CNN: Gjerningsmann skal ha vært i kontakt med minst én terrormistenkt

Politiet: Fant 12 rørbomber hjemme hos mistenkte i California-skytingen

SAN BERNARDINO (VG) I huset og i garasjen til det mistenkte ekteparet fant politiet våpen og eksplosiver som tyder på at de var utstyrt til å gjennomføre et nytt angrep.

 • Marthe Berg
 • Siri Eggen
 • Marianne Vikås

Artikkelen er over fire år gammel

VG var til stede på pressekonferansen i San Bernardino torsdag kveld norsk tid da det lokale politiet fortalte at de på eiendommen til det mistenke ekteparet etter skytingen onsdag fant flere rørbomber, bombeutstyr og store mengder ammunisjon.

– Søket der avdekket at det var 12 rørbomber i huset eller i garasjen, samt hundrevis av verktøy. Mange av dem brukes for å lage bomber, i tillegg til at de hadde materiale til å lage øvrige bomber. Det var 2000 9mm-skudd som ble funnet i huset, samt over 2500 223-skudd, sier politisjef Jarrod Burugan på pressekonferansen.

På spørsmål fra en journalist om politiet tror at de to planla nye angrep, svarer han:

– Vi vet ikke om de hadde planer om flere angrep, men de var helt klart utstyrt til det.

Anders Giæver kommenterer:Motivet er avgjørende

Avfyrte mellom 65 og 75 skudd

14 personer ble drept og 21 skadet da ekteparet Syed Rizwan Farook (28) og Tashfeen Malik (27) gikk til angrep på et juleselskap på mannens arbeidsplass. Politiet har siden masseskytingen jobbet med å identifisere de døde og varsle de pårørende.

Det er ventet at de første identitetene vil komme natt til fredag norsk tid.

STORT OPPMØTE: Polissjef Jarrod Burguan i San Bernardino holdt torsdag kveld norsk tid pressekonferanse foran et stort pressekorps. Foto:Thomas Nilsson,VG

Ifølge politiet avfyrte de to mellom 65 og 75 skudd under skytemassakren, samt 76 skudd mot politiet da de senere ble stanset i en svart SUV. På pressekonferansen sa politiet at deres folk svarte med rundt 380 skudd mot de mistenkte, som ble drept på stedet.

To politibetjenter ble skadet i skuddvekslingen, ingen av dem livstruende.

– Han hadde ikke noe rulleblad, så vidt oss bekjent, sier politisjefen på spørsmål om politiets kjennskap til den antatte gjerningsmannen Syed Rizwan Farook.

Politiet bekrefter på pressekonferansen at de fire våpnene som de mistenkte brukte var anskaffet på lovlig vis. Det har kommet meldinger om at de var utstyrt med GoPro-kameraer, men dette kan ikke politiet bekrefte.

Les også:Fikk sms fra kona: «Er låst inne på et kontormed tre andre mennesker. Jeg elsker deg»

Utelukker ikke terror

Torsdag kveld melder CNN at hovedmistenkte Syed Rizwan Farook (28) skal ha blitt radikalisert. Ifølge politikilder skal han også ha vært i kontakt med minst en person som FBI allerede etterforsket for terror. Kontakten skal ha foregått over telefon og sosiale medier.

HOVEDMISTENKT: Syed Rizwan. Foto:Department of Motor Vehicles,

Det samme melder nyhetsbyrået AP torsdag kveld.

Det er foreløpig uklart om dette er av betydning for skytedramaet.

– Motivet er fortsatt uklart, sier Obama, og legger til at de fremdeles ikke vet hvilke planer de antatte gjerningsmennene hadde, men at de var bevæpnet og hadde tilgang på flere våpen hjemme, sa Obama, på en pressebrifing i Det hvite hus torsdag kveld.

Assisterende FBI-direktør Dave Bowdich i California sier på en pressekonferanse torsdag kveld at de har fløyet et etterforskningsteam til åstedet og samlet beviser som nå skal etterforskes ytterligere.

De ønsker foreløpig ikke å si noe om hva som kan ha vært motivet for skytemassakren.

– Det er for prematurt å si at dette er terror på nåværende tidspunkt, sier FBI-direktøren.

JAKTER MOTIV: Assisterende direktør i FBI-California Dave Bowdich på pressekonferansen i San Bernardino torsdag kveld norsk tid. Foto:Thomas Nilsson,VG

Han bekrefter imidlertid at Farook og kona kom sammen til USA i juli 2014 etter å ha besøkt flere land, deriblant Pakistan. Han er amerikansk statsborger, mens hun var pakistansk statsborger på visum. Politiet etterforsker nå 28-åringens reisevirksomhet.

Obama uttalte tidligere på kvelden at skytingen kan være terrorrelatert, men han understreket at det også kan dreie seg om en arbeidskonflikt, og at det er opp til FBI og avklare bakgrunnen for handlingen.

– Vi må ta grep for å gjøre det vanskeligere for enkelte individer å få tilgang til våpen, for i dag er det for enkelt, sier han.

Dyster statistikk: 352 masseskytinger i USA i år

Minnes ofrene

IKKE AVKLART: President Barack Obama utelukker ikke at onsdagens skuddrama i California var et terrorangrep Foto:Jonathan Ernst,Reuters

Den amerikanske presidenten mener det også er viktig å finne ut hva folket kan gjøre når enkeltindivider bestemmer seg for å gjøre skade, for å unngå at slik episoder skjer.

– Jeg kan forsikre det amerikanske folket om vi skal komme til bunns i dette, sier Obama,og fortsetter:

– Min dypeste kondolanse går til alle som er påvirket av denne tragiske hendelsen. Jeg håper de som ble skadet blir friske fort, og at de får komme hjem til familiene sine.

Presidenten sendte torsdag ut et brev der han beordrer alle offentlige bygg og militærbygg om å flagge på halv stang 7. desember, til minne om ofrene.

Les også: Forlot juleselskap - kom tilbake og skapte blodbad

Les også

 1. Masseskytingene i USA: «Gud fikser ikke dette»

  New York Daily News går i strupen på republikanske presidentkandidater som tilbyr sine bønner til Gud fremfor å innføre…
 2. Slik var den mistenkte skytedesperadoen

  Hovedmistenkt bak masseskytingen i San Bernardino, Syed Rizwan Farook (28) beskrives som en rolig familiefar som levde…
 3. Nabo til masseskyting-mistenkte: – Ganske skremmende

  SAN BERNARDINO (VG) Få hus unna Erika Morga (24) bodde ekteparet politiet mener står bak skytingen som tok livet av 14…
 4. 14 drept i masseskyting i California: Fikk sms fra kona: «Er låst inne på et kontor med tre andre mennesker. Jeg elsker deg»

  Under onsdagens skytedrama i San Bernandino sendte flere livredde mennesker meldinger til sine nærmeste.

Mer om

 1. Barack Obama
 2. USA

Flere artikler

 1. CNN: San Bernardino-skytter sverget troskap til IS

 2. FBI: San Bernardino-paret var radikalisert før de traff hverandre

 3. Småbarnsmoren som ble massemorder

 4. Her ankommer terror-ekteparet USA

 5. Ba moren sitte barnevakt - så drepte han og kona 14 mennesker

Fra andre aviser

 1. Terrororganiasasjonen IS hevder ekteparet støttet dem

  Aftenposten
 2. Mistenkt ektepar hadde bomber hjemme

  Aftenposten
 3. Venn av San Bernardino-ektepar siktet for terrorplanlegging

  Aftenposten
 4. California-angripere fikk skytevåpen fra familiemedlem

  Bergens Tidende
 5. Kvinnelig massemorder sverget troskap til IS

  Bergens Tidende
 6. San Bernardino: - Har funnet mulig terrortilknytning

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder