AP: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

Amerikanske AP og CBS tar noe av brodden av tirsdagens nominasjonsvalg ved allerede å utpeke Hillary Clinton som Det demokratiske partiets presidentkandidat.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Ifølge mediene har Clinton nemlig samlet støtte fra nok landsmøtedelegater til å vinne nominasjonen på demokratisk side – allerede før valgrundene i de siste seks delstatene.

AP har foretatt en rundspørring blant alle de såkalte superdelegatene i partiet, og 571 av dem oppgir at de kommer til å støtte Clinton. I nominasjonsrundene har hun vunnet støtte fra 1.812 ordinære delegater, og dermed har hun støtte fra de 2.383 delegatene som kreves for å sikre presidentkandidaturet.

Mandag kveld bekrefter CBS at også deres opptelling viser at Clinton har parkert motkandidaten Bernie Sanders i nominasjonskampen.

Les også: Hillary Clintons svoger pågrepet

MULIG NOMINERT: Hillary Clinton blir Det demokratiske partiets presidentkandidat, ifølge AP. Foto: Thomas Nilsson VG

Beskjeden reaksjon

Ifølge APs opptelling svarer kun 95 av de totalt 714 superdelegatene at de fortsatt er offisielt «uforpliktet» i forkant av landsmøtet. 48 gir sin støtte til Sanders, som har vunnet 1.512 ordinære delegater.

Det ser dermed ut at Clinton blir den første kvinnen i historien som utpekes som presidentkandidat av et amerikansk parti, men selv vil hun ikke innkassere seieren på forskudd.

– Vi er smigret, AP, men vi har fortsatt nominasjonsvalg å vinne. California, Montana, New Mexico, North Dakota, New Jersey, South Dakota, skriver Clinton via Twitter som svar til AP har kåret henne som vinner av nominasjonen. Totalt 806 demokratiske delegater står på spill i tirsdagens nominasjonsvalg.

Også Sanders-leiren er avventende og vil ikke erkjenne noe nederlag.

– Det foreligger ingen demokratisk kandidat før juli, heter det fra Sanders' valgkampapparat, med henvisning til landsmøtet, som formelt velger partiets presidentkandidat.

Clinton vs. Trump

Dersom undersøkelsene til AP og CBS stemmer, ligger alt nå an til at Clinton skal ut i valgkamp mot Republikanernes antatte presidentkandidat, eiendomsmogulen Donald Trump.

Presidentvalget i USA holdes 8. november. Både Demokratene og Republikanerne holder landsmøte i juli.

Mer om

  1. USA-valg 2016
  2. Demokratene, USA
  3. Hillary Clinton

Flere artikler

  1. Clinton erklærer seier i nominasjonsvalget

  2. Sanders-leiren vil endre Demokratene

  3. Nå er Hillary Clinton (68) historisk

  4. Clinton og Sanders vant én stat hver

  5. De kan vinne fem nye delstater i natt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder