Politiet i USA i søkelyset igjen etter nytt dødsfall

Amerikansk politi er igjen i søkelyset for sin behandling av afroamerikanere etter at en svart kvinne døde i fengsel etter å ha blitt arrestert i Texas.

Artikkelen er over fem år gammel

Et videoopptak av pågripelsen av Sandra Bland for en mindre trafikkforseelse skaper tvil om myndighetenes opplysninger om at hun begikk selvmord i cella. Statsadvokat Elton Mathis sier han vil innlede etterforskning for drap.

28 år gamle Bland ble funnet død i cellen 13. juli, og ifølge politisjef Brian Cantrell begikk hun selvmord.

Blands familie i Chicago sier hun hadde reist til Texas for å søke på en jobb på universitetet i Texas der hun hadde studert og tatt eksamen i 2009, og at hun var optimistisk og alt annet enn suicidal.

VENNER: Jeanette Williams legger ned en bukett roser på stedet der folk kommer for å minne Sandra Bland. Foto:Pat Sullivan,Ap

Politibrutalitet

Dødsfallet setter igjen søkelyset på amerikansk politis brutale behandling av svarte, nesten et år etter at 18 år gamle Michael Brown ble skutt og drept av en politimann i St. Louis. Da det ble kjent at politimannen ikke blir tiltalt for drap brøt det ut voldsomme opptøyer i Ferguson.

Bakgrunn: Politimannen som drepte Michael: – Han ville drepe meg

Saken er langt fra den eneste som har skapt raseri i USA: En (ofte) hvit politistyrke anklages jevnlig for å ikke være rettferdig i sin behandling av svarte amerikanere. President Barack Obama har slått fast at mange svarte amerikanere ikke har tillit til politiet.

Blant annet har drapet på 12 år gamle Tamir Rice ført til mye kritikk mot politiet.

Les også: Disse politi-voldsakene får amerikanerne til å rase

Noe av det som oppfattes som verst, er hvordan politiet ofte stanser svarte bilførere for mindre forseelser, pågripelser som ofte ender i skade eller død.

Videoopptaket viser at Bland ble stanset for ikke å ha brukt blinklys da hun skiftet fil i Prairie View, utenfor Houston.

VG i april: Dette er USA-politiets ofre det siste året

Det hele starter pent med sjekk av førerkort, men når den hvite politimannen Brian Encinia ber henne slukke sigaretten hun røyker på i sin egen bil, eskalerer det, og det ender med at hun hales ut av bilen og kastes i bakken, og at Encinia sikter på henne med et våpen. Tre dager senere var hun død.

Indignert politiker

En lokal politiker, Royce West, som sitter i Texas' delstatssenat, sier at han har snakket med familien til Bland i Chicago, og at hun aldri skulle vært arrestert.

På en pressekonferanse tirsdag sa den demokratiske politikeren at etterforskningen av hendelsen skal skje i full åpenhet.

Også viseguvernør Dan Patrick kaller hendelsen en tragedie og sier det må undersøkes hvorfor hun døde i delstatens fengsel.

Encinia selv, som er fritatt for patruljetjeneste, sier at hun sparket ham, og at han derfor måtte bruke makt mot henne og sette på henne håndjern før hun ble kjørt til politistasjonen og siktet for vold mot offentlig tjenestemann.

På videoen ser man hvordan de to bruker kjeft mot hverandre, og hvordan hun mot sin vilje blir dratt ut av bilen. Men den angivelige voldsbruken mot slutten av hendelsen skjer utenfor opptaket fra kameraet i politibilen.

Les også

 1. Politidrapene i USA: Dette er politiets ofre det siste året

  Walter Scott, som ble skutt og drept av politiet lørdag, er en av den stadig voksende rekken av ofrene for politivold…

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Politiet: Bland begikk selvmord

 2. Politiet i Chicago innrømmer å ha skutt uskyldig kvinne (55)

 3. Store demonstrasjoner sprer seg over USA

 4. Pluss content

  Skrekklegen forgiftet og drepte pasienter

 5. Ledet Ferguson-etterforskning: Mener Trump endret politi-tiltak som virket

Fra andre aviser

 1. Politiet i USA i søkelyset igjen etter nytt dødsfall

  Bergens Tidende
 2. Kvinne funnet død i fengsel i USA

  Aftenposten
 3. Politiet i USA i søkelyset igjen etter nytt dødsfall

  Fædrelandsvennen
 4. Politiet bekrefter at Bland begikk selvmord

  Fædrelandsvennen
 5. Afroamerikansk kvinne døde i arresten: Nå vil statsadvokaten etterforske politiet

  Aftenposten
 6. Pågrepet kvinne sa hun hadde forsøkt selvmord

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder