Så tåregass-angrep mot babyer og småbarn

Gravid kvinne truffet av gummikuler

Tenåringer forteller at de ble banket opp av politiet

Norsk Røde Kors-leder var på grensen: – Hva i helvete er det Europa driver med?

ISTANBUL (VG) Små, syriske flyktningbarn fikk tåregass rett i ansiktet.  – Hva i helvete er det Europa driver med? spør Mads Harlem fra Røde Kors. Han så sammenstøtene på den gresk-makedonske grensen med egne øyne søndag.

 • Nilas Johnsen
 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

Tåregassen sev også inn i klinikken til Leger Uten Grenser under opptøyene i Idomeni. – Det var sinnssykt, sier norske Jonas Hågensen til VG.

– De fleste som ble skadet og trengte hjelp var menn, men antallet kvinner og små barn er uvanlig høyt. Vi har behandlet barn ned i i toårsalderen, forteller talsmann Jonas Hågensen i Leger Uten Grenser til VG.

Han var selv i Idomeni-leiren under de voldsomme sammenstøtene mellom makedonsk politi og flyktninger og migranter, som oppsto da rundt 500 personer forsøkte å bryte gjennom grensegjerdet, og ble møtt med tåregass fra makedonsk politi.

Samtidig var Mads Harlem, som er leder for politikk- og folkerettsavdelingen i Røde Kors, i området. Juristen trodde nesten ikke det han så.

– Jeg så mange barn og familier som beveget seg mot grensegjerdet fordi det hadde gått rykter om en åpning av grensen. Så, plutselig begynte noen å fyre av tåregass. Det var virkelig hjerteskjærende scener som utspant seg der – med barn som åpenbart ble rammet av tåregassen, og familier i desperasjon som flyktet vekk fra gassangrepene, beskriver Harlem.

Dette er Europa i dag: Piggtråd, stål, soldater og krigsskip

Stengt grense

Rundt 11.200 flyktninger og migranter er strandet på gresk side av grensen i Idomeni, nord i Hellas. Grensen ble stengt av Makedonia i midten av februar.

Minst 260 personer ble skadet, og opp mot 300 var innom klinikken til MSF, får VG opplyst.

JURIST: Mads Harlem er leder av Folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors. Han så sammenstøtene på nært hold. Foto: Olav A. Saltbones Røde Kors

– Det har vært en sinnssyk dag. Tåregassen kom sivende inn i klinikken, det var helt jævlig. Rundt 200 trengte hjelp grunnet tåregassen politiet hadde brukt. De øvrige hadde ulike skader fra slag, eller etter å ha falt og blitt tråkket på i tumultene, sier Hågensen.

– En gravid kvinne fortalte at hun hadde hørt et rykte om at grensen var åpnet i dag, men da hun kom opp dit så hun politiet, og begynte å løpe. Hun har merker etter gummikuler i ryggen. Han datt og mennesker i panikk løp over henne.

Banket opp

Hågensen sier at syv personer måtte fraktes videre til sykehus for mer alvorlige skader, mens de fleste ble behandlet ved MSF-klinikken.

– Noen tenåringer hadde åpne sår og brudd, og fortalte at de hadde kommet seg over på makedonsk side av grensen, og at de ble banket opp av politiet der.

MSF opprettet søndag en ekstra klinikk, og planlegger å åpne en tredje klinikk mandag. Røde Kors har også flere hundre personer i grenseområdene. Hjelpebehovet er enormt.

– Hva i helvete er det Europa driver med? Det eneste de syriske menneskene her ønsker seg, er å komme seg nordover. Men grensene er strengt. Nå bor de helt provisorisk i medbragte telt med elendige sanitærforhold, sier Harlem i Røde Kors.

VOLDSOMT: Migranter forsøker å bryte seg gjennom gjerdet. Foto: Bulent Kilic Afp

Hågensen ser ingen umiddelbar lysning i situasjonen for menneskene der.

– Vi frykter at dette vil fortsette. Det er så mange desperate mennesker som fortsatte venter her i håp om at grensen vil bli åpnet. Det florerer rykter, slik som i dag da mange trodde grensen skulle åpnes, sier Hågensen.

Stor VG-spesial: Dette er festning Europa

Gresk kritikk

Greske myndigheter er sterkt kritisk til de makedonske politifolkenes bruk av tåregass.

– Den vilkårlige bruken av kjemikalier, gummikuler og sjokkgranater mot sårbare grupper, og særlig når det skjer uten at det er grunn til å bruke slik makt, er farlig og forkastelig, sier regjeringstalsmannen George Kyritsis, ifølge NTB.

KASTER STEIN: En migrant kaster stein mot makedonisk politi. Foto: Amel Emric Ap

Ifølge makedonsk politi ble tre av deres folk ved grensen også skadd etter at det ble kastet stein mot dem.

– De kastet stein mot makedonsk politi, som svarte med å skyte tåregassgranater, sier en makedonsk talsmann som ønsker å være anonym.

Mads Harlem i Røde Kors så ingen steinkasting, men desperate mennesker stengt bak et enormt, bevoktet gjerde.

– Det er så mange små barn involvert. Familiene deres ønsker seg en ny fremtid i Europa. Men nå er de stengt bak gjerder som desperate fanger, helt uskyldige mennesker fra Syria. Og alle vet jo hva de har kommet fra der, sier Mads Harlem i Røde Kors.

– Migrantene presset på mot grensegjerdet, men befant seg på gresk side. Gjerdet er fortsatt der, de har ikke brutt seg gjennom, sier den makedonske talsmannen.

Les også: Flyktninger i Østerrike sorteres med fargebånd

Les også

 1. Brukte tåregass mot flyktning-opprør – minst 260 skadet

  Makedonsk politi brukte tåregass og sjokkgranater mot flere hundre flyktninger og migranter som søndag forsøkte ta seg…
 2. Kjemper om å være strengest i Europa

  KØBENHAVN (VG) Sylvi Listhaug vil være strengest i Europa. I Danmark møter hun tøff konkurranse i kollegaen Inger…
 3. Dette skjer med flyktningene etter Tyrkia-retur

  DIKILI (VG) De fleste som returnes til Tyrkia vil bli sendt videre uten å få asyl - men syrerne loves plass i de…
 4. Listhaug vil ha teltleir for asylsøkere

  NÆSTVED (VG) I Danmark sover asylsøkere utendørs i gule krigstelt. Nå følger innvandringsminister Sylvi Listhaug…
 5. Frykter for barneflyktninger på greske øyer

  LESVOS (VG) Forholdene for barn på flukt er «uholdbare» i leirene på de greske øyene, advarer Redd Barna og FN.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring
 3. Makedonia
 4. EU
 5. Hellas
 6. Tyrkia

Flere artikler

 1. Brukte tåregass mot flyktning-opprør – minst 260 skadet

 2. Ble skadet i opptøyer ved stengt grense: – Trodde jeg skulle dø da gummikulen traff

 3. Krysser elv - tre funnet døde

 4. Rømte fra leir i Idomeni for å slippe tvangsflytting

 5. Her levde kyr - nå bor flyktninger i bingene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder