FLY SETTES PÅ BAKKEN: Streiken blant svenske SAS-piloter fortsetter søndag. Det fører til at en rekke flyvninger i Sverige blir innstilt. Foto: Jan Petter Lynau VG

SAS-streiken fortsetter: Flere flyvninger innstilt

Streiken blant de svenske SAS-pilotene fortsetter søndag. 12 Oslo-fly innstilles.

  • Siri Marie Seim Sønstelie

SAS skriver i en pressemelding lørdag at streiken blant de svenske pilotene vil fortsette søndag. Dette vil føre til at flere flyvninger vil bli kansellert.

Ytterligere 220 flyvninger vil bli påvirket og om lag 26 000 passasjerer vil bli rammet av streiken.

E24 skriver at tolv flygninger mellom Oslo og Stockholm blir innstilt.

Lørdag var det kun ett fly mellom Norge og Sverige som ble rammet.

Beklager på det sterkeste

Kommunikasjonsansvarlig Karin Nyman i SAS Sverige beklager på det sterkeste at streiken rammer uskyldige reisende, og sier at det er beklagelig at man ikke har kommet til enighet.

– Jeg beklager på det sterkeste til alle våre SAS-kunder, som er en uskyldig tredje part i denne streiken. Den svenske pilotforeningen har bestemt at streiken fortsetter. Vi har gjort alt vi kan for å unngå streik, men har dessverre ikke kommet til noen enighet, sier hun.

Flyvninger med norske og danske piloter, samt flyvninger med andre samarbeidsselskaper vil fortsette som normalt, skriver SAS.

Nordmenn lite berørt

Pessetalsmann Knut Morten Johansen i SAS Norge sier at streiken i hovedssak har vært isolert i Sverige, og at det er et lite antall norske reisende som er rammet så langt. Dette gjelder også søndag.

– Når det gjelder søndag vil ytterligere noen norske flyvninger bli innstilt, men streiken er i hovedsak isolert i Sverige. Nordmenn er generelt sett lite berørt av streiken. En del av passajerene har allerede blitt tatt hånd om, og har enten utsatt reisen sin eller funnet et annet alternativ, sier Johansen til VG, før han fortsetter:

– Vi har allerede hjulpet mange, og har kommet opp med andre rutealternativer for å få alle reisende frem til destinasjonene de skal til. Det har vært en krevende jobb, men vi har fått tilbakemelding på at det har blitt gjort en god jobb.

Johansen understreker overfor VG at det er svært beklagelig at streiken rammer SAS sine kunder.

Startet fredag

Den svenske pilotforeningen tok fredag ut 400 piloter istreik. Streiken gjelder i hovedsaklig piloter som flyr kortdistanseruter.

Totalt ble et 40-talls flyvinger innstilt på fredag, og om lag 150 flyvninger lørdag som følge av streiken, noe som har rammet om lag 23.000 passasjerer.

Til sammen vil altså 49.000 passasjerer rammes denne helgen.

Det er lønn som ligger på forhandlingsbordet, og det er Svensk pilotforening som forhandler på vegne av SAS-pilotene. SAS-pilotene krever en lønnsøkning på 3,5 %, og et lønnsystem som er likt for både nyansatte og ansatte som har vært ansatt i en lenger periode.

Torsdag sa Svensk Pilotforening nei til et avtaleforslag fra mekleren.

En streik blant norske SAS-piloter og en vekterstreik på Gardermoen ble etter langstrekklige meklinger hos Riksmekleren avverget før helgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder