Europeiske FN-soldater granskes for nye overgrep mot barn

SKANDALESTYRKE: Det siste året har det kommet en rekke beskyldninger om drap og overgrep mot internasjonale soldater fra FN-styrken MINUSCA i Den sentralafrikanske republikk. Nå granskes nye påstander - mot flere europeiske land. Foto: Marco Longari , Afp

Dette er overgrepsskandalen som ryster FN

Skandalen der utenlandske soldater beskyldes for overgrep mot barn i Den sentralafrikanske republikk vokser. Nå etterforskes soldater fra Frankrike, Georgia og et annet europeisk land.

  • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fire år gammel

Hvilket land det er snakk om, er foreløpig ikke kjent.

Overgrepene, som omfatter minst seks nye tilfeller av voldtekter, skal ha funnet sted i 2014, men er først blitt kjent de siste ukene, opplyser FN.

– Dette er svært alvorlige anklager og det er helt avgjørende at disse sakene blir raskt og grundig etterforsket, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein.

At FN-soldater fra europeiske land har forgrepet seg mot lokalbefolkningen de var sendt for å beskytte, har sendt sjokkbølger både gjennom FN og verdenssamfunnet.

Nå dras også EU-styrken EUFOR inn i saken. Ifølge Guardian blir georgiske soldater fra EU-styrken beskyldt for stå bak overgrep mot mindreårige jenter.

– Fire av jentene har fortalt at overgriperne var knyttet til EU-operasjonen, sier Hussein.

– To av jentene som er intervjuet, sa at de var blitt voldtatt av EUFOR-soldater, og to andre har fortalt at de fikk penger for å ha sex med andre EUFOR-soldater, heter det i en kunngjøring fra FN.

I den samme rapporten forteller en jente (7) og en gutt (9) om at de ble utsatt for overgrep av franske FN-soldater.

– Altfor mange slike forbrytelser blir aldri etterforsket og de skyldige slipper straffeforfølgelse, sier Hussein.

En rekke ulike land - Norge er ikke blant dem - har soldater i det krigsherjede landet gjennom FN-styrken MINUSCA og EU-operasjonen EUMAM (som erstatet EUFOR i fjor).

BAKGRUNN: Derfor var det kaos i Den sentralafrikanske republikk

Overgrepsskandalen som nå ryster FN er en av de verste i organisasjonens nyere historie, og har vokst i omfang fra måned til måned:

Hevder soldater misbrukte flyktningbarn

**Allerede i 2014, mens styrken var under oppbygging, kom de første beskyldningene om overgrep. Ifølge en rekke vitner skal franske FN-soldater ha forgrepet seg mot barn - noen så unge som ti år - på et senter for internt fordrevne i hovedstaden Bangui. Enkelte av dem skal ha blitt misbrukt i bytte mot mat og penger.

**FN skal ha forsøkt å hemmeligholde en rapport om overgrepene, og innholdet ble ikke kjent før den svenske FN-toppen Anders Kompass våren 2015 sendte den videre til franske påtalmyndigheter fordi han mente at FN ikke gjorde nok for å stanse det som skjedde.

Suspenderte svensk varsler

SLO ALARM: FN-veteranen Anders Kompass fra Sverige. Foto: Moises Castillo , Ap

**På grunn av lekkasjen ble Kompass, som har jobbet med humanitære saker i over 30 år, suspendert fra jobben hos FNs høykommisær for flyktninger. Mens saken endte i diplomatisk krise mellom Sverige og FN, sto organisasjonen fast på at svensken hadde satt ofre, vitner og etterforskere i fare - og truet med å gi ham sparken.

– Dette utgjør et alvorlig regelbrudd, uttalte en talsmann for FNs generalsekretær.

Etter ni måneder ble Kompass renvasket for beskyldningene om regelbrudd, og franske påtalemyndigheter gransker fortsatt soldatene som skal ha forgrepet seg mot barna.

**I august kom Amnesty International med en ny rapport om nye FN-overgrep i Den sentralafrikanske republikk. Organisasjonen mener å kunne dokumentere at MINUSCA-soldater - trolig fra Rwanda eller Kamerun - voldtok en 12 år gammel jente og drepte en 61 år gammel mann og hans 12 år gamle sønn.

Sparket styrkesjefen - fant nye overgrep

**Allerede dagen etter ga FNs generalsekretær Ban Ki-moon sjefen for MINUSCA-styrken sparken. Den senegalesiske diplomaten Babacar Gaye forlot jobben på dagen, mens generalsekretærens talsmann uttalte at han var «forferdet og skuffet» over det som hadde skjedd.

**I begynnelsen av januar kom nyheten om at soldater fra tre ulike land er mistenkt for nye overgrep mot fire mindreårige jenter i landet. Det er ikke klart om det er snakk om de tre landene som blir pekt ut i dag.

Den nåværende sjefen, Parfait Omanga-Anyanga, sier FN har nulltoleranse for overgrep.

– De skyldige vil ikke bli skånet, sier han.

Blant verdens verste for barn

Den sentralafrikanske republikk er en gjenganger på rangeringer av verdens verste land - også på land som er spesielt ille for barn.

Minst 10.000 barn ble tvunget - eller vervet - som barnesoldater under konflikten i landet.

En fersk Redd Barna-rapport slår fast at så mange som seks av ti skolebarn i Den sentralafrikanske republikk lider av posttraumatisk stressyndrom etter å ha sett eller blitt utsatt for ekstrem vold og voldtekter.

– Det internasjonale samfunnet har sviktet barna i Den sentralafrikanske republikk. Bare en femdel av behovet av midlene som trengs til å dekke nødhjelpsbehovet som er beskrevet av FNs Strategic Response Plan har blitt samlet inn. Vi håper konferansen kan bidra til å sette situasjonen mer på dagsorden og gi mer oppmerksomhet og støtte til lokalbefolkningen, sa generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna til VG i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder