HER SKJEDDE ANGREPENE:  Etter nyttårsaften er det blitt levert inn 1054 anmeldelser fra kvinner som sier de har blitt befølt, trakassert eller ranet.
HER SKJEDDE ANGREPENE: Etter nyttårsaften er det blitt levert inn 1054 anmeldelser fra kvinner som sier de har blitt befølt, trakassert eller ranet. Foto: Martin Meissner , Ap

Masseovergrepene i Köln: Bare to av de mistenkte er fra Syria

UTENRIKS

De fleste av de mistenkte etter masseovergrepene i Köln nyttårsaften var fra Algerie og Marokko, ifølge påtalemyndigheten.

Publisert:

De anmeldte masseovergrepene som fant sted i sentrum av Köln nyttårsaften rystet både Tyskland og Europa. Det som startet med at rundt hundre kvinner sa de hadde blitt befølt, trakassert og ranet, har nå økt til hele 1054 anmeldelser.

Av disse er 454 for seksuelle overgrep, mens 600 av anmeldelsene dreier seg om lommetyveri og ran.

Det bekrefter statsadvokat Ulrich Bremer til den tyske avisen Die Welt.

Politiet har tidligere opplyst at etterforskningen i hovedsak rettes mot en gruppe asylsøkere og innvandrere uten lovlig opphold i Tyskland.

Die Welt har hentet inn informasjon fra påtalemyndigheten om hvor de 59 mistenkte personene opprinnelig kommer fra:

25 personer er fra fra Algerie, 21 er fra Marokko, tre er fra Tunisia, tre er fra Tyskland, to er fra Syria, én fra Irak, Libya, Iran og Montenegro.

Tysk politi om nyttårsaften i Köln: Kvinner ble befølt og angrepet

13 personer varetektsfengslet

Totalt 13 personer er varetektsfengslet etter hendelsene nyttårsaften, hvorav fem av disse er siktet for seksuelle overgrep, ifølge den tyske avisen.

Tysklands justisminister Heiko Maas har tidligere beskrevet angrepene som «organiserte»:

– Når et så stort antall menn er sammen og i samlet flokk begår straffbare handlinger, da virker det ikke tilfeldig, men som om det er planlagt i en eller annen grad. Ingen skal fortelle meg at det ikke var forberedt, uttalte Maas i januar.

Michelle (18) om nyttårsaften i Köln: – Mennene var fulle av sinne

Justisministeren har tidligere vært tydelig på at man må vise forsiktighet ved å knytte alle innvandrere eller asylsøkere til en liten gruppes kriminelle handlinger.

– Det er totalt uforsvarlige å knytte personers opphav til hvorvidt de er kriminelle, har han uttalt.

Les også: Tysk sikkerhetstjeneste frykter Pegida-radikalisering

Spredt på sosiale medier

Nå sier den nyutnevnede politisjefen i Köln Jürgen Mathies at han ikke tror overgrepene har noe med organisert kriminalitet å gjøre, men at det ble spredt gjennom sosiale medier:

– Noen mennesker skal til og med ha sagt: «Hei, vi drar til Köln, det skal være en stor fest der», sier han til Die Welt.

I etterkant har hendelsene i Köln utløst en omfattende debatt om konsekvensene av Tysklands asylpolitikk. Overfor VG tok syriske flyktninger fullstendig avstand fra seksuell vold, og tok til orde for at gjerningsmennene burde utvises fra Tyskland.

Angrepene nyttårsaften skjedde selv om politiet var massivt til stede på jernbanestasjonen og ved den kjente Kölnerdomen i sentrum av byen.

Flere tjenestemenn har i etterkant innrømmet at de ikke skjønte hva som foregikk.

I en intern politirapport som nyhetsbyrået DPA har fått tilgang til, heter det at politiet ble så overveldet av den aggressive gruppen av menn at de fryktet at situasjonen skulle resultere i «alvorlige skader og til og med dødsfall», ifølge NTB.

Les også: Politiet sperret av området – da eskalerte overgrepene

Her kan du lese mer om