Minst 19 personer drept på museum i Tunis - gisselaksjonen over

22 turister skadet

UD: Trolig ingen nordmenn berørt

Jakter flere gjerningsmenn

Minst 17 turister er drept under et angrep på et museum i Tunisias hovedstad, opplyser den tunisiske statsministeren.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det var onsdag formiddag at bevæpnede menn forskanset seg inne på Nasjonalmuseet Bardo i Tunisia. Et ukjent antall personer ble holdt som gisler av mennene, som var bevæpnet med kalasjnikov-geværer. Like etter klokken 15.00 kom meldingene om at gisseltagerne var drept, og at angrepet og gisselaksjonen er over.

– Alle som var igjen der inne er blitt hentet ut, og redningsaksjonen er over, sier en tunisisk tjenestemann.

Er du i området? Kontakt VGs journalister her.

17 turister, en sivil tunisier og en politimann skal ha mistet livet har mistet livet i angrepet i angrepet. Blant de drepte er fem japanere, fire italienere, to colombianere, en australier, en franskmann, en polakk og en spanjol. I tillegg er en person ikke identifisert og nasjonaliteten til ytterligere en foreløpig ikke kjent, skriver NTB.

I tillegg skal 22 turister og to tunisiere være skadet i angrepet, ifølge statsministeren. Ifølge helseministeren skal de skadde være fra Frankrike, Sør-Afrika, Polen, Italia og Japan, melder AFP. Nyhetsbyrået AP melder at også en politimann har mistet livet i aksjonen.

Ifølge statsministeren skal det ha vært mellom tre og fem gisseltagere. To av dem ble drept på stedet, mens sikkerhetsstyrkene jakter nå på de andre som var involvert i angrepet, skriver BBC.

- Et terrorangrep

Ifølge radiostasjonen Mosaique FMs korrespondent i nasjonalforsamlingen tok terroristene seg inn i museet ikledd sivile klær via en sideinngang og ble ikke oppdaget av sikkerhetsvakten ved hovedinngangen.

GISSELSITUASJON: Dette bildet skal angivelig vise gisler under angrepet på Bardomuseet i Tunisias hovedstad. Foto:@raed667,Twitter

Kort tid etter at de tok seg inn i museet skal de ha løsnet de skudd mot turister. Guider og sikkerhetsvakter reagerte raskt, og fikk evakuert flere personer til andre deler av museet, melder Mosaique FM.

Et stort antall sikkerhetsstyrker rykket ut til stedet, blant annet skal spesialtrente soldater fra tunisias spesialstyrker BAT (Brigades Anti-Terroriste) ha deltatt i aksjonen.

Statsministeren beskriver angrepet som et terrorangrep, men man vet ennå ikke hvem som står bak.

Det lille nordafrikanske landet har slitt med at svært mange unge menn har reist til Syria og Irak for å krige for IS. Omlag 3000 har reist for å krige med gruppen, og det gjør Tunisa til den største eksportøren av fremmedkrigere til de to landene.

Nasjonalforsamlingen evakuert

Museumsbygningen ligger rett ved siden av den tunisiske nasjonalforsamlingen. Parlamentarikerne i nasjonalforsamlingen, som diskuterte anti-terrorlover da angrepet fant sted, ble raskt evakuert, ifølge BBC.

Et medlem av parlamentet i Tunisia skriver på Twitter at det er panikkstemning inne i parlamentet, og at det er igangsatt en evakuering av underhuset. Flere folkevalgte, samt landets justisminister skal ha vært inne i parlamentet.

Tunisia regnes som det eneste landet der folkeopprøret under den arabiske våren i 2011 førte til en vellykket demokratisk prosess.

Landet styres nå av en regjering som består av både sekulære og moderate islamistiske politikere.

UD: Trolig ingen nordmenn berørt

Ingen nordmenn er berørt av terrorangrepet ved Tunisias nasjonalforsamling, så vidt UD kjenner til.

UD jobber fremdeles med å få oversikt over aksjonen i Tunisias hovedstad som nå er avsluttet. Nordmenn i området oppfordres til å holde seg innendørs, opplyser UDs pressekontakt Rune Bjåstad til NTB.
For øvrig oppfordrer Utenriksdepartementet reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Tunisia, ifølge departementets reiseråd. Det ble gitt før onsdagens hendelser.

Trussel i regionen

- Jeg fordømmer på det sterkeste terrorangrepet i Tunis i dag som førte til at mange uskyldige mennesker mistet livet.Våre tanker og medfølelse går til de som har mistet sine nærmeste og til det tunisiske folk, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.

- Fremveksten av ekstremistiske bevegelser utgjør en betydelig trussel i regionen. Angrepet i Tunis i dag understreker nok en gang at bekjempelsen av ekstremisme og terror må trappes opp. Dette krever felles innsats av hele det internasjonale samfunnet, sier utenriksminister Brende.

- Tunisia har de siste årene hatt en positiv demokratisk utvikling, i en region preget av en ustabil sikkerhetssituasjon. Jeg håper at den positive utviklingen i Tunisia ikke blir satt tilbake av dagens terrorangrep, sier utenriksministeren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder