UVANLIG? Situasjonen i Østersjø-området er slik at svenske myndigheter ber publikum si fra dersom de mistenker spionasje eller sabotasje. Foto: Försvarsmakten

Svenske myndigheter ber om hjelp til å stoppe spionasje

– Det er bedre å si fra én gang for mye, sier det svenske forsvaret, som oppretter en tipstelefon for å få spiontips fra publikum.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Både sikkerhetspolitiet og forsvaret vurderer det dithen at fremmede makter driver pågående etterretningsinnhentning mot Sverige og mot svenske interesser, skriver Försvarsmakten, det svenske forsvaret, i en i en pressemelding.

For å forebygge trusler mot rikets sikkerhet har derfor militærregion sør opprettet en tipslinje åpen for publikum som oppdager noe mistenkelig. Försvarsmakten skriver at det er vanskelig å slå fast hva man skal se etter, men understreker at lokalbefolkningen selv kan vurdere hva som avviker fra normalen, og at det er bedre å melde fra en gang for mye.

Kommentar om sikkerhetssituasjonen: Sverige med én og en halv støvel i NATO

Pressemeldingen beskriver en reel fare for at kriminelle eller fremmede makter kan ønske å forberede seg på angrep eller sabotasje mot militære anlegg, eller å skaffe seg informasjon som kan true rikets sikkerhet.

Eksempler på ting som kan vekke mistanke er kjøretøy eller individer som oppholder seg i nærheten av sensitive militære og sivile anlegg, eller folk som oppholder seg i nærheten av militær virksomhet.

Husker du ubåt-panikken? Russland spøker med «svensk ubåtfunn»

informasjonssjef Janne Bohman i det svenske forsvaret sier til avisen Aftonbladet at det ikke er en enkelt hendelse som har gjort at man nå oppretter tipslinjen:

– Dette har pågått en stund. Vi ønsker oss alltid flere øyne. Vi vet at det er en litt annen ut vikling i Østersjøen-området nå. Vi merker at det er urolighet i sivilbefolkningen og at de ønsker kontakt.

Tidligere i år skjerpet Sverige sikkerheten rundt TV- og radiomaster etter flere sabotasjeaksjoner. Den gang ble det spekulert i hvorvidt aksjonene kunne være for å teste responstid.

Russiske kamp- og bombefly har de senere årene blitt stadig mer pågående, og har krenket svensk luftrom ved flere anledninger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder