MIGRANTER: Hellas har hatt en kraftig økning i antallet asylsøknader fra land som Pakistan, India og Marokko - land de i utgangspunktet ikke ville registrere asylsøknader fra. Her migranter fra Pakistan i matkøen på Lesvos. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

Fortsatt flere nye flyktninger enn returer til Tyrkia

Full stopp i Tyrkia-retur: Nå vil alle søke asyl i Hellas

LESVOS (VG) Antallet nyankomne flyktninger har gått nedover, men fortsatt har det kommet tre ganger så mange til de greske øyene som er sendt i retur denne uken.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Samtidig som de første returene til Tyrkia ble iverksatt grytidlig mandag morgen, fanget fotograf Chryssa Panoussiadou, på oppdrag for VG, bildet av en annen båt på vei inn i havnen: 173 nyankomne flyktninger og migranter eksortert inn av den greske kystvakten.

Nye tall VG har fått tilsendt fra det greske immigrasjonsverket viser at det har vært totalt 632 nye ankomster til de greske øyene mandag, tirsdag og onsdag - men tallene har gått nedover for hver dag.

PÅ VEI INN: Bildet er tatt samtidig som returene til Tyrkia ble iverksatt mandag morgen, og viser nye flyktninger på vei inn til havnen i Lesvos. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

– Det vil nok ta tid før vi ser at det stopper helt opp. Det tar tid før informasjonen sprer seg blant de som allerede har lagt ut på reise, sier pressetalskvinne i EUs grenseorgan Ewa Moncur til VG.

– Dessuten vet vi at menneskesmuglere lyver og forteller flyktninger og migranter at det finnes unntak, så de kan fortsette å tjene penger. Mange grupper tror at det fremdeles er mulig å reise videre fra Hellas via Balkan-ruten. Det er mange triste historier om personer som er blitt lurt, sier hun.

VRIEN JOBB: Ewa Moncur, talskvinne i EUs grenseorgan Frontex. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

Stoppet helt opp

131 migranter ble sendt fra Lesvos på mandag, og 71 fra Chios. Men siden har det stoppet helt opp - det skulle ha vært totalt 750 returer de tre første dagene denne uken.

Og nå tyder alt på at det heller ikke blir noen returer til Tyrkia på torsdag heller, og en planlagt «masseretur» av fem hundre personer på fredag blir trolig heller ikke noe av.

– Vi er ikke blitt varslet om returer torsdag, så det blir ikke noe av. For fredag kan jeg ikke si noe sikkert, men vi har ikke fått beskjed om det. Det kan skje dersom de som skal returneres er klargjort, sier Moncur.

VG får forklart at årsaken er at migrantene som Hellas i utgangspunktet mener ikke kvalifiserer til å søke asyl, nå krever å få registrere en søknad.

Les også: 1.500 ønsker asyl - kun én mann ser på sakene

I hver enkelt sak må det fattes et vedtak om at vedkommende har fått registrere seg, og det gjelder også for migranter fra land som Pakistan, India og Marokko, der greske myndigheter fatter gruppevedtak med avslag.

Se video med migrantene på Lesvos: Hit vil de dra

– Det er ikke overraskende at antallet asylsøknader går opp, fordi det er jo personer fra land som Syria, Afghanistan og Irak som har ankommet, og de har gode

muligheter til å få asyl. Alle har rett til å registrere en søknad, også migranter fra andre land, og som så at mange landsmenn kom seg videre i Europa tidligere, sier Moncur.

Les også: Amnesty: Tyrkia sender folk videre til Syria

Av de over 6.000 flyktningene og migrantene som har ankommet etter EU-Tyrkia avtalen ble iverksatt 20. mars, har 2.700 registrert sine asylsøknader. Men hovedproblemet er at greske asylmyndigheter ikke har kapasitet nok. Det forventes at andre EU-land bidrar med ekstra personell i de kommende ukene.

VG besøkte overfylt leir: Flyktingene bryter opp gjerdet for å protestere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder