INGENIØR DØMT: Volkswagens utslippsjuks har ført til at en tidligere ingeniør i selskapet er dømt til fengsel. Foto: Jeff Kowalsky AFP

Tidligere Volkswagen-ingeniør dømt til fengsel

En tidligere ingeniør i Volkswagen får 40 måneders fengsel etter Volkswagen-skandalen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den tyske Volkswagen-ingeniøren James Robert Liang (63) er dømt til 40 måneders

fengsel for å ha hatt en nøkkelrolle i utslippsskandalen som har rystet flere bilprodusenter.

Bakgrunn: Slik avslørte de dieseljukset

Retten i Detroit mener Liang bidro til å installere programvare som skjulte de reelle utslippene fra kjøretøy. Liang må også betale en bot på 200.000 dollar, melder den tyske avisen Bild.

63-åringen fra Tyskland er ifølge avisen anklaget for å ha villedet USA til å installere en ulovlig programvare, som har manipulert utslippsnivået i dieselbiler. Dommeren i saken, Sean Cox, omtalte det som alvorlig kriminalitet.

Jukset ble avdekket av amerikanske miljømyndigheter som fant at de reelle utslippene fra bilene lå opptil 40 ganger høyere enn tillatt.

E24: «Dieselfrykt» gir hodebry for tyske bilforhandlere

Høsten 2015 ble det kjent at det amerikanske miljødirektoratet EPA mente at Volkswagen hadde installert en programvare i sine dieselbiler som reduserer utslippene av helseskadelige stoffer når kjøretøyene testes. Kort tid etterpå sa daværende konsernsjef, Martin Winterkorn, at han var gjort kjent med utslippsjukset. Det viste seg at elleve millioner biler verden over hadde programvaren som pynter på utslippstallene. Winterkorn trakk seg som konsernsjef bare dager etter avsløringen.

VW har gått med på å betale 34 milliarder kroner i bøter til amerikanske myndigheter, og dette kommer på toppen av de 140 milliarder kronene de har gått med på å betale i erstatning til bileiere, forhandlere og miljøformål.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder