Foto: Fredrik Solstad , VG

Første Paris-terrorist identifisert som mulig returnert Syria-farer

Seks familiemedlemmer arrestert

Moské til VG: Ikke tilknytning til oss

CHARTRES (VG) Omar Ismail Mostefai (29) sto på en liste over personer som kunne bli radikalisert, men ble oppfattet som en småkriminell. Fredag endte han livet som kaldblodig terrorist.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

29-åringen var en av tre angripere som sprengte seg selv etter å ha drept 89 personer på åstedet for det blodigste av fredagens angrep. Ifølge The Guardian kjørte Mostefai selv til konserthallen i en svart eller grå Volkswagen Polo, registrert i Belgia.

Ifølge statsadvokat Francois Molins var Poloen kjøretøyet til ett av tre terroristteam som utførte angrepet. Det skal ha vært syv, og ikke åtte personer, som deltok i terrorangrepet.

Ingeløw Kopperud, Erlend Skevik og Fredrik Solstad. Foto: ,

Se oppsummering av siste nytt om terrorangrepet her

Selvmordsvestene: Brukte eksplosiver kalt «satans mor»

Småkriminell

Ved hjelp av fingeravtrykkene på en fingertupp klarte politiet å identifisere Mostefai som en av terroristene.

Han ble født 21. november 1985 i Paris-forstaden Courcouronnes, men skal ha bodd i Chartres, ni mil sørvest for Paris, de siste årene.

Det var borgermester i Chartres, Jean-Pierre Gorges, som bekreftet identiteten til Mostefai på Facebook.

Inntil en drøy uke før han skulle fylle 30, viste rullebladet hans åtte dommer for småkriminalitet i årene 2004 til 2010. Ingen av forholdene endte med fengselsstraff.

Få oversikten: Terrorangrepene i Paris

Moske til VG: Like sjokkerte som alle andre

VG var søndag formiddag i Luce i utkanten av Chartres der Mostefai bodde.

Talsmann for moskeen Benayad Karim avviser at Mostefai hadde tilknytning til moskeen slik det har blitt hevdet av presse og i sosiale medier. Han frykter nå at terrorsaken skal skape problemer for det muslimske miljøet i byen.

– Han har ikke vært her. Vi kjente verken han eller familien hans. Vi frykter nå at vi skal bli blandet sammen med terroristene, men ikke alle muslimer er jihadister. De som tror det bør komme hit og se selv at Islam er en fredelig religion, sier Karim.

– Alle moskeer i Frankrike må følge fransk lov. De som ikke gjør det har ingenting i Frankrike å gjøre. Vi er like sjokkerte som alle andre over det som er skjedd, utdyper Karim.

Medlemmene av moskeen vil samles i kveld klokken 17. Rundt 200 mennesker deltar vanligvis ved den ukentlige fredagsbønnen.

DYPE SPOR: 129 mennesker er bekreftet døde etter terrorangrepene i Paris. 19 ble drept i og rundt kafeen La Belle Equipe, hvor dette kulehullet i vinduet forteller noe om det som skjedde timer tidligere. Foto: HELGE MIKALSEN , VG

– Dette er galskap

Statsadvokat François Molins sier Mostefai i 2010 ble oppfattet som et prioritert mål med tanke på radikalisering, men at mannen «aldri hadde vært implisert i noen etterforskning eller knyttet til terror».

Mostefai ble likevel satt på en liste som kalles «S». Personene på listen blir regnet for å kunne være en trussel mot rikets sikkerhet, og dersom de stoppes av politiet vil det bli registrert hvem de oppholder seg sammen og liknende.

I 2012 var det 5000 personer på S-listen.

Kan ha vært i Syria

Ifølge opplysninger den franske avisen Le Monde har, skal ha Mostefai ha vært borte fra sitt hjemsted i Chartres noen måneder. Det skal være informasjon om en passering i Tyrkia.

Lørdag kveld ble faren og broren hans tatt inn i politiets varetekt etter å ha meldt seg. Boligene deres blir undersøkt av politiet. Nå er altså totalt seks inkludert far og bror arrestert, ifølge AFP.

– Dette er galskap. Jeg var i Paris i går og jeg så hvordan dette skjedde, sa broren til nyhetsbyrået AFP med skjelvende stemme før han ble ført bort av politiet.
De overlevende forteller: Drepte alle i baren først

Brannmenn hjelper en skadet person like ved konsertstedet Bataclan, der Ismael Mostefai (29) var en av tre som skjøt inn i folkemengden som var på konsert. Foto: REUTERS/Christian Hartmann Christian Hartmann ,

Skal ha snakket perfekt fransk

Han er en av fire brødre i en søskenflokk på seks. Han sier han brøt kontakten med Mostefai for flere år siden. Han visste at broren hadde vært innblandet i småkriminalitet, men hadde aldri forestilt seg at broren kunne bli radikalisert.

Han fortalte at Mostefai dro til Algerie med familien sin og «den lille jenta hans».

– Det er stund siden jeg hørte noe nytt. Jeg ringte moren min, og hun lot ikke til å vite noe, sa broren lørdag.
Da Mostefai og de to andre terroristene stormet inn i konsertlokalene fredag kveld, fant de sine aller første ofre borte i baren. Vitner som var på stedet, beskriver de tre som rolige og bestemte – og alle skal ha snakket perfekt fransk.
Sent lørdag kveld kom det frem at terroristene som var involvert i angrepene, hadde på seg identiske selvmordsvester fylt med eksplosiver som er svært følsomt for varme, friksjon og mekaniske stoffer – noe som utgjør en stor risiko. Derfor har sprengstoffet fått tilnavnet «Satans mor» av enkelte terrorgrupper.

Les også: – Alle som kjente henne var glad i henne

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder