5000 evakuert fra Aleppo: – De har vært gjennom et helvete

Sikkerhetsrådet går nå enstemmig inn for å sende FN-observatører til Aleppo. 75 busser har i dag tatt 5000 mennesker ut av den krigsherjede byen.

  • Elise Alexandra Gulbrandsen
  • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over tre år gammel

Den internasjonale Røde Kors-komiteen melder like før klokken 15 at rundt 5000 mennesker har blitt evakuert fra Øst-Aleppo i dag.

Samtidig har et enstemmig sikkerhetsråd gått inn for å sende observatører inn i byens ruiner, for å overvåke evakueringen og beskytte sivile.

– De har vært gjennom et helvete. Nivået av traumer de har opplevd er umulig å beskrive eller forstå, sier Casey Harrity i organisasjonen Mercy Corps til nyhetsbyrået AFP.

Et samlet sikkerhetsråd gikk nå inn for det franske resolusjonsforslaget om å sende FN-observatører, selv om Russland i helgen truet med å legge ned veto.

– Vårt mål med denne resolusjonen er å unngå et nytt Srebrenica i denne fasen umiddelbart etter de militære operasjonene, sa Frankrikes FN-ambassadør François Delattre etter gårsdagens møte.

– Aleppo-resolusjonen er en melding om håp til det syriske folk og et utgangspunkt for en våpenhvile, sier Delattre i dag.

– Vi er ekstremt bekymret

Den syriske vinterkulden har satt inn og mange av dem som har blitt evakuert i dag, har ventet lenge ute i kulden. Flere skal ha blitt holdt inne på busser i opp mot 16 timer uten å ha muligheten for å gå på toalettet eller få noen medisinsk hjelp.

Den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavuşoğlu skriver på Twitter at antallet som er evakuert fra Øst-Aleppo, totalt, nå har nådd 20.000.

Ifølge UNICEF er mer enn 3000 barn blitt evakuert de siste dagene.

– Det er fortsatt hundrevis av sårbare barn, mange foreldreløse, fanget inne I Øst- Aleppo. Vi er ekstremt bekymret for deres skjebne. Hvis ikke disse barna evakueres så raskt som mulig, kan de dø, sier generalsekretær Anthony Lake i UNICEF i en uttalelse i dag.

En av dem som ble evakuert i dag, er syv år gamle Bana, som har blitt et av beleiringens ansikter på grunn av familiens Twitter-meldinger fra Øst-Aleppo.

«Under angrep. Ingen steder å dra, hvert minutt føles ut som døden. Be for oss. Farvel», sto det på syvåringens Twitter-konto den 5. desember. Nå skal hun være i trygghet og reddet ut av Aleppo.

– Evakueringen går på skinner igjen, sier Elizabeth Hoff, som leder arbeidet til Verdens helseorganisasjon (WHO) i Syria, til NTB i dag.

Les også: De er omringet og angrepet i Aleppo. Her er innbyggernes historier om å overleve

– De er i fryktelig dårlig forfatning

Ahmad al-Dbis, som leder en gruppe leger og frivillige som koordinerer evakueringen, fortalte i dag tidlig om flyktningene som hadde greid å komme seg ut av byen

– De er i fryktelig dårlig forfatning. De har ikke spist, de har ikke drukket, og mange barn er dårlige med forkjølelse, sier Ahmad al-Dbis, som leder en gruppe leger og frivillige i Aleppo.

Reportasje: VG møtte flyktninger fra Aleppo

Busser satt i brann

De som evakueres føres først til det opprørskontrollerte området Khan al-Assal. Derfra kan de reise videre til andre deler av Aleppo eller til Idlib.

Rundt 500 mennesker er samtidig evakuert fra de to landsbyene Foua og Kefraya i Idlib-provinsen, som er underbeleiring av opprørsgruppen Jabat Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, opplyser den syriske eksilgruppen SOHR.

Søndag ble evakueringen fra Foua og Kefraya innstilt etter at opprørere angrep et tyvetall busser som skulle benyttes, tvang sjåførene ut og satte bussene i brann.

Les også: Måtte overtale mannen før flukten fra Aleppo

Mer om

  1. Syriakrigen
  2. Syria

Flere artikler

  1. Skulle evakuere skadede i Syria - ble angrepet

  2. – Håper å få alle ut av Øst-Aleppo så raskt som mulig

  3. FN fortviler over evakueringsstans i Aleppo

  4. Evakueringen fra Øst-Aleppo starter igjen

  5. Syrias hær erklærer Aleppo for gjenerobret

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder