Johnny (46) kan ha løst MH370-mysteriet

Amerikansk rapport: Flyet ble bevisst styrt ut av kurs

Johnny Begue var ute og samlet steiner på stranden da han fant fly-delen som kan vise seg å stamme fra Malaysia Airlines MH370.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I nærmere halvannet år har en hel verden spekulert i hva som skjedde med passasjerflyet fra Malaysia Airlines som forsvant på vei fra Kuala Lumpur til Beijing med 239 mennesker ombord.

46 år gamle Begue fra den franske øya Reunion øst for Madagaskar var ute og samlet steiner onsdag morgen da han fikk øye på noe som lignet en vrakdel fra et fly i vannkanten.

– Jeg skjønte umiddelbart at det var en del fra et fly, men jeg ante ikke hvor viktig den var, at den kan hjelpe til med å løse mysteriet om hva som skjedde med det malaysiske flyet, sier han til nyhetsbyrået AP.

Få timer senere ble funnet kjent for en hel verden, og torsdag uttalte Australias visestatsminister Warren Truss at det er realistisk at vrakdelen kan stamme fra MH370.

Malaysiske myndigheter er «nesten sikre» på vrakdelen stammer fra en Boing 777, og den malaysiske visetransportministeren Abdul Aziz Kaprwai går langt i retning av å bekrefte at det er rester fra flight MH370 som er funnet, skriver NTB.

Ifølge BBC er Flight MH370 også det eneste Boeing 777-flyet som har forsvunnet over et hav.

Vil hedre de døde

Funnet undersøkes nå nærmere av franske luftfartsmyndigheter i et militært laboratorium nær Toulouse.

Sett denne? Her er de mest sannsynlige teoriene

Johnny Begue er med i en gruppe som jobber for å holde strendene i området rene for tropiske busker. Til AP forteller han at han tilkalte flere kolleger som hjalp ham med å bære vingedelen ut av vannet.

Selv om det ikke er endelig bekreftet at det kan gå mot en en løsning på flymysteriet, sier 46-åringen til AP at han og kollegaene planlegger å lage et minnested på stranden.

– Vi vil vise respekt for menneskene som døde. Vi kommer til å bruke steiner og kanskje plante noen blomster på stedet.

Rapport: MH370 styrtet med vilje

Like før midnatt torsdag omtaler også CNN en amerikansk rapport om MH370-styrten, som er utarbeidet av landets forskjellige etterretningstjenester.

Rapporten, som utelukkende er basert på satellittbevis og annen kjent informasjon, konkluderer med at noen i cockpiten med vilje styrte flyet ut av kurs. Den kommer ikke med noen vurdering av hva som eventuelt skjedde etter at flyet forsvant fra radaren.

En ikke navngitt kilde sier til CNN at rapportens konklusjon er identisk med amerikanske myndigheters nåværende tanker om hva som skjedde med Malaysia Airlines-flyet.

– Tvilsomt koffertfunn

FUNN: Johnny Begue viser frem koffertresten han fant ikke langt unna stedet der han først oppdaget vrakdelen. Foto:-,Afp

Myndighetene ønsker ikke å kommentere hvorvidt det var Beugue som først meldte fra om funnet. Til AP forteller han selv at han også gjorde funnet av koffertrestene som har fått stor oppmerksomhet.

Australske etterforskere toner imidlertid ned koblingen mellom koffertrestene og det forsvunne Malaysia Airlines-flyet.

Martin Dolan, sjefen for det australske byrået for transportsikkerhet (ATSB), som leder etterforskningen sør i Indiahavet, mener koblingen er usannsynlig, skriver NTB.

– Ut fra det vi forstår er det liten grunn til å være optimistisk om kofferten. Det er ingen åpenbar indikasjon på at den har vært i vannet i lang tid, sier han.

– Selvfølgelig skal den undersøkes svært nøye, og den riktige beslutningen skal tas, men vi har ikke samme grad av tillit til dette som til potensielle bevis, legger Dolan til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder