Her kriger russisk ubåt mot IS med raketter fra Middelhavet

Her er bilder du aldri tidligere har sett: En russisk ubåt som skyter kryssermissiler mot IS fra Middelhavet.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Videoen ble offentliggjort av det russiske forsvarsdepartementet tirsdag, og viser hvordan Kalibr-rakettene skytes ut fra den neddykkede ubåten, før de skyter fart østover mot målene.

Videoen viser også dronebilder av det som skal være nedslagene, dypt inne i IS-terroristenes kjerneområder.

– Målene var to store terroristposisjoner ved Raqqa, sier forsvarsminister Sergei Shoigu i et TV-sendt møte med Vladimir Putin.

Videoen som du kan se øverst i saken, ble raskt en snakkis i forsvarsmiljøer verden over.

UTSKYTNINGEN: Dette kornete bildet er hentet fra videoen som viser Kalibr-raketten blir skutt ut fra Kilo-klasse-ubåten utenfor kysten av Syria denne uken. Foto: Russisk FD , Afp

Ikke fordi målene som ble truffet var spesielt viktige eller enestående i den pågående kampen mot IS.

Men med den usedvanlig godt dokumenterte utskytningen flekser Russland nye militære muskler - vel vitende om at militære eksperter verden over har merket seg det samme:

I løpet av den siste måneden har Russland angrepet IS fra fly stasjonert i nærområdene, fra krigsskip i Det kaspiske hav og fra strategiske bombefly som på de lengste toktene har fløyet langs norskekysten på sin vei mot Syria - slik VG avslørte i slutten av november.

Nå kan de også skrive opp vellykket utskytning fra ubåt i krigssituasjon på listen.

– Kalibr-missilene har nok en gang bevist sin effektivitet over lange distanser, sier Shoigu til AFP.

Varslet USA

Ifølge Pentagon ble både amerikanske og israelske myndigheter varslet om utskytningen på forhånd.

– Det setter vi pris på, sier Pentagon-talsmann Peter Cook til AFP.

EKSPERT: Tror Putin får nøkkelrolle i Syria-konflikten

Varselet ble sendt videre til sivile luftfartsmyndigheter, som det siste døgnet har stengt deler av luftrommet over Nord-Irak i tilfelle krysserraketter skulle passere gjennom området.

«Russisk Tomahawk»

FRA FARTØYER: Her skytes en Kalibr-rakett ut fra et russisk fartøy i Det kaspiske hav. Foto: Russisk FD , Afp

Det var mannskapet på den splitter nye «Rostov na Donu», en ubåt i Kilo-klassen, som sto for utskytningen. Nøyaktig hvor ubåten, som er en del av Svartehavsflåten, befant seg da angrepet skjedde, er uklart.

Men allerede før missilene ble skutt ut, fortalte russiske tjenestemenn til russiske medier at ubåten var iferd med å posisjonere seg «utenfor kysten av Syria».

Kalibr-rakettene er relativt nye i det russiske våpenarsenalet, og er russernes versjon av den langt mer kjente amerikanske Tomahawk-raketten.

Angrepene mot Syria den siste måneden er første gang de brukes i kamp, og Russland har vært opptatt av å vise at de kan avfyres fra en rekke ulike plattformer, også mindre fartøyer og ubåter.

- Har knust 600 mål på tre dager

Ifølge det russiske forsvarsdepartementet har russiske fly og fartøyer utført over 300 angrep mot IS de siste tre dagene.

– Vi har gjennomført mer enn 300 angrep i Syria de siste tre dagene, og truffet over 600 ulike mål, sier Shoigu til det myndighetskontrollerte nyhetsnettstedet Sputnik.

Her kommenterte de også målene ubåten skjøt mot:

– Som et resultat av de vellykkede angrepene både fra luften og fra ubåtflåten, ble alle målene ødelagt, sa Shoigu.

Ifølge forsvarsministeren var målene våpenlagre, en fabrikk som ble brukt til å forberede improviserte sprengladninger, og deler av terrorgruppens olje-infrastruktur

Under det TV-sendte møtet fortalte Putin også det de fleste militære eksperter er smertelig klar over: Kalibr-rakettene kan bære atomstridshoder.

– Vi håper vi aldri vil få bruk for det i kampen mot terrorisme, sa Putin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder