TILBAKE HIT: I den russiske delrepublikken Dagenstans hovedstad Makhatsjkala oppholdt syrerne som var i ferd med å bli sendt ut seg. Nå er de tilbake der. Her er sikkerhetsstyrker fotografert i byen i 2014. Foto: Harald Henden , VG

Russland stanser tvangsreturer til Syria

Russland stanser den planlagte deportasjonen av tre syriske asylsøkere til Damaskus etter kraftig fordømmelse fra menneskerettsgrupper, opplyser aktivister.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Amnesty International er blant dem som har rettet hard kritikk mot tvangsretur av syriske flyktninger.

Torsdag brakte russisk politi tre menn fra det krigsherjede Aleppo til Moskva-flyplassen Vnukovo, hvor de etter planen skulle settes på et kveldsfly til Damaskus.

Men myndighetene ombestemte seg i siste liten, og fredag morgen ble de fløyet tilbake til Makhatjsala i Nord-Kaukasus og interneringsleiren de satt i. Det opplyser Svetlana Gannusjkina, lederen i en russisk migrantrettighetsgruppe.

– Inntil videre blir de på senteret fram til vi får dem ut. Jeg håper de får midlertidig opphold, sier Gannusjkina.

De tre bodde og jobbet Dagestan-regionen. To av syrerne hadde ankommet med gyldige visum som nå er utgått, mens tredjemann reiste til Russland med passet til en slektning.

En av mennene har skåret opp håndleddene sine to ganger etter at han fikk vite at faren, to brødre og en søster er drept i bombeangrep, opplyser Gannusjkina.

Russland har i snart fem måneder ført en massiv luftkrig på vegne av det syriske regimet.

Russland tar imot ytterst få krigsflyktninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder