Eier av semitrailer: – De må ha kapret bilen og gjort noe med sjåføren min

BERLIN (VG) Politiet mistenker at semitraileren som ble brukt i angrepet mot det tradisjonsrike julemarkedet, var stjålet fra en byggeplass i Polen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tolv personer ble drept og 48 skadet etter at den enorme semitraileren kjørte over gangveien like ved Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche fem dager før julaften.

Kort tid etter hendelsen ble det tyske medier melder er 23 år gamle pakistanske Naved B. pågrepet. I tillegg ble en polsk mann funnet død i passasjersetet.

Semitraileren er eid av et polsk selskap, og var ifølge tysk politi lastet med stålbjelker som skulle kjøres til Berlin. Politiet skriver på Twitter at de mistenker at semitraileren ble stjålet fra en byggeplass i Polen.

Få oversikt: Dette vet vi så langt

Selskapets eier Ariel Zurawaski sier til den polske fjernsynskanalen TVN24 at sjåføren, som er hans fetter, ikke hadde vært mulig å få tak i siden klokken 16 mandag ettermiddag.

– Han er mitt søskenbarn. Jeg har kjent ham siden han var et barn. Jeg kan garantere for ham, sier Zurawski til AFP.

Wael (28) fra Aleppo ble vitne til dramaet: Det var som en spøkelsesbil

– Vi har ikke hørt fra ham siden i ettermiddag. Jeg forstår ikke hva som har skjedd. De må ha kapret bilen og gjort noe med sjåføren min.

Selskapets transportsjef Lukasz Wasik sier at sjåføren er 37 år gammel, og flere ganger har kjørt stålmaterialer fra Italia til Berlin. Han forteller at bedriften der materialene skulle lastes av, ikke har mottatt dem.

– Vi mistet kontakt med ham, vet ikke hva som har skjedd, om han ble tatt som gissel eller drept. Vi vet ingenting. Vi er svært bekymret for ham. Det er tragisk, sier Wasik.

Det polske nettstedet money.pl skriver at firmaet som eide semitraileren forteller at noen skal ha slått kjøretøyet av og på i forkant av angrepet «som om man forsøkte å komme seg avgårde».

Nettstedet skriver semitraileren ble startet klokken 15.44, 16.52 og 17.37, men at den ikke beveget seg før klokken 19.34.

Ole Kristian til VG: Jeg fikk flashback til Nice

Naved B. har søkt asyl i Tyskland, skriver Die Welt, og skal ha bodd på et asylmottak i Berlin.

Politiet har foreløpig ikke kommentert noen av disse påstandene.

Det ble først meldt om ni drepte, men natt til tirsdag bekrefter politiet at dødstallet har steget til tolv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder