1 / 5
OMSTRIDT: Den ytterliggående politikeren Rasmus Paludan utenfor Tyrkias ambassade.

Hevder koranbrenning i Sverige får Nato-konsekvenser: Tyrkia har avlyst møte

Tyrkiske myndigheter har avlyst et planlagt besøk fra den svenske forsvarsministeren til Ankara, og ba svensk politi stoppe en koranbrenning foran den tyrkiske ambassaden i Stockholm. Det valgte politiet å overse.

Publisert:

Tyrkias utenriksminister gikk lørdag formiddag ut og ba Sverige ta grep for å hindre den planlagte koranbrenningen, skriver Reuters.

Lørdagens demonstrasjon i Stockholm har allerede ført til at Tyrkia har avlyst et planlagt besøk fra Sveriges forsvarsminister til Ankara førstkommende fredag.

Tyrkia er svært misfornøyd med at den høyreekstreme politikeren Rasmus Paludan har fått tillatelse til å holde markering utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm klokken 13 lørdag.

Politiet hadde ingen planer om å hindre demonstrasjonen.

Ved 13.30-tiden var Paludan på plass utenfor ambassaden og holdt en tale der han beskrev Islam og profeten Muhammed i svært nedsettende ordelag og langet ut mot både Tyrkia og svensk innvandringspolitikk.

Politikeren var omringet av politi som passet på hans sikkerhet, og flere titalls tilhørere sto rundt. Det var ingen åpenbare motdemonstranter tilstede.

Ved 14-tiden brente Paludan koranen – noe han også har gjort ved tidligere anledninger.

Tyrkias forsvarsminister sa lørdag morgen at hans svenske kollegas planlagte besøk til Ankara til uken er avlyst på grunn av planlagte protesten i Stockholm.

– På det nåværende tidspunkt har Pål Jonsons besøk til Tyrkia 27. januar mistet sin betydning, så vi har avlyst besøket, sier Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar.

Den tyrkiske journalist som hevder brenningen vil få konsekvenser for Sveriges NATO-søknad.

– Enige om å flytte møtet

Forsvarsminister Jonson skulle etter planen besøke den tyrkiske hovedstaden førstkommende fredag etter å ha blitt invitert av nettopp forsvarsminister Akar.

Jonson skriver på Twitter at Sverige og Tyrkia ble enige om å flytte møtet:

– Jeg hadde et møte med min tyrkiske kollega Hulusi Akar på den amerikanske flybasen i Ramstein i Tyskland i går. Vi kom da frem til at vi flytter det planlagte møtet i Ankara til senere, skriver han.

Han understreker at relasjonen med Tyrkia er veldig viktig for Sverige.

OMSTRIDT: Rasmus Paludan har en rekke ganger tidligere brent koranen og skapt debatt i Sverige.

Besøket ville blitt det første møtet mellom Sverige og Tyrkia på ministernivå etter forrige ukes diplomatiske krise. Den oppsto da en dukke som forestiller Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble hengt opp utenfor rådhuset i Stockholm. Hendelsen førte til at Tyrkia avlyste riksdagsleder Andreas Norléns planlagte besøk i den tyrkiske nasjonalforsamlingen.

Sveriges Nato-søknad var ventet å bli hovedtema i samtalen mellom de to ministrene. Tyrkia har satt seg på bakbeina og kommet med en rekke krav, blant annet om utleveringer av personer, før de sier ja til Sverige og Finland. Alle Nato-landene må godkjenne nye medlemmer.

Les også

Høyreradikal provokatør brente koran – så startet opptøyene

De voldsomme opptøyene i Linköping og Norrköping startet etter at den danske koranbrenneren Rasmus Paludan gjorde sitt…

Har skapt bråk tidligere

Den høyreradikale dansk-svenske politikeren Rasmus Paludan, som leder det danske partiet «Stram Kurs», har en rekke ganger tidligere brent Islams hellige bok i Sverige.

I mai ble Paludan jaget av en folkemengde utenfor en moské i Uppsala, etter å ha brent Koranen i den svenske byen.

Les mer om den kontroversielle politikeren her: Vil kaste muslimer ut fra Danmark og tvangsinternere innvandrere på Nordøst-Grønland.

Lørdag er det også ventet 500–600 deltalere til en separat demonstrasjon i Stockholm for å protestere mot Sveriges Nato-søknad og vise støtte til kurderne, skriver NTB.

I tillegg har en gruppe tyrkiskvennlige demonstranter fått tillatelse til å samles utenfor ambassaden.

Politiet i den svenske hovedstaden har derfor ektra mange politifolk ute i gatene.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no