BEKREFTER: FNs generalsekretær Ban Ki-moon (til høyre) uttaler seg om den endelige rapporten som FN-inspektørene i Syria la fram i FNs hovedkvarter i New York i går. Sjefinspektør Åke Hellström (nummer to fra høyre) har ledet etterforskningen. Foto: Reuters/Lucas Jackson

FN bekrefter bruk av kjemiske våpen i Syria

Kjemiske våpen ble høyst sannsynlig brukt i fem av de sju angrepene som ble etterforsket av FN-inspektører i Syria, heter det i FNs endelige rapport.

Artikkelen er over seks år gammel

FN-inspektørene har kommet fram til at den dødelige nervegassen sarin ble brukt i fire angrep, i et av dem i stor skala.

FN-inspektørene skulle bare fastslå om kjemiske våpen ble brukt, ikke hvem som brukte dem. I flere tilfeller var regjeringssoldater og sivile blant ofrene, men det har ikke alltid vært mulig å fastslå hvilke direkte forbindelser det kan ha vært mellom angrepene, ofrene og åstedene.

Det eneste rapporten fastslår, er at kjemiske våpen er blitt brukt i konflikten mellom regjeringen og opprørerne i Syria.

Fem steder

Etterforskningen fant at det trolig ble brukt kjemiske våpen i Khan al-Assal ved Aleppo i mars, i Saraqeb ved Idlib i april og i Jobar og Ashrafiat Sahnaya nær Damaskus i august.

Slik sjefinspektør Åke Sellström fastslo i september, er det klare bevis for at sarin ble brukt i stor skala mot sivile i den opprørskontrollerte Damaskus-forstaden Ghouta i august. Hundrevis av mennesker døde i angrepet.

Opprørerne har tatt mange slags våpen fra regjeringens våpendepoter over hele Syria, ifølge FN. Men vestlige land mener at de ikke har tilgang til kjemiske våpen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon innledet etterforskningen med Sellström som sjef etter at den syriske regjeringen anklaget opprørerne for å ha brukt kjemiske våpen i Khan al-Assal.

16 rapporter

FN fikk til sammen 16 rapporter om mulig bruk av kjemiske våpen fra Syrias regjering, USA, Storbritannia og Frankrike, og ekspertene undersøkte sju av tilfellene.

Frankrike, Storbritannia og USA sa i september at den foreløpige rapporten pekte mot at det syriske regimet sto bak angrepene, mens Syria og Russland la skylden på opprørerne.

Syrias president Bashar al-Assad gikk med på å ødelegge hele landets beholdning av kjemiske substanser til våpen etter Ghouta-angrepet og undertegnet også den internasjonale traktaten for forbud mot kjemiske våpen.

Siden har Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) fått i oppdrag å lokalisere, fjerne og ødelegge de syriske kjemiske substansene.

OPCW har tidligere opplyst om at arbeidet med å få hentet ut alle kjemiske stridsmidler fra Syria innen fristen går ut, er vanskelig på grunn av kamphandlingene i landet.

Les også

 1. Anklager Assad for et nytt gassangrep i Syria

  Opposisjonen i Syria anklager syriske regjeringsstyrker for å stå bak et nytt gassangrep, denne gang i byen Nabak nord…
 2. Her øver Norge på Syria-oppdraget

  I natt setter den norske fregatten KNM «Helge Ingstad» kursen mot Syria.
 3. Tror det blir vanskelig å få ut kjemiske våpen fra Syria innen fristen

  Arbeidet med å få hentet ut alle kjemiske stridsmidler fra Syria innen fristen går ut, er vanskelig på grunn av…
 4. Rapport: Minst 11.000 barn drept i Syria

  Minst 11.000 barn er drept i borgerkrigen i Syria, ifølge en rapport laget av en britisk tankesmie.

Mer om

 1. Syria

Flere artikler

 1. Reuters: Opprørere i Douma har inngått evakueringsavtale med Russland

 2. Hersh: Tyrkia sto bak bruken av kjemiske våpen i Syria

 3. Forventer detaljert plan fra Syria om kjemivåpen

 4. Frankrike hevder å ha bevis for at Assad-styrker brukte kjemiske våpen

 5. OPCW: Saringass ble brukt i Syria-angrep

Fra andre aviser

 1. FN bekrefter at kjemiske våpen ble brukt i Syria

  Bergens Tidende
 2. FN bekrefter at kjemiske våpen ble brukt i Syria

  Aftenposten
 3. FN bekrefter at kjemiske våpen ble brukt i Syria

  Fædrelandsvennen
 4. OPCW-eksperter tok prøver i Douma to uker etter

  Bergens Tidende
 5. Våpengransker tror kjemisk angrep kan ha vært Assads straff for opprørsoffensiv

  Aftenposten
 6. FN: Assad-regimet står bak 27 giftgassangrep

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder