TRAGEDIE: Sovehuset i skolen ved Chiang Rai stod i full fyr i natt. Det er en kristen stiftelse som driver skolen for minoritetsbarn fra forfulgte, etniske grupper.
TRAGEDIE: Sovehuset i skolen ved Chiang Rai stod i full fyr i natt. Det er en kristen stiftelse som driver skolen for minoritetsbarn fra forfulgte, etniske grupper. Foto: Xinhua/Sipa USA)

18 jenter omkom i skolebrann i Thailand

UTENRIKS

18 skolejenter mistet livet da det begynte å brenne på en sovesal ved en privatskole nord i landet.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 23.05.16 13:31

Brannen brøt ut klokken 23 på søndag kveld - etter at jentene på skolen i provinsen Chiang Rai hadde lagt seg. Mange sov og kom seg aldri ut av den brennende bygningen.

Les også: Åtteåring reddet seks fra brann - omkom selv i flammene

– 17 jenter omkom og fem er skadd, sier politisjef Prayad Singsin i Vingpatao-distriktet i provinsen Chiang Rai mandag morgen norsk tid.

AP melder at 18 er omkommet. Dette ble senere bekreftet som det nøyaktige dødstallet. Nyhetsbyråets anonyme politikilde sier at flere av de døde var så forbrent at det er vanskelig å identifisere dem.

Brannmannskapene brukte tre timer på å slukke brannen. De hentet overlevende og døde ut gjennom trebygningens vinduer.

– Det var 38 elever inne i sovesalen da brannen brøt ut. Noen hadde ikke sovnet, så de rømte ut, sier viseguvernør Arkom Sukapan i Chiang Rai til nyhetsbyrået AFP.

I utgangspunktet var ytterligere to elever savnet, men etter å ha søkt gjennom ruinene konkluderte redningsmannskapene med at det trolig ikke er flere omkomne enn dem som er bekreftet døde.

Brannen skjedde i eller i nærheten av Chiang Rai by, som er hovedstaden i provinsen med samme navn. Området er populært blant utenlandske turister.

– Skolen har elever i alderen tre til 13 år, sier politisjef Prayad Singsin i Vingpatao-distriktet

Han sier brannen er slukket, men at brannårsaken etterforskes.

Fattige barn

Skolen drives av en veldedig, kristen stiftelse, og elevene tilhører fattige minoritetsgrupper i fjellområdene nord i Thailand, ved grensen til Laos og Myanmar. Barna som bor på skolen, kommer fra avsidesliggende områder for langt unna skolen til at de kan reise hjem hver dag.

Mange er etterkommere av flyktninger fra Myanmar og Kina og har sine egne dialekter og følger sine egne ritualer.

Disse gruppene nås ofte ikke av offentlige institusjoner, noe som går ut over skolegang, helse og utvikling i regionen. Ifølge AFP blir de også stigmatisert på andre måter og blir ofte fremstilt i et negativt lys av thailandske medier.

Husker du? Minst 13 drept da fly krasjet inn i barneskole

Her kan du lese mer om