MINNESTUND: 84 mennesker ble drept i Nice, ett av flere angrep der én enkelt gjerningsmann har forårsaket stor skade den siste tiden. Foto: Kyrre Lien VG

Europol: – «Ensom ulv»-angrep øker i Europa

Trusselen mot Europa er større, og antallet angrep fra soloterrorister øker, mener Europol.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Fire hendelser på litt over en måned viser hvor sårbare vi er, og hvor vanskelig det er å oppdage og avverge angrep der gjerningsmannen opererer på egenhånd:

12. juni skjøt og drepte amerikaneren Omar Mateen 49 mennesker på en nattklubb i Orlando, Florida.

Dagen etter knivdrepte Larossi Abballa et par som jobbet i politiet, i en forstad av Paris.

Den 14. juli kjørte en tunisisk statsborger i hjel 84 mennesker på en strandpromenade i Nice.

Den 18. juli skadet en afghansk asylsøker 18 mennesker med kniv og øks på et tog i Würzburg, Tyskland.

På grunn disse hendelsene publiserte Europol, EUs organisasjon for politisamarbeid og kriminaletterretning, en kort analyse forrige uke. Den gjennomgår trusselen fra soloterrorister, såkalte «ensomme ulver».

– Selv om IS har tatt på seg skylden for the seneste angrepene, ser ingen av dem ut til å ha blitt planlagt, støttet logistisk eller utført direkte av IS ifølge den informasjonen Europol besitter, skriver byrået i dokumentet.

Les også: Fant håndmalt IS-flagg hjemme hos økseangriper

Flere angrep

På de få dagene siden dokumentet ble publisert har to nye angrep med én enkelt gjerningsmann rystet Tyskland:

Fredag drepte en tysk attenåring ni unge mennesker på en McDonnalds-restaurant i München.

Søndag kveld sprengte en asylsøker fra Syria seg selv utenfor en musikkfestival og skadet tolv mennesker i Ansbach.

Gjerningsmannen i München var besatt av skolemassakrer og kan ha latt seg inspirere av terroren i Norge den 22. juli 2011. De fem øvrige angrepene er knyttet til IS på ett eller annet vis.

Stoltenberg etter angrepet i Nice: – Det er lov å bli redd nå

Flere solo-angrep

Denne typen angrep øker, skriver Europol i en større rapport om terror i Europa i 2015. Enkeltaktører som handler i IS navn, men med svak tilknytning til terrorgruppen, pekes særlig ut.

Ensomme ulver er likevel ikke noe nytt. Raffaello Pantucci ved den britiske tankesmien Royal United Services Institute sier at terroraksjoner begått av enslige terrorister har pågått lenge og eksisterer på et bredt spektrum av planlegging og organisering.

– I tilfellet «trusebomberen» var han antagelig trent og sendt av Al Qaeda – og var en terrorcelle på én mann. Tar man de som skar hodet av en engelsk soldat handlet de neppe på direkte ordre, men de hadde en etablert kobling til ekstreme nettverk. De siste tilfellene er i helt andre enden av skalaen: De er alene, men har så godt som ingen kobling til en organisert gruppe. Angrepene deres sanksjoneres eller «velsignes» i ettertid, sier Pantucci til VG.

Les også: – Terrorangrepene ikke planlagt av IS

– Katastrofale følger

Pantucci har selv forsket på soloterrorisme i Europa, og bekrefter at det lille man har av sikre data peker på at fenomenet er i fremvekst, også blant aktører som ikke bekjenner seg til voldelig islamisme.

Al Qaeda begynte å oppmuntre til denne typen soloterrorisme allerede rundt 2010, og Anders Behring Breivik sa han var inspirert av nettopp deres «oppskrift» på solo-terrorisme.

– Breivik har nok inspirert en del terrorister i sin tur, da han viste hvor mye ødeleggelse ett enkelt menneske kunne skape. Hans aksjon krevde likevel ekstremt mye forarbeid og planlegging. Med Nice og Orlando ser vi hvor mye ødeleggelse man kan gjøre med enda enklere midler noe som kan inspirere enda flere, sier Pantucci.

– Urovekkende lav terskel

I tillegg til de andre angrepene er fellesnevneren at de bekjenner seg til IS, og at radikaliseringen tilsynelatende har foregått over svært kort tid.

– Ta Bouhlel i Nice, en klassisk «taper» uten tilhørighet. Sånne som ham har fantes alltid, men det virker som IS’ ideologi treffer hans type bedre enn for eksempel Al Qaedas. Under andre omstendigheter kunne han gjort noe i retning en skoleskyter, kanskje. Soloterrorister motiveres av veldig mye forskjellig, men i mange tilfeller er det folk som bærer på et sinne og et utenforskap de forsøker å gi form og uttrykk. Her blir IS’ jihadisme det uttrykket, og det får katastrofale følger, sier Pantucci.

Venner av Nice-gjerningsmannens ekskone: – Han var voldelig

At angriperen i Nice beskrives som en mann med psykiske problemer som ikke interesserte seg for voldelig islam før den aller siste tiden opp mot angrepet er heller ikke noe problem, ifølge forskeren.

– Ideologisk renhet er ikke noe krav. Terskelen for å få velsignelse av IS er ekstremt lav, og det er nettopp det som er urovekkende, sier han.

Sjeldent i Europa

Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt vil fremdeles være varsom med å vektlegge ensomme ulver i en europeisk sammenheng.

– Det er fremdeles få ensomme ulver, sammenlignet med saker som har nettverkskoblinger, skriver Nesser på mail til VG.

Han peker på at svært rask radikalisering ikke er et unikt trekk ved solo-angrepene den siste måneden, men forekom for eksempel blant Al Qaeda-terroristene i Madrid i 2003. Dersom etterforskningen viser at angriperne ble radikalisert på egen hånd er de blant forholdsvis få eksempler i Europa til nå.

– Hvis det dreier seg om helt passiv, ikke interaktiv radikalisering så er det ganske få eksempler på dette i Europa til nå, men det finnes flere eksempler i USA. Det kan hende IS-propaganda er bedre egnet til å inspirere til angrep enn Al Qaedas, men det er det for tidlig å konkludere med, skriver han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder