedvanlige selvsikre kommentarer til pressen, med partiets gruppeleder Mitch Mcconnell ved sin side, har presidenten trolig fått spørsmål rundt strategien sin for å presse frem finansiering av grensemuren mot Mexico.

– Republikanerne vil ha grensesikkerhet, de vil ha en mur. Vi må ha en barriere for å stoppe narkotika, kriminelle gjenger og ulovlige innvandrere fra å komme over grensen, sa Trump til pressen etter at møtet var ferdig.

les også

Hijab og urfolk: Derfor er den nye kongressen historisk

– Vi hadde et timelangt møte, og det var bare solidaritet. Vi vil alle ha nasjonal sikkerhet og grensesikkerhet, sa Trump.

Han fortalte også at de diskuterte strategien videre.

les også

7-åring gravlagt samme dag det ble kjent at 8-årig gutt døde i varetekt i USA

– Republikanerne er totalt forent om dette. Hvis dere stiller samme spørsmål til Demokratene, vil dere se at det er mange Demokrater som ikke vil være med i denne kampen, sa Trump og la til:

– Vi gir ikke opp, for vi gjør det rette.

les også

To uker med «shutdown»: Dette krangler de om

Senere onsdag skulle kongressledere fra både Demokratene og Republikanerne igjen vil komme til Det hvite hus for å møte president Trump og gjenoppta forhandlingene som ikke har vist noe fremskritt i løpet av den siste uken.

Trump forlot imidlertid dagens møte med demokratene i sinne, sier demokratenes Chuck Scumer, ifølge AFP.

– Totalt bortkastet tid, skriver presidenten på Twitter.

– Dessverre reiste presidenten seg bare og gikk ut, sier Demokratenes gruppeleder Chuck Schumer, ifølge CNN.

– Han spurte speaker Nancy Pelosi, “vil du støtte muren min?” Hun sa nei. Og han bare reiste seg og sa, “Da har vi ingenting å diskutere,” og bare gikk ut. Igjen så vi et raserianfall fordi han ikke kunne få det som han ville, og han bare gikk ut av møtet, fortsetter Schumer.

Pelosi sier Trump var “ufølsom” overfor statsansatte som ikke får utbetalt lønn under nedstengingen, og peker på Trumps egen, privilegerte oppvekst.

– Han tror kanskje at de bare kan spørre faren sin om penger, men det kan de ikke, sier Pelosi.

Som andre republikanere uttalte senator Shelley Moore Capito fra West Virginia før møtet på Capitol Hill at hun ønsker grensesikkerhet, men at budsjettkampen og nedstengningen «på ingen måte» vil vedvare i flere år, slik Trump har advart om.

– Jeg mener bestemt at jeg har uttrykt flere ganger frustrasjonene med statsapparatets nedstengning og hvor ubrukelig den er, sa Capito tirsdag.

– Presset kommer til å øke, fortsatte hun, ifølge AP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder