RYKKER FREM: Syriske regimesoldater poserer etter å ha tatt kontroll over landsbyen Kiffin, nord for Aleppo, den 11. februar.

RYKKER FREM: Syriske regimesoldater poserer etter å ha tatt kontroll over landsbyen Kiffin, nord for Aleppo, den 11. februar. Foto: George Ourfalian , Afp

Derfor er våpenhvile i Syria nesten umulig

Storavis om krigen i Syria: Mini-verdenskrig

På et lite stykke land nord i Syria, mellom den nordlige
byen Aleppo og grensen til Tyrkia, foregår det nå en krig som strekker seg fra Moskva til Washington.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mens krigen i Syria blir mer innviklet for hver dag som går og syrere flykter i hopetall, kommer internasjonale og regionale stormakter i stadig tydeligere konflikt med hverandre.

Her er noen eksempler:

* Opprørsgrupper støttet av USA, Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar kjemper for å overleve bombingen fra russiske kampfly.

* De russiske flyene hjelper frem sjiamuslimske militssoldater fra Iran, Afghanistan, Libanon og Irak. Sammen med regimesoldatene til Bashar al-Assad er disse krigerne nå på offensiven.

* Samtidig rykker kurdiske styrker fram i landsbyer som opprørene rømmer fra. De utnytter kaoset til å ta nye områder nord i Syria, og beskyldes derfor for å samarbeide med det syriske regimet. USA har lenge samarbeidet med disse kurdiske styrkene i krigen mot IS, men deres allierte i NATO, Tyrkia, ser på kurderne som fiender. Tyrkia bomber derfor nå kurdiske krigere inne i Syria.

* Mens fokuset ligger andre steder, har terrorgruppen IS også tatt kontroll over noen nye landsbyer den siste tiden.

Storavisen Washington Post kaller dette en «mini-verdenskrig».

Opprørernes forhandlingsleder i VG-intervju: Derfor brøt fredssamtalene sammen

SNART OMRINGET: Det røde feltet viser hvor regjeringstyrkene står rundt Aleppo sentrum i nordlige Syria. Det grønne feltet er opprørsgrupper som kjemper mot regimet. Det grå er IS-territorier og det gule kontrolleres av den kurdiske militsen YPG. Foto: Grafikk: Institute for the study of war ,

Tror ikke på våpenhvile

Og i dette kompliserte krigsbildet kom en overraskende nyhet rett før helgen: Natt til fredag bekreftet flere toppolitikere, blant dem USAs utenriksminister John Kerry og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, at landene er enige om at kampene mellom regjeringshæren og opprørsgruppene må stanses. Kerry mente da at en våpenhvile kunne starte innen en uke.

Det kan bli vanskelig.

Michael Weiss, en anerkjent IS-kjenner og forfatter, skrev i helgen at John Kerrys desperate ønske om en avtale bare vil gjøre ting verre i Syria.

Frithjof Jacobsen kommenterer: 2016 kan bli Putins år

Bare det faktum at terrorgruppene IS og al-Qaidas Jabhat al-Nusra ikke skal innkluderes i våpenhvilen, betyr at 40.000 jihadister vil kunne bombe og skyte i stykker et hvert forsøk på fred, skriver Weiss.

Og mandag kom den klare beskjeden fra russiske myndigheter som tyder på at håpet om våpenhvile allerede kan avskrives: Russland kommer til å fortsette med luftangrepene i nærheten av Aleppo i Syria, også dersom en avtale om våpenhvile blir inngått.

Av den grunn vil heller ikke opprørerne legge ned våpnene.

– Russland vil destabilisere Europa

Weiss reagerer også på at Kerry nå er enig med Russland, etter en uke der russiske fly har teppebombet anti-Assad-opprørere i Aleppo. Flere av gruppene som nå angripes har mottatt omfattende støtte av USA.

Ifølge hjelpearbeidere i byen skal det i løpet av forrige uke ha vært gjennomført over 900 bombeangrep i og rundt Aleppo bare i løpet av en 24-timers-periode.

– Russland gjør alt de kan for å destabilisere Europa, splitte Vestens allianser og motkjempe amerikanske interesser, sier Weiss i et intervju med CNN.

Putins motiv er klart, mener analytikeren: Han ønsker å sende den klare beskjeden om at hvis du vil ha noe gjort i regionen, må du gå til Moskva, og ikke til Washington.

PÅ FLUKT: En syrisk jente kjører buss mot grensen til Tyrkia den 10. februar. Foto: Ammar Abdallah , Reuters

Rykker Tyrkia inn?

I forrige uke sa opprørsgeneralen Assad al-Zoubi, som kjemper mot Assad-regimet, til VG at Tyrkia og Saudi-Arabia snart ville gå inn nord i Syria.

Syriske myndigheter hevder nå at det var tyrkiske regjeringssoldater blant de rundt 100 væpnede mennene som krysset en grenseposten over til Syria. De kom i tolv pickupbiler med påmonterte maskingevær i helgen.

Samtidig retter Russland skarp kritikk mot Tyrkia:

Tyrkia lar jihadister og leiesoldater ta seg inn i Syria, for å komme IS og andre terrororganisasjoner til unnsetning, hevder Russland.

– Moskva er dypt bekymret over Tyrkias aggressive handlinger i forhold til nabolandet, heter det i en kunngjøring fra russisk UD.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder