Orkanen «Matthew» raser innover USA: – Et monster

- Ikke gå utendørs!

Unntakstilstand i tre delstater 

842 døde på Haiti

Amerikanske myndigheter advarer mot at orkanen «Matthew» kan gjøre områder ubeboelige i flere måneder fremover.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Klokka 22 i kveld var meldingen fra værtjenesten i Jacksonville: «IKKE GÅ UTENDØRS!».

Etter å ha tatt livet av flere hundre mennesker og lagt tusenvis av hjem i ruiner i Haiti, raser den kraftige orkanen nå innover USA. Stormens øye vil snart treffe land.

– Vi har allerede begynt å se konsekvensene, og det er et monster, sier Florida-guvernør Rick Scott om den dødelige orkanen.

Er du der «Matthew» rammer? Tips VG på sms til 2200 eller e-post til 2200@vg.no

Tallet på mørklagte hjem i Florida øker. En million mennesker er nå uten elektrisitet.

«Matthew» er den sterkeste stormen som har truet Atlanterhavskysten på over ti år, ifølge AP.

Myndighetene om at orkanen kan komme til å gjøre store skader, melder CNN.

• Områder kan bli ubeboelige i uker og måneder

• Veier kan bli stengt og bruer ødelagt

• Store ødeleggelser på bygninger

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet

– Aldri sett maken

«Matthew», som fredag kveld klokka 23 nedgradert til kategori 2, som ventet. Samtidig nærmer stormens øye seg kysten.

I Cape Canareval, som ligger i Brevard fylke, ble det i løpet av dagen målt vindkast med en fart på 170 kilometer i timen.

– En familie ringte og meldte fra om at taket på huset deres akkurat hadde blitt revet av, sier talsmann for nødatene i Brevard, David Waters, ifølge AP.

USAs president Barack Obama har erklært unntakstilstand i Florida, Georgia og South Carolina, og myndighetene har oppfordret over to millioner mennesker til å komme seg vekk fra kystområdene.

– Det er en vanvittig storm. Jeg har holdt til her siden 60-tallet, og har aldri sett maken, sier ordfører Jack Seiler i feriebyen Fort Lauderdale i 04.15-tiden.

Da stormsenteret var på vei mot Miami tok orkanen en liten dreining mot høyre ute i havet, før den fortsatte nordover. Det gjorde at Miami og spesielt Fort Lauderdale slapp unna de kraftigste kastene.

Etter at den har beveget seg gjennom Florida, antas det at «Matthew» vil sveipe over kysten i delstatene Georgia og South Carolina i løpet av helgen før den tar en ny vending ut mot havet. Stormen kan også komme til å vende tilbake til Florida i midten av neste uke som en tropisk storm, skriver AP.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto:

I sentrum av Miami meldte VG-journalist Anders K. Christiansen at vinden tiltok markant i styrke like før klokken 04 norsk tid.

Både myndigheter og hotellene i byen ber folk om å holde seg innendørs.

– Vinden har økt markant i styrke den siste timen. Likevel virker Miami å komme bedre ut av uværet enn mange fryktet. Situasjonen er trolig lang mer alvorlig noen mil lenger nord i Florida, sa Christiansen.

Bakgrunn: Slik herjet «Matthew» i Haiti

LA BYEN I RUINER: Dette bildet tatt av FNs MINUSTAH viser byen Jeremie på Haiti etter orkanen Matthew. Foto: Logan Abassi / UN/MINUSTAH AFP

Dødstallet stiger i Haiti

«Matthew» er det kraftigste uværet som har rammet Karibia og USA siden «Wilma» og «Katrina» i 2005. Sistnevnte ble en gigantisk katastrofe da demningene som skulle hindre flom i New Orleans brast. Store deler av byen havnet under vann.

Tusenvis ble hjemløse, og minst 1836 personer mistet livet.

Orkanens dødelige regnskap etter herjingene i Haiti er også i ferd med å gjøres opp: Minst 842 mennesker skal ha mistet livet i følge ikke navngitte myndighetspersoner i landet, melder Reuters.

I tillegg har tusenvis mistet sine hjem.

– Ikke ta noen sjanser

Florida-guvernøren kom sent torsdag kveld også med en svært tydelig advarsel til de som ikke har fulgt oppfordringen om å evakuere:

Kristin Brække (19) bor i Orlando. Foto: PRIVAT

– Dette er seriøst. Ikke ta noen sjanser. En liten bevegelse i stormen kan ha mye å si. Det er grunnen til at vi forbereder oss på at den treffer direkte. Så jeg gjentar; dersom du trenger å evakuere, men ikke har gjort det, gjør det. Denne stormen vil drepe dere! Tiden er i ferd med å renne ut.

Kristin Brække (19) jobber på den norske paviljongen i Epcot i Disney World i Florida, og bor i Orlando. Hun forteller at de har fått beskjed om å holde seg innendørs, og ikke gå ut med mindre det er absolutt nødvendig.

– Selv om vi ikke er langs kysten virker det som om orkanen også kan komme til å treffe her. Vi har i løpet av de siste dagene kjøpt inn ekstra mat og drikke i tilfelle vi ender opp med å bli strandet her uten strøm og rent vann. Det har begynt å regne ganske kraftig, men jeg regner med at det bare kommer til å øke utover kvelden, sier hun til VG.

Ta kontakt med UD

Utenriksdepartementet ber nordmenn som oppholder seg i de orkanrammede områdene om å registrere seg, skriver NTB.

– Norske borgere som oppholder seg i området bør holde seg orientert om situasjonen og følge råd fra lokale myndigheter. Vi anbefaler også registrering på reiseregistrering.no. Det er også lagt ut oppdatert informasjon på landsidene på regjeringen.no og på ambassadens hjemmeside, sier pressevakt i UD Marte Lerberg.

Hun opplyser at UD er i kontakt med ambassaden i Washington og generalkonsulatene i Houston og New York og følger situasjonen tett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder