BILDET HJELPEORGANISASJONENE FRYKTER: Fra motorsykkelen vaier Taliban-flagget. I det tydelig merkede Røde Kors-kjøretøyet kjører Taliban-krigerne rundt i sentrum av Kunduz. Foto: Stringer , Afp

Her kjører Taliban rundt i stjålne hjelpearbeid-biler

Forbereder kjempeslag om afghansk storby

Dette er bilder fra en av Afghanistans største byer i dag: Taliban-krigere som kjører rundt i sentrum i biler stjålet fra internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I det som blir betegnet som Talibans største seier etter at de ble kjeppjaget fra by etter by under den amerikanske invasjon i 2001, tok terrorgruppen over store deler av Kunduz by mandag.

Bildene fra byen nordøst i Afghanistan har fått alarmene til å gå i flere internasjonale hjelpeorganisasjoner, som har evakuert alle sine ansatte etter at Taliban inntok Kunduz:

**Flere bilder viser hvordan glisende og skjeggete Taliban-krigere kjører rundt i sentrum i en hvitmalt Toyota Land Cruiser. Bilen er merket med store Røde Kors-symboler, både i fronten og på panseret og på sidene.

I bakvinduet på bilen er det et klistremerke med et AK-47 automatgevær med rødt kryss over – for å vise Røde Kors' tydelige avstand til bevæpning.

**På et annet bilde poserer to Taliban-krigere foran en annen hvit Land Cruiser. En av dem er maskert, begge bærer våpen. Bilen har FN-skilter, og store, blå og lett gjenkjennelige «UN» på dørene.

– Vi har også sett disse bildene, og er svært bekymret. Siden alle våre ansatte er evakuert fra Kunduz, vet vi ikke noe om status på våre kjøretøyer og annet utstyr i byen, sier Dominic Medley, talsmann for FNs Afghanistan-operasjon UNAMA, til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet

NÅR FN ER BORTE..: To væpnede Taliban-medlemmer poserer med en FN-bil i sentrum av Kunduz tirsdag. Foto: Stringer , Ap

Overfor VG bekrefter Røde Kors at to av deres kjøretøyer i Kunduz ble stjålet i løpet av mandagen. De betegner situasjonen som «alvorlig og uakseptabel».

- Jeg skal ikke si at det aldri har skjedd før. Men det er svært sjelden at vi opplever noe slik, folkerettssjef Mads Harlem i Norges Røde Kors til VG.

– For oss handler det om å verne om det sterke symbolet det røde korset er. Det er et symbol som skal signalisere uavhengig hjelp til alle parter i en konflikt, sier Harlem.

– Vil levere bilene tilbake

Både ved Røde Kors-hovedkvarteret i Genève og organisasjonens kontorer i Afghanistan, ble det tirsdag jobbet på høygir for å løse situasjonen.

– Vi har fått forsikringer fra Taliban om at kjøretøyene vil bli levert tilbake, sier Harlem.

VÅPENFORBUD: Dette klistremerket pryder Røde Kors-bilen Taliban-krigere kjørte rundt med i sentrum av Kunduz tirsdag. Foto: Stringer ,

Ved 17 tiden kom nyheten om at Taliban holdt ord: De leverte de to bilene tilbake til Røde Kors.

Flere drept

Minst 16 personer er drept og langt over 150 er døde etter det plutselige og voldsomme Taliban-angrepet mot provinshovedstaden mandag.

Det er trolig bare en forvarsel på hva som er i gjerde:

Tirsdag ettermiddag kom stadig flere soldater fra ulike deler av de afghanske sikkerhetsstyrkene flyplassen i Kunduz.

Blant dem er også spesialstyrker, som ifølge flere kilder allerede skal ha startet på jobben med å ta tilbake kontroll over byen.

Omringer byen

– Kunduz er i øyeblikket omringet av regjeringsstyrkene. Taliban er påført store tap under den pågående operasjonen, skriver forsvarsdepartementet i Afghanistan i en pressemelding.

– Fienden bruker sivilbefolkningen som skjold. Derfor jobber vi hardt med å beskytte livene til folket vårt, sier Afghanistans president Ashraf Ghani under en pressekonferanse tirsdag.

Bare timer tidligere bombet amerikanske jagerfly Taliban-stillinger i byen.

– Amerikanske styrker gjennomførte et luftangrep i Kunduz i dag for å eliminere en trussel mot koalisjonen og afghanske styrker som opererer i nærheten av Kunduz, sier talsmann for den NATO-ledede koalisjonen, oberst Brian Tribus, pressetalsmann for den amerikansk-ledede koalisjonen som fortsatt har flere tusen soldater i landet.

FORBEREDER SLAGET OM KUNDUZ: På flyplassen i Kunduz forbereder afghanske spesialsoldater seg på å ta tilbake kontrollen over byen. Foto: Nasir Waqif , Afp

Lang Taliban-historie

Kunduz var den siste Taliban-bastionen som falt i Nord-Afghanistan da den amerikanske-støttede Nordalliansen tok tilbake kontrollen høsten 2001.

De siste ti årene har det vært en rekke harde kamper rundt byen, som tyske styrker lenge hadde sikkerhetsansvaret for.

Så sent som i sommer flyktet flere titalls tusen av innbyggerne fra Kunduz etter at Taliban og lokale sikkerhetsstyrker kjempet om kontrollen over byen.

I en serie intervjuer tirsdag ettermiddag, prøvde talsmann etter talsmann fra afghanske myndigheter å dysse ned situasjonen.

Slapp fri fanger

**Viseforsvarssjef Murad Ali Murad brukte sin pressekonferanse på å understreke at sikkerhetsstyrkene i byen trakk seg bevisst tilbake for å unngå sivile tap.

**Sjefen for Afghanistans etterretningstjeneste NDS, Rahmatullah Nabil, fortalte at de flere hundre fangene Taliban hevdet at de slapp fri fra byens fengsel ikke var mange Taliban-krigere slik det ble hevdet i går. Ifølge NDS-sjefen var de innsatte «stort sett fengslet for mindre alvorlige handlinger» fordi tyngre kriminelle angivelig blir sendt til Kabul for å sone der.

**Også presidenten brukte sin tale på å mane til ro.

FRISLIPP: Her går flere innsatte fra fengselet i Kunduz inn i solnedgangen mandag kveld, etter at de ble sluppet fri av Taliban-styrker som stormet fengselet. Foto: Stringer , Afp

Men at Kunduz-overtagelsen er en enorm seier for Taliban, er det liten tvil om.

– Det er helt sikkert det første større gjennombruddet mot en provinshovedstad siden 2001. De struper de afghanske styrkene fra alle kanter. Det ser ganske stygt ut, sier Graeme Smith, analytiker i tenketanken International Crisis Group, til Reuters.

Ifølge rapporter fra innbyggerne i byen, skal Taliban ha plyndret og satt fyr på en rekke offentlige kontorer.

Flere av de over 300.000 innbyggerne i Kunduz har flyktet fra byen. Ifølge kilder i Afghanistan får sivile kun forlate byen gjennom de Taliban-kontrollerte områdene dersom de betaler.

– Vi prøver å følge situasjonen så tett og godt som vi kan. Det viktigste for oss nå, er sikkerheten til innbyggerne i byen, sier Dominic Medly i UNAMA.

PS! Det er i dag rundt 13.000 utenlandske soldater i Afghanistan, der de fleste driver opplæring av den afghanske hæren gjennom Operation Resolute Support. Oppdraget avsluttes trolig ved utgangen av 2016, og NATO vil erstatte det med et mindre omfattende, men langvarig «partnerskap». I tillegg finnes det utenlandske spesialstyrker i landet. Norge har cirka 50 soldater i Afghanistan.

TALIBANTRIUMFEN: Et talibanflagg vaier fra en rundkjøring i sentrum av Kunduz tirsdag formiddag. Foto: Str , Afp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder