BERYKTET: Her tar meksikansk politi imot Sandra Ávila Beltrán på flyplassen i Mexico City i 2013, etter at hun ble returnert til landet etter en rettssak i USA. Foto: Handout Afp

«Dronningen av kokain» snakker ut: – Adrenalin er et dop

Hennes talent for å smugle kokain ga henne kallenavnet «Stillehavets dronning». I sitt første intervju på nesten et tiår forteller Sandra Ávila Beltrán (56) om livet på innsiden av et verdens mektigste narkokarteller.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ávila Beltrán var ifølge amerikanske myndigheter sentral i oppbyggingen av det beryktede Sinaloa-kartellet på 90-tallet og på 2000-tallet innledet hun et samarbeid med det mektige Norte del Valle-kartellet i Colombia.

Som en av ytterst få kvinnelige lederskikkelser i Mexicos kriminelle underverden, skal hun ifølge amerikanske myndigheter ha tjent milliarder av dollar på kokainsmugling.

I 2007 ble hun pågrepet sammen med sin colombianske kartell-kjæreste og fire år senere dømt til fem års fengsel for hvitvasking. Tre måneder etter at hun ble løslatt, takket hun ja til et intervju med britiske The Guardian i sitt luksushjem i den meksikanske storbyen Guadalajara.

Nå kjemper hun sammen med sine advokater for å redde formuen hun har opparbeidet seg siden 70-tallet. Mesteparten er fortsatt gjemt bort, men meksikanske myndigheter har tatt beslag i minst femten av hennes hjem, et hundretalls smykker og 30 luksusbiler.

– Camaroer, Trans-Am, Mercedes, Audi, jeg hadde alt, sier Ávila Beltrán til avisen.

Sett denne? Var eneste kvinne på FBIs «Most Wanted»-liste: Tatt i Mexico

Elsket livet på rømmen

Kallenavnet «Stillehavets dronning» fikk hun etter å ha lykkes med å frakte ti tonn kokain i fiskebåter fra kysten av Mexico og til USA, som en av de første til å benytte smuglerruter langs stillehavskysten og inn i California.

Narkosmuglingen gjorde henne til en kjendis i hjemlandet. I intervjuet med The Guardian forteller 56-åringen om et luksusliv der hun jevnlig reiste med kofferter fulle av dollarsedler. Da sønnen fylte 15 år ga hun ham en Hummer og over 300.000 kroner i lommepenger hver måned.

Narkolivet har også hatt sin pris. Ávila Beltráns to første ektemenn og en bror ble alle ofre i narkokrigen.

I 2002 ble sønnen kidnappet. 56-åringen betalte rundt 12 millioner kroner i løsepenger, noe som førte henne inn i politiets søkelys. Hun ble etterlyst og tilbragte flere år på rømmen, en tid hun selv omtaler som spennende.

– Adrenalin er et dop, en avhengighet. Det finnes personer som liker å føle adrenalinet stige, noen med høyder, andre med våpen eller kvinner som føler det når de er utro mot sine ektemenn, sier hun.

Ifølge 56-åringen tok hun et bevisst valg om å aldri bruke kokain selv.

– Mennene vil bare tro du er enda en kvinne som kan kastes bort, hvis du gjør det. Du vil ikke bli respektert.

Studenter savnet i Mexico: Har funnet 129 lik

Saken fortsetter under bildet.

KARTELL-KJÆRESTE: Narkodronningens kjæreste Juan Diego «Tigeren» Espinoza Ramírez (til venstre), her avbildet etter pågripelsen i 2007. Foto: David Oziel AP

Har ingen skyldfølelse

På rømmen forelsket hun seg i den colombianske kokainsmugleren Juan Diego «Tigeren» Espinoza Ramírez. Romansen mellom de to har i ettertid blitt omtalt som en av hovedårsakene til samarbeidet mellom meksikanske og colombianske narkotikanettverk.

Etter nesten fem år på rømmen ble hun og kjæresten pågrepet i Mexico City. Hun ble etter hvert utlevert til USA, der hun inngikk en avtale med påtalemyndighetene som førte til at hun ble dømt for mindre narkotikaforbrytelser. Etter dommen ble hun deportert og sendt tilbake til hjemlandet.

Narkodronningen understreker at hun ikke har noen skyldfølelse for det hun har gjort og sammenligner narkotikasmuglingen sin med 20-tallets alkoholforbud.

– I gamle dager ble en alkohol-selger ansett som en dårlig person, men da de legaliserte det, ble de som solgte alkohol respektert. Jeg tror ikke alkohol- eller tobakksselgere føler seg skyldige.

I intervjuet snakker hun også om hva hun selv ville gjort hvis hun var president i det narkokrigsherjede landet.

– Først må man angripe fattigdommen. Volden er forårsaket av fattigdom. Du forfaller og tyr etter hvert til vold, forklarer hun.

Fått med deg? Sean Penn intervjuet «El Chapo» på rømmen

– Businessen fortsetter

TATT: Her er 56-åringen avbildet kort tid etter pågripelsen i 2007. Foto: Ho AFP

De siste årene har meksikanske myndigheter gått til krig mot de største narko-gruppene i landet. I januar ble Mexicos mest ettersøkte, Joaquin «El Chapo» Guzman, pågrepet etter seks måneder på frifot. Lederne for de beryktede Beltran Leyva- og Zetas-kartellene er også drept eller fengslet.

I en kronikk gjengitt av magasinet Forbes tidligere i år skriver forskeren Eduardo Guerrero at det ser lysere ut for landets fremtid, men at «det fortsatt er for tidlig å si om man har sett slutten på volds-epidemien i Mexico».

Mot slutten av intervjuet forteller Ávila Beltrán at hun selv er ute av narkobransjen, men at hun har liten tiltro til at kartellene bryr seg om at USA har legalisert marihuana, en av deres største inntektskilder, i flere delstater.

– Det vil alltid bli oppfunnet nye rusmidler. Det viktigste er at businessen fortsetter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder