MORAL-POLITI: De islamske fundamentalistene i den tyske byen Wuppertal dokumenterte selv en av patruljene sine som «Sharia-Polizei». Bildene og en video som de selv hadde lagt ut på internett i propagandaøyemed ble fjernet fra deres egne profiler etter at politiet gikk til aksjon forrige onsdag. Foto: PRIVAT Foto: PRIVAT,

Selverklært «sharia-politi» patruljerte utelivet i tysk by

Radikale islamister patruljerte i forrige uke den tyske byen Wuppertal uniformert i vester merket med «Shariah Police».

  • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fem år gammel

De oppsøker ungdom utenfor barer, diskoteker og spillehaller, og oppfordrer dem til å holde seg unna lykkespill, rusmidler og porno. I stedet vil det selvutnevnte «sharia-politiet» i den tyske byen Wuppertal verve sine «brødre» til å følge den «rette vei».

Budskapet virker tilsynelatende harmløst, men de uniformerte fundamentalistene i «sharia-politiet», har vekket sterke reaksjoner i Tyskland.

– Det er en ytterst farlig gruppe, som rekrutterer til «hellig krig», sier Jürgen Lemmer, byens øverste tjenestemann med ansvar for integreringssaker, til Westdeutsche Zeitung.

Uniformert «sharia-politi»

Forrige onsdag stoppet politiet en gruppe som gikk rundt i sentrum med vester med påtrykket «Shariah Police».

– Det er et brudd mot uniformeringsforbudet i loven om forsamlingsrett, sier politioverbetjent og pressetalsperson Christian Wirtz ved politiet i Wuppertal til VG.

Han forteller at politiet har innledet etterforskning, og at det nå pågår avhør både av de elleve siktede, samt vitner.

Politioverbetjenten ønsker ikke å gå inn på hva som har kommet frem i avhørene, men ifølge flere tyske medier skal blant annet unge muslimske kvinner ha fortalt at de er blitt hetset for ikke å ha dekket til hodet med slør.

HØYT PROFILERT: Den tyske konvertitten Sven Lau (t.h.), alias Abu Adam, er en av de mest kjente islamistene i Tyskland. Her er han fotografert sammen med en annen fremtredende fundamentalistisk konvertitt, Pierre Vogel, alias Abu Hamza, under en demonstrasjon i Hamburg 19. juli. Foto:Markus Scholz,Afp

– PR-stunt

Ifølge politiet skal slik patruljering ha forekommet gjentatte ganger. Islamistene hadde dessuten lagt ut bilder og en video på internett som dokumenterer det såkalte «sharia-politiets» patruljering under anføring av den profilerte tyske konvertitten Sven Lau (33), alias Abu Adam.

På videoen, som forrige onsdag ble fjernet fra islamistenes profiler på sosiale medier – men som er spredt på internett av andre brukere, kan man blant annet se at gruppen oppfordrer ungdommer om å holde seg unna alkohol og pengespill, mens de deler ut visittkort og prøver å få dem til å besøke den nye moskeen de har grunnlagt i byen.

I etterkant har 33-åringen lagt ut nye videoer der han hevder at det hele var et PR-stunt.

– Fem små menn tar på seg vester og hele Tyskland står på hodet, sier Lau i et av klippene.

Bred politisk motstand

Innenriksminister Thomas de Maizière i det konservative partiet CDU sier ifølge Der Spiegel at sharia ikke blir tolerert på tysk jord, og at «ingen skal forsøke å misbruke politiets gode navn». Også den sosialdemokratiske justisministeren Haiko Maas understreker at det kun er staten som skal sørge for lov og rett.

– En illegal parallelljustis vil vi ikke tolerere, sier han.

Parlamentarisk leder for de konservative partiene CDU og CSU, Volker Kauder, har foreslått å forby gruppen. Det blir latterliggjort av islamisten Lau:

– Ikke noe problem. Det trenger dere ikke, for sharia-politiet finnes ikke, så ha det gøy med å forby, sier Lau, som hevder at det kun var en engangsforeteelse.

Samtidig benekter han at de skal ha plaget forbipasserende på gaten.

– Intensjonen var å få folk vekk fra narkotika, ut av sumpen og inn i Guds hus, sier Lau i videoen.

Politisjef Birgitta Radermacher i Wuppertal advarte i forrige uke folk mot å ta loven i egne hender.

– Det er kun staten som har voldsmonopol. Opptreden som skremmer, sprer usikkerhet og provoserer blir ikke tolerert. Det såkalte «sharia-politiet» har ingen legitimitet. Ring 110 når du møter disse folkene, sa hun i en pressemelding.

REAGERER: Regjeringen til forbundskansler Angela Merkel sier det selvutnevnte «sharia-politiet» ikke tolereres. Foto:Odd Andersen,Afp

Høyreradikale borgervernsgrupper

Det høyreradikale partiet Die Rechte begynte imidlertid å danne borgervernsgrupper og planla å patruljere forskjellige deler av byen. Fredag kveld støtte politiet på en gruppe høyreradikale som patruljerte i en av bydelene, iført helt like, røde T-skjorter.

Politisjefen uttaler i en pressemelding at partiet Die Rechte handler under dekke av å være rettskafne, men at de tvert imot ønsker å hisse opp stemningen og spre frykt.

– Det er også startet etterforskning mot disse personene, bekrefter politioverbetjenten overfor VG.

Ordensmaktens tilstedeværelse i Wuppertal sentrum er nå forsterket, sier han.

– Vi holder de radikale miljøene under tett oppsikt, og reagerer konsekvent mot ethvert straffbart forhold, sier Wirtz til VG.

Salafister, en fundamentalistisk gruppe innen islam, åpnet i mai et religiøst senter i Wuppertal. Den islamistiske predikanten Pierre Vogel, som også er en profilert tysk konvertitt, var til stede på åpningen. Den tyske sikkerhetstjenesten BfV anslår at det i fjor fantes 5500 salafister i Tyskland.

– Folk blir trakassert

Sikkerhetstjenestens leder i delstaten Nordrhein-Westfalen, Burkhard Freier, advarer mot fundamentalistiske islamister.

– Dette var ikke noe PR-stunt. En slik opptreden er et uttrykk for deres ekstremistiske, salafistiske ideologi. Og disse vil de utbre med slike provoserende opptredener. Denne propagandaen skal rekruttere nye tilhengere, men også undertrykke og øve innflytelse på annerledestenkende. Anførerne virker imidlertid overrasket over vår tydelige reaksjon. Trykket fra rettsstaten har ført til at de har innstilt denne aktiviteten, sier Freier i et intervju med nyhetsmagasinet Stern.

Det er imidlertid ikke første gang ytterliggående grupper gjør seg bemerket i regionen. Tidligere i sommer ble synagogen i Wuppertal angrepet med brannbomber, og i fjor patruljerte såkalt «sharia-politi» i en av problembydelene i Bonn. Ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel skal gruppen blant annet ha tvunget unge jenter til å bære slør og slått ned en tenåringsgutt som hadde drukket alkohol på en fest.

I motsetning til Lau og hans følgere filmet ikke de ytterliggående islamistene i Bonn hva de gjorde, og dermed uteble også de sterke reaksjonene.

Sikkerhetstjenestens delstatssjef er klar på at det som har skjedd i Wuppertal ikke kommer inn under religions- eller ytringsfriheten.

– Folk blir trakassert og føler seg truet. Politi- og forsamlingsloven gir muligheter til å reagere hensiktsmessig. Det disse ekstremistiske salafistene har gjort i Wuppertal er en fare for offentlig sikkerhet og orden, og strider mot uniformsforbudet, sier Freier til Stern.

Mer om

  1. Tyskland

Flere artikler

  1. Tysk etterretning: Slik er en typisk jihadist

  2. Pluss content

    Den tyske islamisten

  3. Tysk konvertitt (27) pågrepet etter mistanke om terrorplanlegging

  4. Kjent islamist terror-pågrepet i Tyskland

  5. Jente (15) knivstakk politimann – mistenkes for IS-tilknytning

  6. Sikkerhetstjeneste advarer: Islamister vil radikalisere flyktninger

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder