REDNINGEN: Da det oppsto panikk om bord i den overfylte gummibåten, havarerte den rett utenfor strendene på ferieøya Lesbos. Blant de som Morten og resten av mannskapet på den norske redningsskøyta "Peter Henry von Koss" onsdag reddet fra det vinterkalde vannet, var en 12 dager gammel jente. Foto: Kripos ,

Norsk redningsskøyte i nytt drama: «Bare flaks det ikke går flere liv»

20-dobling av båtflyktninger fra Tyrkia til Hellas i

20 minus på Balkan – frykter flyktninger fryser i hjel

Her er forvarselet på at det går mot en rekordstor
tilstrømning av flyktninger til Europa i vår: Så langt i januar har 20 ganger flere krysset havet fra Tyrkia til Hellas enn i fjor.

  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det betyr at minst tusen mennesker legger ut på den korte havstrekningen mellom de to landene hver eneste dag – de fleste av dem i overfylte og synkeferdige gummibåter.

- Det er bare flaks at det ikke går flere liv, sier styrkesjef Sverre Sørberg på «Peter Henry von Koss» til VG.

Han og resten av mannskapet på den norske redningsskøyta –som har patruljert farvannet mellom Lesbos og Tyrkia siden i fjor sommer – jobber i frontlinjen på det som er den verste flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig.

- Det er tragisk å se hvor desperate folk er for å komme seg til Europa. Og det er tragisk å se hvor utspekulerte og kyniske menneskesmuglerne er som sender familier og barn ut i overfylte gummibåter selv i så dårlig vær, sier Sørberg.

VG I EGEERHAVET: På jobb med Norges livreddere i flyktningkrisen

STYRKESJEF: Sverre Sørberg om bord på «Peter Henry von Koss». Foto: Harald Henden , VG

Onsdag sto mannskapet overfor et av sine vanskeligste oppdrag så langt: Like etter klokken ni om morgenen var redningsskøyta ute på en rutinepatrulje da alarmen gikk.

En overfylt gummibåt hadde problemer utenfor nordkysten av Lesbos.

- Da vi nærmet oss, så vi det var folk i vannet, forteller Sørberg.

Av de nesten 70 som hadde vært stuet sammen i gummibåten, var de aller fleste familier. 18 av dem var barn. Nå kjempet de for livet i bølgene, med tre grader i vannet og en bitende vind bare et par kilometer fra strendene på ferieøya.

Etter å ha blitt plukket opp i to mindre båter fra Leger uten grenser og Greenpeace, ble de hutrende flyktningene flyttet over til den norske redningsskøyta.

- Barna var såpass nedkjølte at vi måtte legge dem i sengene våre for å få varmen i dem. Andre, blant dem en gravid kvinne, måtte vi legge på gulvet i messa. Kapteinen varmet en gutt ved å ha toåringen på fanget mens han styrte båten, sier Sørberg.

Samtidig jobbet mannskapet og leger fra Leger uten grenser med å redde liv. Den yngste av flyktningene som ble tatt om bord var en to uker gammel jente.

Artikkelen fortsetter under bildet

I KAPTEINENS FANG: Skipsfører Rune Pedersen fra Redningsselskapet med en sovende toåring på fanget på vei inn mot havnen på Lesbos etter den dramatiske redningsaksjonen onsdag. Foto: KRIPOS ,

Dødstallene stiger

Ett av barna overlevde ikke ferden. Hun døde trolig før de frivillige mannskapene fikk henne til land.

Til nå i år har minst 80 har mistet livet i forsøket på å ta seg fra Tyrkia til Hellas – som VG skrev i fjor blir flere av dem lagt i anonyme graver på allerede overfylte kirkegårder.

- Hadde det ikke vært for innsatsen til de frivillige, hadde vi ikke klart å redde så mange som vi gjorde i går. Samarbeidet med Leger uten grenser og Greenpeace fungerte veldig godt både før og under redningsaksjonen, sier styrkelederen til VG.

- Frykter flere fryser ihjel

For de som kommer seg til land, er dramaet langt fra over. I bitende kulde fortsetter ferden nordover i Europa. Denne helgen er det meldt 20 minusgrader i Serbia.

– Jeg har på meg alt jeg har, men fortsatt er det for kaldt, sier en 22 år gammel iraker til Reuters på grensen mellom Serbia og Kroatia.

Langs rutene gjennom Balkan frykter hjelpeorganisasjonene det skal gå galt. Både frivillige og hjelpeorganisasjonene prøver å stille med varme telt, tepper og suppe underveis og organisere transport.

Ifølge FNs barnefond UNICEF er en tredel av dem som er på vei gjennom Balkan, barn. De frykter dødsfall fordi mange mangler det helt vesentligste: Varme klær.

– Vi ser barn med tidlige tegn på hypotermi, som blå lepper og hender, i tillegg til feber og luftveisproblemer, sier Valentina Bollenback i Redd Barna i den serbiske grensebyen Presevo.

KJEMPER FOR Å HOLDE VARMEN: Flyktninger varmer seg rundt et tønnebål på stasjonen i grensebyen Presovo. Denne helgen er det meldt ned mot 20 kuldegrader på Balkan. Foto: Darko Vojinovic , Ap

Tyrkia har inngått en avtale med EU om å prøve å stagge flyktningstrømmen over Egeerhavet. Det at antall ankomster ikke avtar, har gitt gryende misnøye med den tyrkiske innsatsen i Brussel, skriver NTB.

Flere europeiske land varsler samtidig at de har fått flere asylsøkere enn de klarer å håndtere, og spørsmålet er hvor lenge migrantene og flyktningene vil være i stand til å ta seg videre.

Østerrike varslet onsdag at de vil kutte kraftig i asyltallene i år.

– I stedet for å konsentrere seg om å stenge grensene, burde Europas regjeringer gjøre mer for å gi dem som flykter fra krig, en verdig og human mottakelse, mener Bollenback.

VG var tidligere i vinter med mannskapet på "Peter Henry von Koss" på jobb i farvannene mellom Lesbos og Tyrkia. Under kan du se noen av bildene fra reportasjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder