PÅ VEI MOT FLERTALL: Donald Trump har nok en god kveld etter overkjøringen i Indiana. Dette bildet ble tatt da Trump la frem sin utenrikspolitiske plan i Washington D.C. i forrige uke. Foto: Jim Bourg Reuters

Trump knuste Cruz i Indiana

Sanders tok seieren fra Clinton

NEW YORK (VG) Donald Trumps storseier i Indiana var svært viktig i kampen om å få flertallet han trenger for å bli nominert.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Umiddelbart etter at de siste valglokalene stengte i Indiana klokken 01 norsk tid, ble forretningsmann Donald Trump (69) utropt som vinner av en rekke amerikanske medier.

Skaff deg innsikt: Slik avgjøres valgthrilleren i USA

Noen timer senere ble det klart at Texas-senator Ted Cruz (45) trekker seg fra kampen om å bli republikanernes nominerte presidentkandidat.

For Trumps del betydde seier i Indiana et langt steg nærmere å skaffe seg flertallet på 1237 delegater innen landsmøtet i Ohio i juli. Forrige tirsdag tok Trump storeslem og vant i alle de fem delstatene som hadde nominasjonsvalg.

Lest denne? USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

Vinn eller forsvinn

For Cruz del mente mange at Indiana ville være vinn eller forsvinn – og slik ble det også.

Med 81 prosent av de republikanske stemmene talt opp har Donald Trump 53 prosent av de republikanske stemmene, mens Cruz har 36,8 prosent.

Før Cruz trakk seg var det store spørsmålet som gjensto om hvorvidt «The Donald» kommer til å nå det magiske tallet som vil gi ham nominasjonen republikanernes presidentkandidat, men nå ser veien svært åpen ut for ham.

Les også: Clinton om Trump og Cruz: – Virkelig skremmende

Før resultatene i Indiana tikket inn, hadde Trump, ifølge New York Times opptelling, 956 delegater – etterfulgt av Cruz med 546 delegater. Cruz klarte aldri å ta igjen Trump, og til tross for at Cruz og Ohio-guvernør John Kasich startet et samarbeid for å få stoppet forretningsmannen har dette ikke fungert.

Kasich henger fortsatt med selv om han bare har vunnet én eneste delstat – hjemstaten Ohio. Hans kampanje sa tirsdag at han ikke kommer til å trekke kandidaturet etter Trump-seieren.

Etter seieren, inntok mangemilliardæren og eiendosmogulen en overraskende forsonende tone overfor Cruz.

– Jeg har konkurrert hele livet mitt, i ulike konkurranser i sport, forretninger og de siste ti månedene: i politikk. Jeg har møtt noen av de mest utrolige konkurrenter i Det republikanske partiet, sa Trump og fortsatte:

– Cruz – han er litt av en konkurrent. Han har en fantastisk fremtid foran seg og jeg ønsker å gratulere ham. Jeg skjønner hvordan han og Heidi (Cruz' kone) har det nå, men jeg vil si at han er en tøff konkurrent.

VGTV: Dette er dokumentaren Trump fikk stoppet

Sanders-seier

På demokratenes side er det Hillary Clinton (69) som leder nominasjonsprosessen klart. I Indiana var det imidlertid hennes rival, Vermont-senator Bernie Sanders (74), som ble utropt som vinner. Etter at 75 prosent av stemmene er talt opp har Sanders 52,9 prosent, mens Clinton har 47,1 prosent.

Etter Indiana er det kun ni nominasjonsvalg igjen for republikanerne, og 13 for demokratene.

Trump og Cruz har lenge vært i tottene på hverandre, sist ved at forretningsmannen hevdet at faren til Cruz hadde en forbindelse til Lee Harvey Oswald, mannen som drepte John F. Kennedy.

På en pressekonferanse tirsdag reagerte Cruz sterkt på påstandene:

– Jeg skal fortelle hva jeg egentlig syntes om Donald Trump. Denne mannen er en sykelig løgner. Han vet ikke forskjellen mellom sannheten og løgner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder