TALER i GENEVE: Under en tale torsdag kveld gjorde Obama det klart at IS kun kan knekkes dersom det blir slutt på borgerkrigen og kaoset i Syria, og lovte å «ødelegge denne barbariske terroristorganisasjonen».

TALER i GENEVE: Under en tale torsdag kveld gjorde Obama det klart at IS kun kan knekkes dersom det blir slutt på borgerkrigen og kaoset i Syria, og lovte å «ødelegge denne barbariske terroristorganisasjonen». Foto: Carlos Barria , Reuters

Klokken tikker for våpenhvilen i Syria

Den internasjonale støttegruppen for Syria skal sette siste finpuss på avtalen om midlertidig våpenhvile, som etter planen skal tre i kraft lørdag.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

USAs president Barack Obama sier at de neste dagene vil være avgjørende for våpenhvileavtalen som er fremforhandlet av Moskva og Washington.

Syrias president Bashar al-Assad, den kurdiske YPG-militsen og opposisjonsalliansen HNC har alle sagt at de vil respektere avtalen.

De 17 landene i Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG), møttes fredag i Genève for å jobbe videre med detaljer i avtalen. FNs sikkerhetsråd ventes å slutte opp om avtalen fredag kveld norsk tid.

Les også: Partene i Syria aksepterer våpenhvile

Fredssamtaler

Det er håp om at en vellykket stans i kamphandlingene i Syria vil føre til gjenopptakelse av fredssamtalene i Genève som ble avbrutt før de kom i gang 3. februar.

Det er ventet at FNs Syria-mekler vil kunngjøre en ny dato for samtalene fredag.

– I morgen kommer til å bli en veldig viktig – jeg vil si avgjørende – dag, sa de Mistura til journalister i FNs hovedkvarter i Genève torsdag.

En tjenestemann i det russiske utenriksdepartementet sier fredag til Reuters at samtalene kan komme til å bli gjenopptatt 7. mars.

Jens Stoltenberg: Russlands bombing styrker IS

Jihadistgrupper

Avtalen om en midlertidig våpenhvile tillater at kampen mot ekstremistgruppen IS, som erobret store deler av Syria i 2014, samt mot den al-Qaida-tilknyttede Nusrafronten og andre jihadistgrupper fortsetter på tross av våpenstillstanden.

Under en tale torsdag kveld gjorde Obama det klart at IS kun kan knekkes dersom det blir slutt på borgerkrigen og kaoset i Syria, og lovte å «ødelegge denne barbariske terroristorganisasjonen».

USAs president også at våpenhvilen er et steg på veien for å få en slutt på krigen i Syria.

– Mye av dette avhenger av hvorvidt det syriske regimet, Russland og deres allierte lever opp til sine forpliktelser. De kommende dagene vil bli avgjørende, og verden vil følge nøye med, sa Obama.

Russlands president Vladimir Putin har lovet å gjøre «det som trengs» for at våpenhvilen iverksettes.

Les også: USA og Russland enige om stans i kamphandlingene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder