BIN LADENS SEKRETÆR: AQAP-leder Nasir al-Wuhayshi, her avbildet i 2014, skal ha blitt drept i et amerikansk droneangrep før helgen. Foto:-,Afp

CNN: USA har drept «kronprinsen av al-Qaida»

Terrorgruppa bekrefter drapet

Nasir al-Wuhayshi (38), den øverste lederen for al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP), skal være drept i et amerikansk droneangrep i Jemen.

  • Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Al-Wuhayshi, som ofte blir omtalt som «kronprinsen» i terrornettverket, ble drept i Hadramout-regionen fredag, opplyser jemenittiske etterretningskilder overfor CNN.

AQAP har de siste årene markert seg som en av de mest sentrale grenene av al-Qaidas virksomhet. Flere medlemmer skal i løpet av helgen også ha twitret om lederens bortgang.

Tirsdag morgen bekrefter terrorgruppa i Yemen at lederen deres er drept og opplyser samtidig at Qassim al-Rimi er den nye lederen.

Amerikanske myndigheter har tidligere utlovet en dusør på 10 millioner dollar (cirka 77 millioner kroner, journ.anm) for informasjon som fører til en pågripelse av terroristen.

Den prisbelønnte journalisten Rukmini Callimachi sier nyhetene er av stor betydning:

38-åringen har sjelden latt seg fotografere, men i fjor dukket terrorlederen plutselig opp på en propagandavideo hvor han talte et stort antall jihadister.

– Vi må eliminere korset. Korsets bærer er USA, sa han blant annet i videoen.

Før han kom til Jemen, skal han blant annet ha jobbet som Osama bin Ladens sekretær i Afghanistan.

Sett denne?: Anerkjent journalist med sjokkpåstander om bin Laden-aksjonen

Al-Wuhayshi har også figurert på flere «mest ettersøkte»-lister. Da CNN laget en liste over verdens farligste terrorister i 2013, havnet 38-åringen på annenplass, bak al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri. Inntil denne helgen var også al-Wuhayshi regnet som nummer to i al-Qaidas lederskap.

AQAP har allerede rukket å finne 38-åringens etterfølger. Ifølge CNN skal gruppas militære leder, Qasm al-Rimi, være utnevnt som ny toppsjef.

Les også: Dette hadde bin Laden i bokhylla

Drepte al-Qaida-topp i april

Amerikanskledede droneangrep har blitt til et mareritt for ledelsen av terroristorganisasjonen. Senest i april i år ble et annet høytstående AQAP-medlem, Nasser Ben Ali al-Ansi, drept da en drone avfyrte en rakett mot al-Ansi og hans eldste sønn i havnebyen Mukalla i Jemen.

I en propagandavideo fra tidligere i år hevdet Al-Ansi at AQAP sto bak angrepet mot Charlie Hebdo i Paris, hvor tolv mennesker ble drept og flere alvorlig skadet.

Sett denne?: Nordmann løslatt fra fengsel i Jemen

Da terroristbrødrene Kouachi stjal en bil utenfor Paris, skal de ha uttalt følgende til en avisselger i nærheten:

«Hvis noen spør, så er vi fra al-Qaida i Jemen».

Les også: Disse står på terrorgruppas dødsliste

PÅ TERRORLISTE: Anders Cameroon Østenvig Dale. Foto: PRIVAT Foto: ,

Nordmann på USAs terrorliste

I fjor sommer ble det også kjent at USA plasserer norske Anders Dale på sin terrorliste, for sin deltakelse i AQAP i Jemen.

Nordmannen antas å ha fått trening av bombemakeren Ibrahim al-Asri, som var mannen som sto bak eksplosivene som var sydd fast i undertøyet til en nigeriansk passasjerer på et fly som skulle til Detroit første juledag i 2009.

Les også: Slik ble Jemen en yngleplass for terrorister

Tidligere har det også kommet frem at en selvmordsbomber som drepte 100 jemenittiske soldater i 2010 og den amerikanske borgeren Faisal Shahzadad, som prøvde å detonere en bilbombe på Times Square i New York samme år, alle fikk opplæring i Jemen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder