1 av 6GODE VENNER: Mikael Lindnord og Arthur etter å ha kommet i mål. De endte på en tolvteplass i VM i multisport. Foto: Krister Göransson / Team Peak Performance /NTB-Scanpix

En svensk köttbulle ledet gatehunden Arthur fra Ecuador til Sverige

UTENRIKS

Langt oppe i Andesfjellene møtte gatehunden Arthur det svenske multisportlandslaget. – Jeg ga ham en kjøttbolle. Siden fulgte han oss hvor vi enn gikk, sier Mikael Lindnord.

  • Stian Anthonsen Eide
Publisert:

Det første møtet mellom det svenske landslaget i multisport og hunden Arthur fant sted i en fjellby i Andesfjellene, skriver Aftonbladet. Laget var slitne etter en hard sykkeletappe, og kaptein Mikael Lindnord delte måltidet sitt med en like sliten gatehund.

Det var begynnelsen på Arthurs reise til småbyen Örnsköldsvik i Sverige.

– Han hadde sår på ryggen, og så ikke bra ut. Jeg ga ham en kjøttbolle og tenkte ikke mer på det. Siden fulgte han oss hvor vi enn gikk, forteller lagleder Mikael Lindnord til VG.

Laget deltok i VM og skulle ta seg gjennom hundrevis av kilometer med jungel og vanskelig terreng. I tillegg til Lindnord var svenskene Staffan Björklund og Simon Niemi og amerikanske Karen Lundgren med på laget.

I tykt og tynt

Multisport handler om å ta seg samlet fra A til B på sykkel, i kajakk og til fots. Laget var akkurat ferdig med sykkeletappen og skulle ta seg flere mil gjennom jungelen til fots og i kajakk. Funksjonærene i VM sa at de ikke kunne ta med seg hunden, noe svenskene respekterte. Det gjorde derimot ikke hunden - som skulle få navnet Arthur.

Laget satte ut i kajakker, og Arthur fulgte etter.

– Da vi begynte å padle, kastet han seg i vannet og svømte ved siden av oss. Kajakken var egentlig altfor liten til å ha ham oppi, men padleturen tok femten timer. Vi skjønte at han ikke kunne svømme hele den veien og fikk på et vis til å ha ham i kajakken likevel, sier Lindnord.

Også til fots var det tøft, jungelen var svært tett og det var dyp gjørme flere steder. På et tidspunkt måtte svenskene redde hunden som hadde satt seg fast.

– Kunne ikke forlate ham

Etter at laget kom i mål, hadde de noen dager før de skulle tilbake til Sverige.

– Når du kommer fra Sverige eller Norge tenker du ikke uten videre at du kan ta med deg hunder fra utlandet hjem. Men Arthur hadde satset så hardt på oss, så vi var nødt til å satse på ham også, sier Lindnord.

Det er ikke bare lett å få med seg hunder hjem til Norden: Arthur var en gatehund, og manglet rabiesvaksine, og det svenske Jordbruksverket ville ikke la ham komme inn. Også i Ecuador var de først skeptiske til å la svenskene ta ham med seg.

– Det var hektisk før vi skulle dra, vi fikk ikke de siste papirene fra Ecuador før 15–20 minutter før vi skulle dra. De siste 24 timene gikk sosialministeren i Ecuador inn i saken og sa at dette skulle de løse, sier Lindnord.

Svenske myndigheter ombestemte seg, og Arthur besøkte veterinær. Jordbruksverket gikk med på å la ham komme til landet, men prosessen ble dyr.

– Vi så at dette kom til å bli dyrt, 50 tusen for vaksine og flyreise. Det hadde vi ikke råd til så vi startet en Facebook-aksjon. Men vår hovedsponsor fanget opp saken og elsket historien. De tok alle kostnader ved dette, forteller Lindnord.

Venter i karantene

Arthur er nå i karantene i Sverige, hvor han skal bli frem til mars 2015.

– Deretter skal han hjem til meg, kona mi Helena og datteren vår Phillipa på et og et halvt år, sier Lindnord.

Han forteller at livet i karantene ikke er så verst for Arthur.

– Menneskene der bryr seg om ham og tar godt vare på ham. Vi har også mulighet til å besøke ham. Vi kom hjem for tre dager siden, så vi har ikke fått besøkt ham enda. Staffan Björklund på laget skal besøke ham i morgen, og jeg håper å få besøkt ham i løpet av uken, sier Lindnord.

Her kan du lese mer om